![]() |
Reset systemu podczas nagrywania
Cześć wszystkim, mam następujący problem : podczas nagrywania zdarza mi się, że Windows XP zalicza reset. Dzieje się to ni z tąd ni z owąd, bufor piękny - 99%, poprostu płytka nagrywa sie jak trzeba, ąż tu nagle - cpyk - i system startuje od nowa. Oczywiście płytka nadaje się na smieci. Mam TDK CyClone 24x, płytę Shuttle AK-12, Athlona 900 i 256MB RAMu. DMA jest włączone, VIA 4in1 zainstalowane. Podobna sytuacja ma także miejsce gdy używam Windows 2000, z tym że zanim się zresetuje to zobaczę smerfa. Wie ktoś jak sobie z tym poradzić ?
|
Czy to występuje TYLKO podczas nagrywania?
|
Tak, tylko podczas nagrywania. Z tego powody tracę średnio 2 na 10 płyt. Podobne problemy nie występowały mi na starej nagrywarce - Yamaha 4001t, tam najczęściej paliły mi się płyty, bo opróżniał się bufor. Aaa, jeszcze jedno - starm sie używac dobrych płyt : Verbatim, Maxwell, TDK, BASF.
|
PRZEinstaluj 4in1 albo usuń kontroler IDE i później je przeinstaluj.
|
Wyłącz DMA.
|
Zrób tak:
Mój komuter/właściwości i kliknij na zakładkę 'zaawansowane'. Natsępnie w 'uruchamianie i odzyskiwanie' kliknij na 'ustawienia' i odznacz 'automatycznie uruchom ponownie'. Może to pomoże :) Jesli nie, to daj znać. Powodzenia! |
Cytat:
|
Cytat:
A może juz nie będzie problemu i będzie mógł wypalać wszystko...8) |
DMA nie wyłączę, bo wtedy cały czas opróżnia się bufor, non stop włacza się Burn-Proof i płyta zamiast nagrywac się 3 minuty nagrywa się 40 minut (!). Co do automatycznego uruchamiania... no coż zobaczymy czy winny jest jakiś sterownik. Dam znac co z tego wyniknie.
|
Cytat:
W XP bardzo popularny jest IRQ_LESS_OR_EQUAL czy jakos tak... |
Cytat:
Może wyskoczy z zapytaniem: Format C: ? 1. Hm, yes ; 2. Yes, of course. ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat: