Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Małe pytanko odnośnie żywotności CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/male-pytanko-odnosnie-zywotnosci-cd-10202/)

bart220 04.09.2002 21:15

Małe pytanko odnośnie żywotności CD

Mam pewien problem a mianowicie od dłuższego czasu nagrywam na tdk ,verbatim i co zauważyłem kiedyś jeszcze kilka miechów wstecz spód płytki był granatowy a kupione płytki teraz mają zielonkawo-żółty albo bardzo jasno niebieski,kupuje płyty w tych samych zrodlach co dawniej,wiec jak to jest sa to jakies podróby czy po prostu znienili kolor barwinika??????????????:(

Druss 04.09.2002 21:26

Zmieniaja, prawdopodobnie koszt wyprodukowania mocno niebieskiej plyty jest wiekszy, chca wedlug mnie odzyskac rynek powoli nie tracac na jakosci.

bart220 04.09.2002 21:54

ale co z żywotnościa cd ......

Bo jak tdk ma żółty spod co czym w takim razie różni sie od platinium?????i czy jest sens kupowac tdk?/

DJ_LukBoj 04.09.2002 22:05

Re: ale co z żywotnościa cd ......

Cytat:

bart220 napisa***322;(a)
Bo jak tdk ma żółty spod co czym w takim razie różni sie od platinium?????i czy jest sens kupowac tdk?/
Jest sens bo widz nie polega tylko na samym spodzie płyty tylko są inne aspekty a dla mnie przedewszystkim wyważenie płyty !!!
Czasami miałem takie płytki co myśłałem że mi wyskoczy zaraz z napędu:-D !!!

POZDRAWIAM

Adik 04.09.2002 23:12

Re: Re: ale co z żywotnościa cd ......

Cytat:

DJ_LukBoj napisa***322;(a)

Jest sens bo widz nie polega tylko na samym spodzie płyty tylko są inne aspekty a dla mnie przedewszystkim wyważenie płyty !!!
Czasami miałem takie płytki co myśłałem że mi wyskoczy zaraz z napędu:-D !!!

POZDRAWIAM

jak znam życie, to chodzi Ci o LG- prawda??

DJ_LukBoj 04.09.2002 23:18

Re: Re: Re: ale co z żywotnościa cd ......

Cytat:

Adik napisa***322;(a)

jak znam życie, to chodzi Ci o LG- prawda??

Nie chodzi o LG w tym temacie nic o tym nie wspomne, ale po raz kolejny powtórze że dobrze wyważona płyta to podstawa pociechy z danych na niej zapisanych !!!

/||\aster 04.09.2002 23:22

Re: Re: Re: Re: ale co z żywotnościa cd ......

Cytat:

DJ_LukBoj napisa***322;(a)

Nie chodzi o LG w tym temacie nic o tym nie wspomne, ale po raz kolejny powtórze że dobrze wyważona płyta to podstawa pociechy z danych na niej zapisanych !!!

Czemu sie nie udzielasz na temat LG:-D :-D :-D :-D :-D :-D
Nie odpowiadaj na to bo znam odp

ThanatoS 05.09.2002 01:05

Płytki, Płytki

Co do wyważenia płytek. Mam płytki LG i to jeszcze ze starych czasów, były naprawdę nieźle wyważone. Platiniumy też są. To jest też kwestia prędkości nagrywania.

QBUS 05.09.2002 12:08

Re: Płytki, Płytki

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Co do wyważenia płytek. Mam płytki LG i to jeszcze ze starych czasów, były naprawdę nieźle wyważone. Platiniumy też są. To jest też kwestia prędkości nagrywania.
A moj znajomy mial plytke BASF, ktora miala za maly otwor srodkowy... Pilowal go pilnikiem i malo nie spierniczyl sobie cdroma (teac 32x).
A co do spodu plytek - sprawdz jakims programem ATIP i wlasciwego producenta plytek (Vervbatim chyba to Matsushita?), a moze teraz sie cos zmienilo i dlatego zmienila sie powierzchnia?

bgn 05.09.2002 12:55

Re: Małe pytanko odnośnie żywotności CD

Cytat:

bart220 napisa***322;(a)
Mam pewien problem a mianowicie od dłuższego czasu nagrywam na tdk ,verbatim i co zauważyłem kiedyś jeszcze kilka miechów wstecz spód płytki był granatowy a kupione płytki teraz mają zielonkawo-żółty albo bardzo jasno niebieski,kupuje płyty w tych samych zrodlach co dawniej,wiec jak to jest sa to jakies podróby czy po prostu znienili kolor barwinika??????????????:(
stare byly Azo, nowe superazo - jak zepewne przyczytales,
zmienil sie typ barwnika

DJ_LukBoj 05.09.2002 13:08

Re: Płytki, Płytki

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Co do wyważenia płyt PLATINIUM mam wiele zastrzeżeń (( (według mnie AKOSSY są lepjej wyważone) no ale jeżeli będziemy nagrywać na mniejszych prędkościach to i takie złe wyważenie da się przeżyć;)

POZDRAWIAM

Marius_The_Mad 05.09.2002 17:04

Re: Re: Małe pytanko odnośnie żywotności CD

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

stare byly Azo, nowe superazo - jak zepewne przyczytales,
zmienil sie typ barwnika

Prawda. OT: LiteOny nie lubią SuperAZO :'( Trzeba się przerzucić na Verbatimy Pastel. 8)

Loknar 06.09.2002 10:20

Re: Małe pytanko odnośnie żywotności CD

Cytat:

bart220 napisa***322;(a)
Zobacz moj post z dnia 19.08.2002 pt. TDK Reflex Ultra
Loknar

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:39.