![]() |
win98 to pulapka na piratow!!!
Ilekroc probuje sciagnac jakis wiekszy plik np. film zawsze mnie nachodzi mysl: czy uda sie tym razem. Mam lacze 16kB/s wiec 600mb sciagam 10-20 godzin i nie obejdzie sie bez zostawiania na noc wlaczonego kompa. Jakiez bywa moje zdziwienie kiedy patrze rano na zegar systemowy, ktory zatrzymal sie na godzinie 1 w nocy-8 godzin w plecy bo ***...y system sie zawiesil (( . A potem jeszcze wieksza niespodzianka w scandisku wrzeszczacym ze utracono np 100mb danych. Zastanawiam sie czy tylko ja mam takie problemy.
|
chyba tak i wynika to ze zlej konfiguracji. Sciagam niekiedy
po kilka dni , a komputer pracuje czesto znacznie dluzej bez wylaczania. Sprawdz, czy na plycie nie masz haltowania systemu powyzej okreslowej temperatury procesora, a do sciagania wez jakis programi - np DAP- a ze free do przyspieszenia calej procedury. P.S. I wypraszam sobie - nie jestem piratem |
SYSTEM!!! Sprawdz zasilanie, ustaw kompa jako serwer! I j.w.
Tez nie czuje sie piratem :P |
To napewno zle drivery itd. Ty piracie!!!!!!
|
Miałem kiedyś podobne jaja, problem rozwiązała wymiana: płyty, procesora, ramu, dysku i postawienie ups'a. Procek i dysk to tak przy okazji ale płyta i pamięć mogą byc rozwalone.
Sterowniki to pierwsza podstawowa sprawa. Wyłącz w windzie wyłączanie dysków, monitora itd. Jakie masz oświetlenie w pokoju gdzie masz komputer? Czy przypadkiem tam nie ma jakiś halogenów? Jeśli są to musisz postawić ups'a bo halogeny mają to do siebie, żę podczas włączania/wyłączania robią straszny burdel w sieci elektrycznej, co może powodować wieszanie systemu, generalnie wszystko co pobiera większy prąd robi bałagan. Kiedyś miałem śliczny zasilacz do halogenów z ikea to włączenie lub wyłączenie światła powodowało reset, zasilacz wymieniłem na ANSMANN(takie elektroniczne cudo), nadal mam lampke z ikea, która też to powodowała, ale teraz mam ups'a. |
Cytat:
Cytat:
Sterowniki??-sprawdze, a moze cos z zasilaniem? bas, halogenow nie mam, a przeciazenia w nocy raczej nie wystepuja :) |
Chyba, że kładziesz się spać i gasisz światło? A może masz gdzieś blisko zmywarke, pralke, która pracuje w tych godzinach?
|
Generalnie to mogą być kłopoty z komputerem, albo z urządzeniami, które pobierają mnóstwo prądu - np. windy, czajniki elektryczne, kuchnie elektryczne, pralki itp. itd.
Jeżeli natomiast chodzi o komputer, to sprawdź czy: -sprzęt się przegrzewa (zwłaszcza przy overclockingu) -masz jakieś głupi, niedorobiony soft (np. Windows, który się non-stop wiesza) -masz może wirusa -ustawiłeś oszczędzanie energi (np. włączyłeś hibernowanie o określonej porze, a komputer nie obsługuje hibernacji) -sprzęt jest niezgodny z ACPI -coś jeszcze innego nawala |
i czy nie zostala wlaczona tzw.konserwacja systemun i jak wyzej napisamo czy nie jest ustawione wylaczenie urzadzen po okreslonym czasie pracy. Stary nie stary ma robic ile sie chce
|
System Windows XP
Uptime (nie wliczając czasu gdy muszę wyłączyć sprzęt i np. dołożyć ramu, czy zmienić nagrywarkę którą skończyłem testować) to około 9 mieisięcy, po wyłączniu komputer jest automatycznie włączany ponownie... i chodzi stabilnie... |
Przeinstaluj system ale zrób to dobrze.:) :)
|
Haha instalowalem ten system wiele razy. Natomiast konserwacja systemu jest wylaczona podobnie jak wiekszosc niepotrzebnych programow-coz musze miec jak najwiecej zasobow przy tak slabym sprzecie. Nie mam ustawionej opcji wylaczania dyskow ani monitora ani wlaczonego wygaszacza. A MOZE jest to sprawa zone alarma (pro v.2.6)???
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:52. |