![]() |
Ngrywarka LG 8320B
Mam problem z nagrywarką LG. Posiadam LG 8320B podrasowaną na 8400B.
Problem polega na tym, że wg. wszelkich opisów (zamieszczonych na Cdrinfo) nagrywarka powinna zapisywać x40, no i oczywiście czytać też x40, a u mnie niestety tak to nie wygląda. Otóż przy testach CD Speed wyniki są opłakane, nagrywanie x20, odczyt x20 - 24. Do tego dochodzi metoda zapisu. Powinna być P-CAV, a jest CLV i (czasami)CAV. Powiedzcie gdzie tkwi problem. Pozdrawiam. |
Inne nośniki powinny załatwić sprawę. A może nowy firmware?
|
Używam Platinium x40. Firmware 1.02
Co jeszcze może być przyczyną? |
Założyłeś ten temat dwukrotnie - dlaczego? Sądziłem, że włączenie DMA jest oczywiste. Z tego tematu na off-topic chyba się domyślash, że MUSISZ włączyć DMA - w WinXP/2000 we właściwościach kontrolera, a w 9x/Me we właściwościach napędu.:o
|
tak jak mówiłem. w ustawieniach kontrolera jest PIO-4 i przy próbach włączenia DMA nic to nie daje. Wygląda to tak: Primary IDE Channel Master Samseng ... DMA-on
Secondary IDE Channel Master LG... DMA-off, autorun-on. Sam nie wiem co jeszcze? Winde XP |
Ilość załączników: 1
KONIECZNIE zainstaluj VIA 4 in 1, jeśli masz płytę na chipie VIA. Do tego dołączam szczegółową instrukcję obsługi - jak włączyć DMA w WinXP? Bez tego w ogóle nie masz co marzyć o szybkiej pracy napędu CD.
|
Cytat:
|
Mi sie w CDRomie wylaczylo DMA - przestawilem zworki z Master na Slave i spowrotem zaczelo dzialac DMA - i badz tu madry - system Windows XP :-D
|
Co prawda to prawda. Akurat Xp w miare u mnie chodzi. 98 sypal sie średnio 2x w miesiącu. XP raz na dwa
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:39. |