Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Płyta "czyszcząca"...? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/plyta-czyszczaca-10357/)

forest 10.09.2002 16:43

Płyta "czyszcząca"...?

Witam
Na czym polega działanie takiej płytki,
czy można ją skopiowac jak każdą inną?
Czy różni sie budową?
Dzięki
Damian/Forest

Stef 10.09.2002 16:54

Plytka taka ma zdecydowanie inna budowe zewnetrzna od normalnej plytki. Ma ona od spodu specjalne wloski, ktore przy rozpedzaniu plytki przez pewien okres czasu "odkurzaja " soczewke lasera. A skopiowanie takiej plytki niewiele ci da, bo wloskow chyba twoja nagrywarka nie skopiuje :P

Yahol 10.09.2002 16:55

Plyta czysczaca, ma przede wszystkim szczoteczke!, tak szczoteczke, ktora to szczoteczka czysci soczewke lasera i inne zakamarki. Skopiowac sie nie da:-D A doklejac cos do normalnej plyty - odradzam, lepiej wydac 12 zl na najprostsza plyke czyszczaca, albo ok. 50 zl na plytke dobrej jakosci z plynem czyszczacym.

Ale macie pomysly:-D :-D

Laser 10.09.2002 17:16

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Plyta czysczaca, ma przede wszystkim szczoteczke!, tak szczoteczke, ktora to szczoteczka czysci soczewke lasera i inne zakamarki. Skopiowac sie nie da:-D A doklejac cos do normalnej plyty - odradzam, lepiej wydac 12 zl na najprostsza plyke czyszczaca, albo ok. 50 zl na plytke dobrej jakosci z plynem czyszczacym.

Witam !

Ty się śmiej !

Ja sam jak jeszcze wogóle nie miałem kompa myślałem że działanie takiej płytki polega na odbiciu wiazki lasera i spaleniu wszystkiego syfu na soczefce ,,,,

Bez komentarzy proszę !:) ;) :-D :)

ZiP 10.09.2002 17:45

Do kopiowania nadaje się tylko CloneCD z opcją "regeneracja włosia czyszczącego". Rodzaj szczotki rozpoznasz używając ClonyXXXXXXXL. W starszych nagrywarkach nie obędzie się bez użycia cracka.:-D

tomgoo 10.09.2002 19:41

zip nie tylko clon potrafi to skopiować alkochol też potrafi tylko użyj rogramu do wykrywania zabezpieczeń alcochol xxl . trzymaj sie:-D :) :-D

Marius_The_Mad 10.09.2002 20:13

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)

Ostatnio przeczytałem, że płyty z płynem potrafią paskudnie porysować soczewkę czasami, więc chyba lepiej kupić dobrą polerującą. :o

bas 10.09.2002 20:45

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)

Ostatnio przeczytałem, że płyty z płynem potrafią paskudnie porysować soczewkę czasami, więc chyba lepiej kupić dobrą polerującą. :o

A nie prościej wacik+spirytus???

grzeniu 10.09.2002 20:53

Cytat:

bas napisa***322;(a)

Nie wiem czy prosciej, ale na pewno lepiej. Nie polecalbym spirytusu bo to sie moze zle skonczyc dla plastykowej optyki jaka jest np w LG:-D Poza tym trzeba umiec zdemontowac i zmontowac naped co juz moze przerastac mozliwosci co poniektorych:P

Bagjo_ 10.09.2002 20:55

skopiuj płyte w clone cd i doczep włosy łonowe:-D ;) :-D

bas 10.09.2002 20:55

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)

Nie wiem czy prosciej, ale na pewno lepiej. Nie polecalbym spirytusu bo to sie moze zle skonczyc dla plastykowej optyki jaka jest np w LG:-D Poza tym trzeba umiec zdemontowac i zmontowac naped co juz moze przerastac mozliwosci co poniektorych:P

Bez przesady to nie jest, aż tak skomplikowane, ale jak ktoś ma 2 lewe ręce to niech to zleci kumplowi albo serwisowi.

grzeniu 10.09.2002 21:05

Cytat:

bas napisa***322;(a)

Bez przesady to nie jest, aż tak skomplikowane, ale jak ktoś ma 2 lewe ręce to niech to zleci kumplowi albo serwisowi.

Mozesz mi wierzyc ze mozliwosci uzytkownikow przerastaja na glowe wyobraznie konstruktorow hehehe. Znam takich, ktorym po podobnych operacjach demontazowych zostawaly czesci, ktore niekiedy o dziwo okazywaly sie nie potrzebne i to cos nadal dzialalo:-D :P

bas 10.09.2002 21:09

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)

Mozesz mi wierzyc ze mozliwosci uzytkownikow przerastaja na glowe wyobraznie konstruktorow hehehe. Znam takich, ktorym po podobnych operacjach demontazowych zostawaly czesci, ktore niekiedy o dziwo okazywaly sie nie potrzebne i to cos nadal dzialalo:-D :P

Też tak miałem jak miałem...............5 latek i rozbierałem samochodziki to czasami zostawała jakas śróbka...Spoko jak kumpel swego czasu zrobił remont "silnika" w maluchu to też mu sporo śróbek zostało....

DJ_LukBoj 10.09.2002 22:09

Cytat:

bas napisa***322;(a)

Prościej ale żołądek wysiądzie od spirytusu :-D :-D :-D

A tak na poważnie to mam pytanie ile taka płyta czyszcząca moze napędów wyczyścić (czy jest to płyta jednorazowa) ???

Yahol 10.09.2002 22:14

:-D Dopoki jej sie wloski nie wytra:-D Serio! serio!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:46.