![]() |
Witam !
Moim zdaniem nie ma sensu tracic czasu i pieniędzy na tą starą wysłuzoną / napewno zurzyta jush mechanicznie / TOSHIBĘ. Co do zakupu drugiego napędu bedącego czytnikiem płyt moje zdanie jest takie że tak powinno sie go mieć ale zainwestować nie w CDrom a w DVD w końcu to jest przyszłość ! |
Cytat:
I jeszcze jedno dało by się wymienić soczewkę ?? np. z innego cd-romu czy to jednak nie są standardowe elementy (znalezienie identycznego było by dość trudne) Już kupiłem nagrywarkę która działa teraz również jako cd-rom, i mam też w związku z tym pytanie opłaca się kupować nowy cd-rom czy zostać tylko przy nagrywarce (jak szybko się zużywa przy normalnym używaniu). |
Witam !
Zabrałeś się do tego czyszczenia ze złym sprzętem ! Woda destylowana nie nadaje się do takich rzeczy / zaszkodzic nie powinno / ale spiryt nadaje się do tego znaczne lepszy ponieważ odparuje. Co do cd'roma to możliwe że się jush zużył / wiadomo płyta tłoczona ma staranniej wykonany zapis i łatwiej ją odczytać / Spróbuj tak z czystej ciekawości wypalić cd z V = 4 ew 8 i sprawdzić czy będzie czytał jeśli tak to odpowiedź jest prosta ten napęd nie jest ystarczająco dobry aby odczytać płytki wypalone z dużą szybkoscia i czeka Cie przesiadka na coś nowszego:( |
Toshiba 24x
Mój stary cd-ek ostatnio ma spore kłopoty z odtwarzaniem płyt. Nie rozpoznaje ich po włożeniu. Dotyczy to przede wszystkim płyt nagrywanych, tłoczone są traktowane lepiej. O dziwo nawet rw czyste nie zabrudzone odczytuje bez kłopotu.
Co może być przyczyną takiego zachowania. Przeczyściłem soczewkę w nim, wodą destylowaną ? ale to nie pomogło. Zastanawiałem się czy nie podkręcić lasera ale nie wiem co w tym napędzie może mi do tego posłużyć. Ma ktoś pomysł jak reanimować ten cd-rom. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:27. |