![]() |
Zrób pierwszą partycję 0.5 GB a resztę podziel normalnie.Zainstaluj Windowsa na następnej a tą połówke zostaw w spokoju ( do użytku oczywiście potem) i powinno być po sprawie (powinno ale czasami działa a czasmi nie!).8)
|
Wielkie dzieki
|
Cytat:
http://www.seagate.com/support/disc/...s/discwiz.html |
O ile się nie mylę, to taki program nazywa się Disc Wizard i jest dostarczany przez Seagate.
|
Moglbys mi QBUS (lub ktokolwiek inny) podac nazwe tego programu?
|
Cytat:
Ja tak zrobilem z dyskiem mojej dziewczyny - 20gb. Komputer (starutki P200mmx) widzial tylko 2gb (wlasnie przez ograniczenie biosu). Po zciagnieciu programu i odpaleniu go ladnie poprowadzil za raczke, sformatowal dysk i teraz moje slonce widzi cala 20ke jak trzeba. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Prawdopodobnie twój bios widzi dyski do 32GB.
Możesz : - spróbować zaktualizować bios, - są programy które omijają te ograniczenie (np. zobacz na stronie producenta dysku) - spróbuj podzielić u kogoś komu bedzie widział dysk na partycje i zrób format i zobacz u siebie (słyszałem, że pomaga - nie sprawdzone), - możesz jeszcze kupić płytę, która obsługuje dyski 40GB. Nic więcej nie przychodzi mi na razie do głowy. Może ktoś inny będzie miał jeszcze jakieś pomysły. |
Witam!
Warto by sprawdzić jak się dokładnie nazywa w celu upgradu BIOSU i w ten sposób użycia całej dostępnej powierzchni "smietnika" |
Ograniczenie jest nie 34GB tylko 32GB. To Bios.
|
Problem z twardzielem, a moze z biosem?.
Posiadam dysk twardy Samsung 40.8 GB, ale bios wskazuje tylko cos ponad 33GB. Ustawialem zworki na wszelkie mozliwe sposoby, wszystko na nic. Z dyskiem kumpla Seagate, tez 40 GB jest podobnie, wiec to chyba cos z biosem. Ale tez nigdy nie slyszalem o takim ograniczeniu (34GB?) w zadnym biosie. Chociaz raczej sie w tym wszystkim tak sobie orientuje. Jesli ktos wie, lub chociaz przypuszcza w czym tkwi problem, bylbym wdzieczny za odpowiedz.
Juz nawet nie wiem jak dokladnie nazywa sie moja plyta glowna, ale uzywam do niej taki sterownik 4in1435v via. A to wszystko pod Amd K2-500mhz. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:36. |