Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Co sadzicie o plytkach czyszczacych (https://forum.cdrinfo.pl/f2/co-sadzicie-o-plytkach-czyszczacych-10413/)

QBUS 13.09.2002 15:02

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)

No to masz dobry laser i dobry after shave :)

Miniwieza sony, aftershave czarny adidas :-D

Sebastian997 13.09.2002 14:53

Cytat:

QBUS napisa***322;(a)

Ja laser w mojej wiezy zawsze czyscilem moim after shavem :-D i bylo git :-D :-D :-D

No to masz dobry laser i dobry after shave :) Ale faktycznie, ja czyszcze mocne zabrudzenia zwykłym etanolem i tak jak u QBUS'a wszystko jest OK. Problem może być tylko z plastykową optyką.
Raz tylko widziałem jak sąsiad potraktował swoje CD spirytusem salicylowym i po całej operacji czytnik nie widział już NIC. Problem był w tym ze ten spirytus zostawiał jakiś osad (s. salicylowy. Przeczyściłem mu zwykłym spirytusem (konsumpcyjnym :-D ) i już wszystko było w porządku.

QBUS 13.09.2002 14:49

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)
Jak jest tylko kurz to wystarczyć powinien spray ze sprężonym powietrzem. Można kupić w każdym sklepie z częściami elektronicznym.
Ale drogie toto jest - za puszke chyba cos kolo 30-40 zlotych?

Sebastian997 13.09.2002 14:47

Jak jest tylko kurz to wystarczyć powinien spray ze sprężonym powietrzem. Można kupić w każdym sklepie z częściami elektronicznym.

bgn 13.09.2002 14:42

Cytat:

fantomas napisa***322;(a)

Bgn, nie wymagaj cudu, jak on ma wypalać w DVD? I to jeszcze dużo! :-D

wejsc w uklady z "dystrybutorami" gieldowymi
:) zartuje,

QBUS 13.09.2002 14:34

Cytat:

loom napisa***322;(a)
He. Moj znajomy elektronik bardzo sie zbulwersowal gdy zobaczyl plyte czyszczaca w moich zbiorach.Nie jest to podobno zdrowa operacja dla napedu lepiej samemu delikatnie przetrzec soczewke (tylko zadnych alkoholi bo jesli soczewka jest plastikowa to naped jest do wyrzucenia)
Ja laser w mojej wiezy zawsze czyscilem moim after shavem :-D i bylo git :-D :-D :-D

Ice 13.09.2002 12:32

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
lepiej rozebrać i wyczyścić soczewkę, przy tych prędkościach szczoteczki mogą wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku.
Zgadzam się z Tobą. Lepiej załatwić to ręcznie, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na coś bardziej pożytecznego. ;)

loom 13.09.2002 11:53

He. Moj znajomy elektronik bardzo sie zbulwersowal gdy zobaczyl plyte czyszczaca w moich zbiorach.Nie jest to podobno zdrowa operacja dla napedu lepiej samemu delikatnie przetrzec soczewke (tylko zadnych alkoholi bo jesli soczewka jest plastikowa to naped jest do wyrzucenia)

Fantomas 13.09.2002 11:27

Cytat:

bgn napisa***322;(a)
A najlepszy sposob na czyszczenie - to duzo wypalac,
nie zdazy sie zabrudzic:) [/B]
Bgn, nie wymagaj cudu, jak on ma wypalać w DVD? I to jeszcze dużo! :-D

QBUS 13.09.2002 09:36

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
lepiej rozebrać i wyczyścić soczewkę, przy tych prędkościach szczoteczki mogą wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku.
A jesli ta plytka jest audio? To przeciez cdrom i tak wtedy rozpedza sie 1x. Mam taka w domu - plyta czyszczaca (DVD Compatible :-D) na ktorej jest tylko audio.

bgn 13.09.2002 08:31

[QUOTE]Yahol napisa***322;(a)
[B]

Czy ja wiem....?
Czyszcze LG DVD 16x - plytka, co jakies 3-4 tygodnie i nic!
wolabym nie pisac do czasu.Zatoxa ma racje, plytki czyszczace przeznaczone sa do domowego sprzetu audio, gdzie cdrom kreci sie z predkoscia x1. A najlepszy sposob na czyszczenie - to duzo wypalac,
nie zdazy sie zabrudzic:)

Yahol 12.09.2002 17:31

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
Czy ja wiem....?
Czyszcze LG DVD 16x - plytka, co jakies 3-4 tygodnie i nic! A tu pewnie bardzej chodzi o konserwacje - to wtedy, zeczywiscie, rozlozyc i wyczyscic! DELIKATNIE !

PS: rozbiera sie... no ... co innego:-D

Zetoxa 12.09.2002 17:02

tomgoo 12.09.2002 16:55

hmmm firmy nie pamiętam ale ok za 40zł kupisz już dobrą płytkę .

wanderer 12.09.2002 16:52

Co sadzicie o plytkach czyszczacych

Mam toshibe DVD 6x/32x ponad 3 lata i chyba musze ja wyczyscic.
Jakie plytki czyszczace polecacie ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:28.