Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ochrona danych (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ochrona-danych-10416/)

yaretzki 12.09.2002 19:15

Ochrona danych

Czy istnieje jakiś program, który umożliwia tak wypalić płytkę, aby jej zawartość chronić hasłem???:(

DJ_LukBoj 12.09.2002 20:45

Nie ma !!! (lub mi nie wiadomo)

Ale są takie które zabezpieczą przed skopiowaniem (przynajmniej teoretycznie

POZDRAWIAM

8)

tomgoo 12.09.2002 20:56

wiem miałem podobny program tylko nie pamiętam jak się nazywał
tyle że on robił coś takiego zabezpieczało się dane hasłem i on robił taki jeden plik ( coś na wzór rara )tylko go nie pakował:) ) i po wprowadzeniu hasła wywalał te dane na dysk. Jak sobie przypomne to dam znać.

TeacMan 13.09.2002 01:40

tomgoo skoro ten program był jak rar czy zip (w dodatku nie pakował) to nie męcz głowy. yaretzki może skożystać właśnie z nich.

Osobiście bym użył do tego celu Rara w wersji 3 PL.
Zabezpieczenie podwójne bo rara z wersji 3 nieda się rospakować wcześniejszą wersją ani zipem i łatwo się wpisuje kod zabespieczenia archiwum (można też ukryć w nim pliki).
Jako kodu używasz liter i cyfr (jakiś jeden znak specjalny i ok 8znaków) będą mogli go łamać przez pół wieku :)

Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::..

ThanatoS 13.09.2002 01:45

Cytat:

TeacMan napisa***322;(a)
Jako kodu używasz liter i cyfr (jakiś jeden znak specjalny i ok 8znaków) będą mogli go łamać przez pół wieku :)

Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. [/B]
Gdyby każdy miał szukać hasła, to dopiero by było. Rar jak każdy program ma jakiś błąd. Często otwiera się takie pliki przez "boczne drzwi".

TeacMan 14.09.2002 00:06

Skoro każdy program ma jakiś błąd (a sam w to wierzę) to jest no rmalne że ktoś kto ma czas i wiedzę może się bawić w szukanie takich "bocznych drzwi". Może je jednak znaleść do jakiego kolwiek programu który miałby zabespieczyć dane. Co stworzył człowiek to człowiek zkrakuje :) :) :) i tak powinno być. Ale jak dotąd poza programami w stylu: sprawdzę wszystkie możliwe kombinacje daj mi tylko 100lat, się nie spotkałem. A ludzi jak wyżej wspomniałem jest niewielu (w porównaniu do reszty świata) i dlaczego właśnie oni mieli by się dobierać do danych spakowanych na płycie leżących na twojej półce z kompaktami. Do celów domowych Rar spewnością wystarczy (inną sprawą jest wygoda takiej zabawy w pakowanie i rozpakowywanie.

Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::..

Cobra 14.09.2002 19:36

Jest taki program : CDShield
Pozdrawiam

yaretzki 14.09.2002 23:41

wielkie dzięki wszystkim:)

MaciejT 14.09.2002 23:59

Yak ktoś znajdzie uzdatniacz do CDShield to poproszę na maila.

Pozdrawiam

Cobra 23.11.2002 16:28

Cześć Wam,

Jest taki programik : CryptCD
www.cryptcd.com

piotrs00 23.11.2002 17:06

Witam
A moze lepiej uzyc PGP-Disk ;) ? robisz wirtualny dysk , szyfrujesz PGP i nagrywasz plik ktory otrzymasz na CD. o ile wiem PGP jest dosc "ciezkie" do zlamania ;) dodatkowo mozesz nagrac kilka takich plikow na jeden CD. dla pewnosci mozesz dograc jeszcze instalke PGP-DISKa (jakies 5MB). Montowanie obrazu dziala tak jak w Daemon-tools albo VirtualCD. Plik mozesz skompresowac wewnetrznie i zrobic kilka innych rzeczy. Ogolnie doskonala sprawa do czasu kiedy sie zapomni haslo ;)
Pozdrawiam
Piotrek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:29.