![]() |
czy pamiętacie jeszcze swoją pierwszą nagrywarkę???
Wczoraj robiąc porządki w szafie odnalazłem moją pierwszą nagrywarkę. Yamaha 4416S (SCSI)- łza się w oku kręci wspominając tamte czasy. Jeżeli znajdzecie chwilkę skrobnijcie na czym zaczynaliście przygodę z wypalaniem.:-)
|
HP 8100i. 4/2/24
Nagrywanie wtedy trwało i trwało... |
Philips 2x/2x/4x, wersja ide. Trwalo dlugo i zabulilem za nia 1900zl :). Co to byly za czasy nie kazdy mogl posiadac takie cudo.
|
Sorry pomylio mi sie to bylo 2x/2x/6x, wiem ze to nieistotne ale zawsze moglby sie ktos znalezc kto by sie do tego przykleil.
|
pierwsza moja własna qpiona za własną cięzko zarobioną kasę to była mitsumi 2600TE / qrde ile one wtedy kosztowały, nie to co teraz ;) / 2x write 6x read i nie czytała rw ale poza tym czytała wszystko /nie było płyty której nie przeczytała /
do dziś jeszcze pracuje, kiedyś to robili napędy ;) pozdro |
Dysan 2216 (x2 x2 x16 1300zł) co to była za maszyna, a jaka prędkość x2 tylko 40 min trzeba było czekać no i rw:cool:
|
LG GCE 8080B 8x 4x 32x - nadal spawna 8)
|
Moja piersza nagrywarka to była LG 4x4x
i zapłaciłem za nią 1000 zł.Niestety po roku używania zachciało mi się podkręcania. Wymieniłem bios z modelu 8x i... po nagrywarce.Byłem w servisie a oni powiedzieli żebym kupił sobię nową nagrywarkę.No i wtedy popełniłem najwiękrzy bład mego życia, kupiłem LG 12x8x24 |
Loodzie !!! CDR? Ja pamiętam swój pierwszy napęd CD. Sony CD 1X na SCSI, wielkości średniego magnetowidu. To był odjazd. Razem ze znajomymi mieliśmy 4 ( cztery płyty CD). Co za objętość, 3X tyle co twardziel. A ładowała się błyskawicznie coś poniżej minuty ( jak nie było za dużo plików).:)
|
LG 8080B - 8x4x32 nadal chodzi, nagrywa i czyta wszystko!
|
Pamiętam - HP9100 - do tej pory ją mam.
Kosztowała 1300 zł !!! - to jest straszne, dzisiaj za te pieniądze można mieć 4 nagrywarki. |
philips 2x2x6x dokładnie cdd 3600 na scsii uff ale to trwało dwadzieścia pare minut - nie to co teraz pare minut i po kłopocie . :)
|
Witam !
No to teraz ja, jako że mamjush drugą nagrywarkę w moim krótkim starzu i byciu na tym Świecie teh coś napiszę. Było to rok i 3 mce temu.W kolekcjonowanym przezemnie KS w dziale nowości wydrukowali info o najnowszym modelu RICOHA / była to chyba pierwsza nagrywaka 16x dostępna na rynku ale dobrze nie pamiętam / Model MP7163 A-DP 16x10x32 kosztowała mnie nie malo bo 700PLN !!! ale radochę miałem nie mniejsza nish Wy ! Mój TATA bawi sie od wielu lat w fotografię i znał RICOHA jako bardzo dobrego producenta optyki a wiadomo dobra nagrywarka = dobra optyka więc wybór był uzasadniony Poprostu odjazd czekałem ok 2 tygodni zanim mi ją ściągneli / nie było jej jeszcze w żadnym katalogu a na www RICOHA była jako nowość ! Niestety - radosć trwała 10 miesięcy kiedy to napęd padł !! / nie wiem co nawaliło ale podejrzewam że elektronika ponieważ napęn nie był widziany przez BIOS ani WINDOWS wypalił ok 120 - 150 płyt ze średnią prędkoscią 10 -12x nie śpieszyło mi się a w większości nagrywałem audio. Po miesiacu wymnienili mi na najnowszy aktualnie model czyli MP7240 / aktualny mój sprzęt który wypalił jush dokładnie 92 płyty / zapisuje na kartce jaka płyta CDR czy RW ! A teraz za te 700 pln mozna by mieć 48x tylko pytanie po co mi taki sprzęt. RICOH był i jest firmą z którą stawiałem pierwsze kroki w dziedzinie wypalania .. i od razu rzucił mnie na głęboką wodę ... słynny Medium Speed Error który rozwiazałem ale metoda działa tylko u mnie / wszystko można znaleść w poście który jest jeszcze na forum. Jak widać przez ten rok miałem jush parę przygód i właśnie dzięki nim zdobywałem doswiadczenie i nadal je zdobywam tutaj na forum czytjąc posty bardziej doświadczonych jak i sam stawiam czoła problemom jakie napotykam w codziennym urzytkowaniu ... Pobódka to jush koniec ! :-D :-D |
Philiphs x8 za kwote 800 PLN! ****a mać jaki człowiek był głupi żeby tyle wydać na takie gówno!!!
|
pierwsza na ktorej mialem okazje pracowac to byl ricoch 2/2/6 (kosztowal prawie 2000zl) ktory padl i zostal wymienionyny na traxdate o tych samych predkościach ktora dziala do dzis - niestety sprzet kumpla.
druga to bylo lg 4/4/? tez u kumpla. trzecia to byla yamaha 8/4/24S - niestety tez u kumpla - dziala po dzis dzien (ale ja pilowalismy) czwarta to w koncu moja wlasna (ale mam fajnych znajomych ze mi tyle razy sprzet pozyczali - zarobily na dwa takie jak moje teac'i) - teac 16c ktorego na razie nie mam zamiaru sie pozbywac bo mi wystarcza w zupelnosci |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:07. |