![]() |
NTFS a 2 systemy
W helpie win xp jest napisane, że mając NTFS nie można mieć dodatkowo systemu, który działa na fat32.
Tzn mam 2 hdd i na 1 partycji 1 hdd mam winxp (na fat32) a na 2 hdd mam win me (fat32) Po zrobieniu winxp na NTFS windows me nie chce startować :( Wiem, że to dlatego, że bootowalna partycją jest NTFS, gdzie są pliki sys. ME, ale może jest na to jakiś sposób. AHA nie trzeba wykładać mi nic o NTFS, FAT 32 o fatach i mft ... Może ktoś zna na to sposób. Czy Drive Image 2002 widzi NTFS ??? (pod DOS-em) |
Mając NTFS, można mieć również system na FAT32. Bootmanager z XP musi się znajdować na partycji z WinME. Przynajmniej ja tak zrobiłem u siebie.:)
|
Potwierdzam, działa. Ja ma taki układ od dawna, z tą różnicą ze moje systemy to Win2000 i Win98.
|
Tzn zaczy, że najpierw powinienem zainstalować Windows ME, a potem XP na inną part. ?
Czyli partycją startową nie może byc NTFS ??? |
Tak! a o ile mnie pamie nie myli, to Me ne da sie instalowac jezeli jest drugi system, wyzera go na amen.
Ja instalowalem: 1. 98 lub Me i jako drugi XP i nie bylo zadnych problemow! |
da się
masz zainstalwoanego XP na hdd1 part c potem odpalalasz kompa z boot cd włączas instalator me instalujesz na innej partycji lub hdd2 winxp sam go dopisuje do boot.ini :) sprawdzałem... |
Zgadza się, partycją startową musi być FAT32, na której w głównym katalogu XP instaluje 4 pliki: boot.ini, ntldr, bootsec.dos, pagefile.sys
Jeśli masz WinME (który nie staruje), to być może pokombinowanie z tymi plikami coś pomoże, (może dopisanie do boot.ini kolejnego systemu), ale ja jeszcze takich prób nie prowadziłem. Struktura boot.ini [boot loader] timeout=3 default=C:\ [operating systems] C:\="Windows 98" multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windo ws XP Professional" /fastdetect Tak wygląda u mnie ten plik, w przypadku, gdy na pierwszym dysku mam Win98, a na drugim WinXP. Domyślnym startującym jest Win98. |
..sczerze mowiac to bardzo ciekawe. Bo ja tez tak zrobilem i owszem w boot.ini byl dopisany me ale i tak tylko on startowl a xp juz nie wstawal (tzn. wogole nigdzie nie bylo wyboru systemu)
|
mi sie to udało tylko że miałem do wyboru 3 nastepujace opccje
Windows me Windows Xp Instalator Windows Xp ale po wykasowaniu tego ostatniego wszystko było spoko. nara |
Może dokłądniej:
mam 2 HDD: - ibm 60GB (pri master) (fat32) - ibm 13GB (pri slave) (fat32) Dysk 60gb jest podzielony na 2 partycje 6gb i 54gb Dysk 13 gb ma jedną partycję Na partycji 1 hdd tej 6gb (part. aktywna) jest winxp Na 2 hdd jest win me. Wszytsko działa OK. ------------------------------ Robię z 6gb fat32, ntfs za pomocą convert-a z winxp. Robi NTFS. W boot menu dalej mam wybór obu systemów. Winxp działa. win me już nie :( Wchodzę do winXp robię z powrotem fat32 z ntfs za pomocą pqpm7 i co ciekawe dupa! me już nie startuje... Ale za to włączam ghosta rozpakowuje obraz partycji 6gb z XP i wszystko wraca do normy. (sprawdzałem nawet taki program ntfsdos.exe ale nie pomógł, mój ghost dalej nie widzi partycji ntfs, musze z powrotem konwertować do fat32 po nieudanych próbach). Próbowałem też boot managera z pqpm 6, ale to samo, win me nie działa. Z tego co wiem to przy robieniu partycji ntfs to MBR zostaje bez zmian tylko zamiast FAT-ów robią się MFT i FT. |
A pojawia Ci się możliwość wyboru systemu przy starcie?
|
Może w pliku boot.ini, jest błędny wpis.
Możesz jeszcz spróbować BootMagica z PArtitionMagic 7.0 |
A u mnie sytuacja jest nastepujaca.Aktualnie posiadam 3 systemy operacyjne.
98SE-fat32 2000-ntfs Xp-ntfs Zasada instalacji jest taka: najpierw 98 na partycji aktywnej, nastepnie 2000 lub xp na ntfs. Ostatnio jak instalowalem 2000 jako ostatni to musialem skorzystac z opcji naprawy systemu bo nie moglem uruchomic xp ale po uzyciu wszystko ok i moge bez problemu sie logowac do kazdego systemu. A dopisanie samego systemu do boot.ini w przypadku gdy mamy np xp i zainstalowalismy na to 98 nic nie da, bo 98 nadpisze mbr.I nie bedzie mozliwosci wejscia do xp.Nalezy wtedy uzyc opcji naprawy systemu. |
Cytat:
Gdy instalujesz nastepne systemy na partycjach podstawowych (po ustawieniu jako aktywne) to wtedy nie zmienia boot.ini Instalowałam kiedyś systemy w podobnym układzie przy użyciu PM 7.0 , a z pozimu Win Millenium nie można zobaczyć partycji NTFS. pozdrawiam Maria |
Cytat:
Co do tego, ze jak zmienisz partycje na aktywna i stawiasz nowy system to nie bedzie wpisu w boot.ini to nigdy tak nie robilem wiec nie wiem.Bo jak juz wspomnialem wyzej pierwszy system jaki stawiam to 98 na aktywnej a pozniej dopiero xp lub 2000.A 98 caly czas jest na aktywnej.Takie sa zasady instalacji w/w systemow operacyjnych (prawidlowe) wiec tak instaluje.Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:13. |