![]() |
Dziwny wirus-samobójca ???
sprawa wyglądała tak:
u koleżanki nie wystartował Windows 98, podejrzewając wirusa zrobiłem dyskietki ratunkowe z Kasperskiego i po przeskanowaniu okazało się, że wirusa niema, ale kilkanaście plików w tym te najważniejsze(kernel32.dll, win.com, i jeszcze kilka z rozszerzeniem *.vxd) w raporcie Kasperskiego miało opis PE_Patched. Domyślam się, że zostały tak skutecznie spaczowane, że winda nie miała prawa wystartować. Wszystko w porządku, wirus zrobił swoje, ale na Boga gdzie się podział ?!, czyżby namieszał i sam się wykasował ? Czy spotkaliście już coś podobnego, nawet cholera nie wiem jak się skurczybyk nazywał. Oczywiście winda tylko do reinstalacji. |
Hm, dziwne??? Nie wiem czy to był wirus, może coś instalowałeś z MS??? Jeżeli wiesz, które były to pliki to mogłeś spróbować rozpakować je z *.cab-ów instalacyjnych windowsa i spr. czy pomogło...
|
Może on się nigdzie nie podział i dalej sobie siedzi, tylko skaner antywirusowy nie potrafi go wyłapać. Miałe kiedyś przypadek z wirusem który zwiększał objętość plików wykonywalnych i sukcesywnie doprowadzał system do destrukcji. Próbowałem wtedy różnych antywirusów i nic. Dopiero po ok 2 miesiącach po wypuszczeniu nowych i zaktualizowanych definicji (Norton) wirus został wykryty, ale bez możliwości usunięcia. Dopiero następna aktualizacja skanera spowodowała możliwość usunięcia.
A może komunikat o zmianach plików to nie wirus tylko efekt instalacji jakiś uaktualnień. |
VBS.Pica.N - jak skasowales wiadomosci w Outlooku, to go nie znajdziesz! Uszkadza pliki o podanych przez ciebie rozszerzeniach!
Albo z IRC-a - jak byl uzywany! |
Ostatnio nie było nic instalowane jeśli wierzyć koleżance, ja myślę, że to był jednak wirus, windowa dyskietka startowa też nie mogła odpalić (był komunikat "invalid disc or no system"), dopiero linuxowa dyskietka Kasperskiego zadziałała. Jeśli Yahol ma rację to to jest wyjątkowe paskudztwo, dzięki chłopaki za pomoc. Po formacie jak narazie jest dobrze, więc chyba go już nie ma (mam nadzieję, że nie przyczaił się w jakimś boot sektorze).
|
a kiedy to było
bo stawiałem mojego temata o wiusie który uaktywwniał się 11 września a dezaktywolwał i kasował kilka dni później . Może twojakoleżanka padła łupem włąśnie takiego wirusa. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:38. |