Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Trzeszczace cdaudio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/trzeszczace-cdaudio-10617/)

clink 19.09.2002 12:47

Trzeszczace cdaudio

Witam!

Od kilku sesji mam problem z nagrywarka LG 8240B. Moj system to : win98se, lucky star BX, cel 600, seagate 20gb. Na poczatku wszytsko bylo milo i nawet na 24x plytki audio wychodzily dobrze. Niestety, od pewnego czasu pliki audio sa znieksztalcone (trzaski). Plytki trzesczaly tylko w mojej wiezy. W kompie bylo ok, ale -wiadomo- korekcja bledow. Probowalem z twardzielem (defragmentowalem), wyczyscilem hifi i pomoglo tylko czesciowo. Na moj wech mam zabrudzony laser, bo pozostale plytki (filmy,mp3) wychodza bez bledow. Wczesniejsze "moje" produkcje wieza czyta bez problemow, wiec to chyba laser. Zuwazylem tez, ze jest taka zaleznosc - im dalsza piosenka, tym gorsza jakosc.
Moje pytanie brzmi: czy lepiej wyczyscic naped plytka czysczaca czy tez oddac go do serwisu?
Slyszalem, ze te plytki moga uszkodzic sprzet. Czy to prawda?
Jakie byscie ewentualnie polecili?

Z gory dziekuja za wszelka pomoc.

cana 19.09.2002 13:32

nie używaj czyszczących
jeśli masz na gwarancji to oddaj do servisu
a jak nie to etanolem lub izopropylem / tylko ostrzoznie i nie pić casem izopropylu bo jadalny jest inaczej/
BTW to już było tyle razy że next time proponuje najpierw użyć opcji szukaj :)
pozdro

bgn 19.09.2002 14:12

moze tez byc tak:
-niewlasciwa plytka. Kiedys kupilem pare czerwonych BASF-ow i na nich audio trzeszczalo, a na innych wypalonych z tego samego projektu nie. Nie kazda plytka na ktorej pliki data sie dobrze wypalaja nadaje sie do audio i na to nie ma madrych - trzeba samemu wyczaic. Dobrze jest tez przy wypalaniu miec aktywna kalibracje lasera ( np.Feurio ma to wpisane automatycznie ),ktora to kalibracja ustawia ( przynajmniej w teorii) moc lasera odpowiednio do rodzaju nosnika.
Ale stawiam na to pierwsze wez pare roznych plytek, wypalaj nie za szybko w trybie DAO

cana 19.09.2002 15:21

i zrzucaj też wolno / clon w tym wypadku nie zawsze sie sprawdza bo on moze potraktować ryse i bład odczytu jako zabezpieczenie i go powielić na kopii/
pozdro

Anazar 28.09.2002 11:14

Audio

Nie wiem co zciemniają poprzednicy ale masz brudny laser lub siadniętą nagrywarkę. Płyt czyszczących nie polecam jedna ale jeśli jest na gwarancji to możesz taką włóżyć. Powinno jeśli nie to "service". Muzykę zawsze wypalaj x4. Nawet na nagrywarkach x48 to jedyna gwarancja dobrej jakości.

-Sid-The-Rat=> 28.09.2002 11:20

Anazar - koledzy poprzednicy nie sciemniaja - mowia prawde i mowia dobrze, towje rady zreszta pokrywaja sie z ich radami

do tego dorzuce jeszcze tylko to ze nagrywarki o speedzie wiekszym nix 24 nie obsluguja 1x, 2x i 4x - 8x u nich to minimum... [wyjatkiem YAMMAHA F1]

a do kolegi autora watku dodam ze przegrywanie plyt audio to nie masowka - to sie robi wolno i na dobrych plytach (niekoniecznie verbatim - bo nie kazdego na to stac, ale np Esper Black, czy xdisc, ew. platinium 40x (jesli trafisz dobra partie))

Weron 28.09.2002 11:26

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

do tego dorzuce jeszcze tylko to ze nagrywarki o speedzie wiekszym nix 24 nie obsluguja 1x, 2x i 4x - 8x u nich to minimum... [wyjatkiem YAMMAHA F1]

Na swojej liteon 32123S moglem nagrywac x4 zanim jej nie przerobilem.
A teraz to nie wiem czy na tej mozna bo nie chce mi sie czekac.

-Sid-The-Rat=> 28.09.2002 11:51

czy to byla prawdziwa predkosc? - czy po prostu oszustwo programu? - bo jak kazdy pewnie wie stare niezarejestrowane kopie klona nagrywaly 1x - wszystko pieknie - mam LG32x i zamiast 1x nagrywal 8x...

podejzewam ze tak samo bylo i w tym przypadku

Plemnik 28.09.2002 12:13

Cytat:

[ciach]
[ciach][/B]
Wlasnie sie bardzo zdziwilem bo nowo zakupiony Liteon 40125S potrafi w przeciwienstwie do mojego poprzedniego napedu tj Litka 24102b nagrywac z predkoscia 4X. Wprawdzie juz go przerobilem na 48X ;-) ale wydaje mi sie ze dalej to potrafi(nie sprawdzalem)

Weron 28.09.2002 13:18

Cytat:

czy to byla prawdziwa predkosc? - czy po prostu oszustwo programu? - bo jak kazdy pewnie wie stare niezarejestrowane kopie klona nagrywaly 1x - wszystko pieknie - mam LG32x i zamiast 1x nagrywal 8x...

podejzewam ze tak samo bylo i w tym przypadku

Nie to nie bylo oszustwo programowe.(wiem o co Ci chodzi ale nie w tym wypadku)
Bo w jaki sposob clonece i nero burning-rom moga nagrywac x4 w czasie ok 20 minut bez spadku buffora?
Co Sid?
Poza tym chyba nie sadzisz, ze specjalnie wymyslalbym na potrzeby tego tematu jakies niestworzone historie.
Gwarantuje, ze nagrywalem x4 programem clonecd i nero burning-rom x4 na nagrywarce Lite-On LTR 32123S.
I nie tylko ja jakby ci sie chcialo to znajdziesz gdzies we wczesniejszych postach potwierdzenie tego przez inna osobe.
Pozdrawiam.

tomgoo 28.09.2002 13:34

Cytat:

Weron napisa***322;(a)

Nie to nie bylo oszustwo programowe.(wiem o co Ci chodzi ale nie w tym wypadku)
Bo w jaki sposob clonece i nero burning-rom moga nagrywac x4 w czasie ok 20 minut bez spadku buffora?
Co Sid?
Poza tym chyba nie sadzisz, ze specjalnie wymyslalbym na potrzeby tego tematu jakies niestworzone historie.
Gwarantuje, ze nagrywalem x4 programem clonecd i nero burning-rom x4 na nagrywarce Lite-On LTR 32123S.
I nie tylko ja jakby ci sie chcialo to znajdziesz gdzies we wczesniejszych postach potwierdzenie tego przez inna osobe.
Pozdrawiam.

Na przykład przezemnie
Ja na moim litku40125s nagrywałem 4x w clonie .
I to jest prawda.

epol 28.09.2002 16:26

Nagrywaj płyty Audio na płytach dobrej firmy (Verbatim ewentualnie Platinum) i z prędkością nie większa niż 8x.

Marius_The_Mad 29.09.2002 01:32

A zrzucaj audio na dysk za pomocą Exact Audio Copy w trybie secure.

-Sid-The-Rat=> 29.09.2002 10:35

dobra - nikomu klamstwa nie zarzucalem po prostu z mojego doswiadczenia z Liteonami 24x i 32x (wersji chipsetu nigdy jaos nie moge zapamietac) wynika ze TAMTE MODELE nie radzily sobie z <8x, moj LG32x tez tego nie robi - wnioskuje teraz z tego ze po prostu noe biosy pozmienialy cos w tych nagrywarkach przywracajc im te predkosci - cieszy mnie to bo wole nagrywac muze 4x an cudzym liteonie niz 8x na moim LG...
i niezwlocznie pojde wcielic ten pomysl w zycie

przepraszam wszystkich ktorych moglem urazic

bgn 29.09.2002 17:53

Cytat:

epol napisa***322;(a)
Nagrywaj płyty Audio na płytach dobrej firmy (Verbatim ewentualnie Platinum) i z prędkością nie większa niż 8x.
fakt - kupilem z nudow dzisiaj na gieldzie czarne esperazy( na szczescie dwie sztuki). Walnalem sobie testowo plytke na plytke i esperanza na koncu trzeszczy bo z miejsca widac zarysowania na tym blacku, a na verbatimie i TDK ultra nico- ( zainwestuwalem w testy:) ). A wlasciwie powinienem walnoc post - ratunku pomocy - audio mi trzeszczy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:44.