![]() |
Abit
Masz problem z płytą główną, lub sterownikami do niej. Sprawdź czy nie ma nowszego BIOS'u i uaktulanij go (jeśli sie nie boisz) i ściągnij najnowsze sterwniki do chipsetu twojej płyty adres poniżej
http://downloadfinder.intel.com/scri...nfinst_enu.exe Po tych czynnościach włącz w BIOS'ie UDMA dla wszystkich napędów. A po restarcie systemu włącz DMA w Windowsie. Jak nie pomoże "WYMIEŃ PŁYTĘ" ;) |
Po ponownym zainstalowaniu Windowsa 98 zauważyłem, że nie była to z góry wina systemu, lecz jednego ze sterowników (Creative SB16 Emulation), który w jakiś sposób blokował tryb DMA. Teraz wszystko działa jak należy! :)
Dziękuję za wszelką pomoc! Pozdrawiam wszystkich!! |
i spróbuj zainstalować sterowniki INTELA do płyty głównej!!!
|
Cytat:
|
Po podłczeniu nagrywarki u mojego kolegi okazało sie, ze wszystko jest OK. Takze ma Windowsa 98, jednak ma Athlona 1000MHz i plyte glowna K7S5A. Nie wiem, moze reinstalowac system?
|
no, ok.. zobacze, dam znac o wynikach za jakies 30mins...
|
Cytat:
|
Dokładnie to samo, nie widzi nagrywarki, gdy włączę DMA... :'(
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie znalazłem 1.0D, jest tylko 1.0C i 1.0F.. Ale spróbuję, ten 1.0C...
|
A spróbuj downgrade do biosu 1.0D - jest na CDRinfo
|
Tak, jak miałem na samym początku bios 1.0B, to było wszystko OK, ale nawet jakbym chciał, to nie znalazłem do tej pory na necie informacji o downgrade'owaniu firmware'u z 1.0F do 1.0B
|
Cytat:
|
Byłbym zapomniał, czy na zainstniałą sytuacje mógł mieć wpływ włączony tryb DMA podczas update'u firmware'u z 1.0B do 1.0F?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:12. |