Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   kasowanie CDR (https://forum.cdrinfo.pl/f2/kasowanie-cdr-10687/)

Luke 21.09.2002 15:21

kasowanie CDR

wiem ze to juz bylo ale na wyszukiwarce jakos nie moglem znalezc. a mianowicie: jak wymazac CDR? tzn. wiem ze to niemozliwe ale czy jest jakis program ktory sprawi ze dane juz znajdujace sie na cd nie beda widziane przez naped? czy taka plyta pojdzie na wizy hi-fi?

tomgoo 21.09.2002 15:35

nie można zamazać cdr.

Weron 21.09.2002 16:59

Dokladnie jak powiedzial tomgoo nie ma takiej mozliwosci.Mozna wymazywac cdrw.

ThanatoS 21.09.2002 17:15

Zgadzam się z tomgoo i z Weron'em, dywagując w innym kierunku można np. zamazać dłutem, lub farbą. Najłatwiej oczywiście połamać płytę (wtedy będzie ciężko coś odczytać) :-D :-D :-D

piothrix 21.09.2002 17:15

jezeli cdr zostalo nagrane multisesyjnie to mozesz "usunac' dane znajdujace sie na plycie, a dokladniej sprawic, ze nie beda widziane. wystarczy do tego nero lub easy cd creator. 100% pewnosci ze dziala. wiele razy tak robie ze skladankami mp3.

epol 22.09.2002 12:09

Koledzy mają rację. Można zmazać CD-RW, a CD-R jest jednokrotnego nagrania.

Kasprzak 25.09.2002 18:57

chyba ze markera zamazac rozpuszczalnikiem.Napewno zejdzie :)

SoBal 25.09.2002 20:00

Re: kasowanie CDR

Cytat:

Luke napisa***322;(a)
wiem ze to juz bylo ale na wyszukiwarce jakos nie moglem znalezc. a mianowicie: jak wymazac CDR? tzn. wiem ze to niemozliwe ale czy jest jakis program ktory sprawi ze dane juz znajdujace sie na cd nie beda widziane przez naped? czy taka plyta pojdzie na wizy hi-fi?

dawno się tak nie uśmiałem.... skoro wiesz że to niemożliwe, to czemu pytasz ? hahaha... podobało mi się to.

ZiP 25.09.2002 20:12

Może chodzi mu o to, aby te dane jedynie zniszczyć, zmuszając nagrywarkę do powypalania byle czego na istniejących danych.

Wiem, że jest to ściśle związane z substancją użytą w produkcji płyt, ale przecież tzw. "powtórny zapis" na 100% (jeśli udałoby się zmusić sprzęt) doszczętnie zniszczyłby istniejące dane - ale chyba o to chodzi?

SoBal 25.09.2002 20:29

ZiP, istnieje możliwość powtórnego nagrania płyty CD-R, ale może prowadzić - a właściwie prowadzi - to do uszkodzenia napędu.

Macio.Men 25.09.2002 21:25

koledzy, nie pomyśleliście może że młodemu Skywalkerowi o to chodzi? (żart, a może... :PPPP) :-D :-D

Luke 27.09.2002 14:53

ZiP wygrywa glowna nagrode. chodzilo mi wlasnie o zniszczenie danych tak aby naped ich nie widzial. wiem ze nie odzyskam tak miejsca, ale jesli np. nagram na plycie 2 mb zamiast te 700 mb bo cos sie skaszani, to plyta bedzie dobra, tylko w niektorych przypadkach trzeba zniszczyc poprzednie dane. niestety wiekszosc nie zrozumiala o co chodzi. btw. slyszeliscie o czytaniu ze zrozumieniem?

cana 27.09.2002 16:32

jeśli paliłeś w trybie TAO to da się tak zrobić / wygląda to jak multi bez importowania poprzedniej sesji/ ale jeśli DAO to nic z tego
przy czym nie kasujesz tych danych tylko informację o nich z TOC / co w sumie prawie na jedno wychodzi :)/
ześto wychodzi to tylk ow progsie w którym nie robiło się tej płytki wcześniej / a przynajmniej tak dawniej było bo odkąd cdki tak tanie się stały i profy i linki obrodziły to się już tego nie praktykuje /
pozdro

Sebastian997 27.09.2002 17:13

Cytat:

macio.men napisa***322;(a)
koledzy, nie pomyśleliście może że młodemu Skywalkerowi o to chodzi? (żart, a może... :PPPP) :-D :-D
Użyj Mocy ;) The Force will be with you... ;)

A jeśli chodzi o celowe zniszczenie płytki to ja bym nie łamał jak ktoś to powiedział wcześniej. Kiedys tak zrobiłem i mało oczu nie straciłem - płytka rozprysła się jak granat po całym pokoju. Preferuje inny sposób. Kładę płytkę warstwą nagraną na kafelkach w łazieńce i szuru-buru nogą po płytce. Po paru ruchach stopy płyta jest porysowana aż miło. :-D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:40.