![]() |
Szukam schematu kabla
Szukam schematu kabla do podłączenia dysku od komputera stacjonarnego do laptopa.
|
|
a to nie ten sam zo w zwykłym PC-ecie ?
precież hdd z notebooków da się podłączyć na zwykły kable IDE ??? |
Niestety to nie ten sam, pewności nie mam bo to dla znajomego. Jakby ktoś coś znalazł to będę wdzięczny.
|
Cytat:
|
Poszukam, ale muszę wiedzieć jaka jest nazwa tego interfejsu?
|
Jak się jutro będe widział z tym człowiekiem to zapytam.
|
bas - schematu nie mam ale Ci napiszę, bo to proste jak drut albo 44 druty :)
Złącze dysku 2,5 calowego (laptopa) ma jak wiadomo 44 piny a złącze dysku 3,5 calowego 40 I tak: piny 1,3,5,7,9 ... itd do 39 dysku 3,5" łączysz odpowiednio z pinami 1-39 dysku 2,5" na pin 41 dysku 2,5" idzie masa (czarny obok czerwonego z kostki zasilającej) na pin 43 dysku 2,5" idzie +5V (czerwony z kostki zasilającej) piny 2-40 (druga strona złącza) są połączone analogicznie jak nieparzyste na pin 40 idzie +5 V j/w dla pin 43 na pin 42 idzie masa j/w dla pin 41 pin 44 jest pusty To była przejściówka do podłączenia dysku z laptopa do kompa. W drugą stronę musisz tylko rozwiązać kwestię zasilania :) A może coś takiego? http://www.amm-komputer.com.pl/obudowy_ide1.htm |
Dzięki, przekazałem znajomemu to co napisałeś, zobaczymy co wykombinuje. Jakby co to będę dalej wałkował topic.
|
Wałkuj topic, albo priva.
W razie czego mogę zeskanować przejściówkę, która nam działa. Kawałek dwustronnego laminatu i dwa złącza, i wtyczka zasilania. PS. no bo dysk 3,5" ma jeszcze +12 V na żółtym |
Jeśli to nie problem to przeslij scana. Znowu coś padło bo nie dostaje maili, że odpowiedziałeś.
|
Ilość załączników: 1
A proszę bardzo :)
w załączniku 2 strony |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:58. |