Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   RICOH 7163A - problem z narywaniem - POMOCY (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ricoh-7163a-problem-narywaniem-pomocy-10731/)

baqba 22.09.2002 13:41

RICOH 7163A - problem z narywaniem - POMOCY

Czesc,
Czy ktos jest w stanie mi pomóc.
Mojej nagrywarki używałem od czasu do czasu. Ostatnio jakis miesiac
temu. Probowałem to zrobic tez dzisiaj ale bez skutku. Uzywajac po kolei kilku programow (Nero, DCDRWin, CloneCD) otrzymywalem komunikat o niemoznosci zapisania. W Clone CD byl to nastepujacy komunikat:
"Zapis na dysku nie powiódł się. ILLEGAL REQUEST: NO ADDITIONAL SENSE INFORMATION (5:0x10:0x02)" - co to oznacza? Na jaki problem wskazuje?

Co jest tego przyczyną? Czy jest to wada sprzetu? Jak
sobie z tym poradzic? Jak moge zdiagnozowac uszkodzenie / sprzęt? Czy są jakies programy do diagnozowania funkcji nagrywania? Ricoh odczytuje bez zarzutów, ale przydałoby sie zeby jeszcze nagrywal :-).

Od czasu ostatniego uzycia nagrywarki wgrywalem kilka programow. Czy jest mozliwe zeby sie coszmienilo w ustawieniach?

CZEKAM NA WSZELKA POMOC / DOMYSLY zwiazane z przyczyna uszkodzenia

Pozdrawiam
BAQBA

Laser 22.09.2002 14:45

Witam !

A jakie to były programy !?

Podaj na jakich płytach wypalasz jeśli na tych gorszych to zobacz czy jest ok na lepszych !

Zainstaluj ASPI 4.71 , wywal resztę progsów do nagrywania i sprawdź na jednym - moze się gryzą !

Miałem tego RICOHA ale się po 10miechach spalił !! / nie to żebym Cię straszył ! / ale ja takiego błędu nie miałem !

aha jeśli nagrywasz na XP to sprawdź na innym 98SE np.

baqba 22.09.2002 19:09

Dzieki Laser

Czesc Laser,

Probowalem roznych plyt: TDK CD-RW 650,Philips CDR-R80, Maxell CD-R 74XL.

Programy wgrywalem rozne: Donkey ..., min takze CDRWin.
W jaki sposob sprawdzic czy nagrywarka sie spalila a czy nie jest to jakis inny problem?

Myslisz ze programy do nagrywania moga sie gryzc?

BaQBA

baqba 22.09.2002 19:10

System

Zapomnialem dodac ze uzywam Windows ME

tomgoo 22.09.2002 19:13

Re: Dzieki Laser

Cytat:

baqba napisa***322;(a)
W jaki sposob sprawdzic czy nagrywarka sie spalila a czy nie jest to jakis inny problem?

Myslisz ze programy do nagrywania moga sie gryzc?

BaQBA

ad1 najlepiej zainstaluj nanowo system ,zainstaluj stery i 1 progz do nagrywania . Wtedy nie bedzie mowy o konflikcie programowym
ad2 jest taka możliwość.

MaciejT 22.09.2002 19:14

Spróbuj na innych płytach. Bardzo innych.

baqba 22.09.2002 19:46

Dzieki za kolejne rady:

1) Jakie "inne" płyty polecacie?
2) Czy jest jakis software, który mógłby okreslić czy nagrywarka sie spaliła czy tez nie?

BaQBa

Laser 22.09.2002 20:47

Witam !

Nie ma softu który wyświtlił by Ci " Twoja nagrywarka sie spaliła - kup se nową" !:)

Przyjęło sie że płyty do testów to VERBATIM !

onmagarol 22.09.2002 21:23

Hmm a moze na poczatku odinstaluj wszystkie programy do nagrywania i zainstaluj tylko np nero - ja mialem nieco inny problem ale to pomoglo. Zauwazylem przy instalacji jakiegos programiku do nagrywania ze uaktualnil i zrobil backup starych plikow - to bylo moje stare nero. No i pozniej mialem problemy z nagrywaniem.

Ps. Moge sie mylic ale sprobowac nie zaszkodzi

Pozdrawiam
Onmagarol

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:51.