![]() |
Zgrywanie płytki audio do formatu mp3 i pojawiające sie trzaski.
No właśnie problem polega na tym że niektóre kawałki po przekonwertowaniu do mp3 (wav zresztą też) są w fatalnej jakości. Objawia się to co jakiś czas nieprzyjemnymi zgrzytami i trzaskami podczas odtwarzania utworu. Odtwarzajac je jednak bezpośrednio z płyty wszystko jest ok. Próbowałem już bardzo wielu kodeków, w tym także Lame (podobno jest najlepszy), wszystko ustawione na max Quality i dalej to samo. Pytanie jest więc takie, czy da się coś z tym zrobić?
|
a jak zrzucales plyte? - bo jesli robiles to na max speed jakims audiocatalystem czy czyms w tym rodzaju to masz efekty - gow...a jakosc i tyle
zrzucanie wymaga cierpliwosci - chocby przez szacunek dla uszu ktore beda tego sluchac - instalujesz EAC (exact Audio copy - do pobrania z cdrinfo.pl (darmowy)), potem do tego kodeki LAME - obydwie ladnie i dobrze konfigurujesz, zrzucasz w trybie secure i masz mp3ojki jak marzenie |
Cytat:
|
Ja zrzucam cdex'em na 3/4 prekdosci, do tego LAME 160 kbps, wysoka jakosc i jetsem zadowolony
zadnych trzaskow, szfa pieknie gra |
Cytat:
|
Cytat:
Dzięki Sid, od tej pory używam już tylko softu który mi poleciłeś. |
Cytat:
Bo jeżeli piszesz o bardzo zniszczonej płycie, to porady nic tutaj nie dadzą - nie wymagajmy od sprzętu i softu cudów. Sam miałem kilka przypadków względnie zniszczonych płyt i w większości udało mi się je reanimować poprzez zrobienie kopii, z uwcześnie wykonanego obrazu zrzucanego z nagrywarki .Nagrywarka zrzucała dane bardzo powoli (średnia prędkość ok. x1,5), ale dokładnie - ten sam manewr z użyciem CD-ROMu nie wyszedł, zrzucał on szybciej, a copia audio miała zniekształcenia. Przed tymi wszystkimi zabiegami próbowałem rippować za pomocą EACa. Niestety pliki wynikowe miały zniekształcenia - przy zrzucaniu przez nagrywarkę mniejsze, przez CD-ROM większe. Nie za bardzo rozumiem dlaczego opisany wyżej sposób okazał się lepszy od bezpośredniego rippowania EACem, który posiada wiele wyspecjalizowanych narzędzi wspomagających doskonały zrzut audio, nawet z nośników nie pierwszej młodości. Być może wynika to ze specyfiki mojej starej nagrywarki. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jednak najbardziej nurtuje mnie czy to normalne że odtwarzając płytke wszystko brzmi mniej wiecęj ok, a dopiero po zrzuceniu pojawiają się problemy. |
Cytat:
Oczywiście nie wiem czy odtwarzasz oryginał w stacjonarnym czytniku czy np. w CD-ROMie. Jeżeli chodzi o stacjonarne urządzenia to mają one wyspecjalizowane sprzętowe systemy korekcji błędów o dość dużej skuteczności. Jeżeli chodzi zaś o napędy np. CD-ROM to też wyposażone są w systemy korekcji, lecz nie koniecznie wyspecjalizowane w kierunku audio. Inną ważną cechą czytników komputerowych jest zdolność ekstrakcji ścieżek audio (DAE) która w bezpośredni sposób wpływa na jakość zrzucanego materiału z idealnych oryginałów i tym bardziej z uszkodzonych. Ważne jest jakiego softu się używa, dlatego został tu przytoczony EAC który doskonale wspomaga zrzut audio, lecz w przypadku poważnych uszkodzeń nie będzie 100% antidotum. Oczywiście istnieje bezpośrednia zależność pomiędzy jakością zrzutu a jakością utworzonego w wyniku konwersji pliku wav czy MP3 - kodek nie wyprostuje powstałych wcześniej błędów. Po za tym ekstrakcja audio jest bardziej złożonym, narzażonym na błędy procesem niż bezpośrednie odtwarzanie płyty - wynika to ze specyfiki danych audio wytłoczonych na oryginale które następnie konwertuje się do innej postaci. |
1. Czy masz najnowsze steroniwki ASPI
2. Jesli zle ripowanie jest powodem napedu CD-R zmniejszac predkosc, nawet do 2x, 1x 3. Nic nie robisz na kompie w tym czasie, idziesz na kawe albo herbate i wracasz po zakonczeniu zgrywania... 4. moze masz slaby procesor i jakies programy pracujace w tle? szczegolnie w windowsach z serii 9x takie rzeczy sa moze byc wiele innych powodow, ale te sa chyba glowne pozdro:-D |
Cytat:
Procka raczej nie zmienie, ale do pozostałych zaleceń się dostosuje. Wielkie dzięki. |
Cytat:
zainstalowanie nowych sterownikow ASPI pozwoli Ci bezproblemowo uzwac nowych czytnikow CD-RW |
jesli plyta jest mocno porysowana zrzucanie w EAC'u (tryb secure mode - sprawdz czy twoja nagrywarka czy CD maja C2 errors reporting - 'detect C2 feature, disable cache) moze trwac cala noc - tak zrzucalem swojego Focusa - plyty nie dostane w sklepie, nie scaigne nawet u pirata nie kupie - musialem ja uratowac...
te programy pracujace w tle to przeszkadzaly na 486 - teraz, przynajmniej przy kompresji swiadcza o niestabilnym systemie - za to tak, przy rippowaniu kompa nalezy zostawic - w twoim przypadku na noc) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:03. |