![]() |
A jednak INTEL
Jednak w moim kompie będzie siedział intel celeron 1.7 (w późniejszym okresie planowana zamiana na P4 ). Tylko że musiałem zrezygnować z monitora ctx futura II, i obecnie muszę kupić coś dobrego do max 900zł (może wiecie co jest warte uwagi,zastanawiam się nad LG, a chciałbym aby miał on płaski ekran). Podobnie nie jestem pewien płyty głównej (msi, abit itd, cena też okolo 500zł z muza zintegrowaną)
|
Co celeron?? Oszalales, Athlon bedzie napewno lepszy od celerona.
|
Cytat:
|
a co będzie siedziało w kompie twojego brata? :-D
|
Athlona nie wezmę.......
bo jak napisałem i tak za jakieś pół roku zamienię go na P4 (a athlona najwyżej na drogiego athlona). A czy lepszy??? Widziałem athlonika 1700 i celerona 1700 na prawie identycznym sprzecie (różnica w płycie tylko bo ramu tyle samo, grafa identyczna i GTA3 różnica 3-4 klatek na korzyść amd).... zresztą nie mam zamiaru kupywać procka który się kruszy........ :)
|
No i dales sobie zrobic wode z mozgu... Twoja rzecz. Ale zwracam ci uwage na dwie sprawy - zapomnij o tym ze wymienisz celerka na p4 - intel ostatnio srednio co dwa miesiace zmienia podstawki na procesor wiec co najwyzej zmienisz sobie Balerona na Balerona tyle ze troszke szybszego. To juz wlasnie AMD rzadziej zmienia sockety. Druga sprawa to kruchliwosc Athlona... czys ty zwariowal? Myslisz ze co sie dzieje? lezy sobie procek w kompie i z czasem parcieje i sie kruszy??? czlowieku! To slynne 'kruszenie sie' to to nic innego jak uszkodzenia procesora przez uzytkownikow. Jak sie nie umie zakladac radiatorka to trzeba poprosic kogos madrzejszego a nie wciskac na chama. Ja juz mialem w reku stado Athlonow (bardzo czesto skladam kompy dla znajomych) i ani jeden mi sie nie ukruszyl. ciachnij swojego celerka scyzorykiem i sprawdz czy bedzie dzialal ;-)
PS Mowieniem o porownywalnosci Celerka i Athlona o takim samym zegarze wybacz ale osmieszasz sie. Naprawde przepraszam jasli czujesz sie tym zwrotem obrazony ale to sie nawet nie nadaje do komentarza. |
3-4 klatki?? Na czym ty to mierzysz, opanuj sie chlopie. Wez lepiej pozadne testy a nie jakies lamerskie gry.
|
PS Mowieniem o porownywalnosci Celerka i Athlona o takim samym zegarze wybacz ale osmieszasz sie. Naprawde przepraszam jasli czujesz sie tym zwrotem obrazony ale to sie nawet nie nadaje do komentarza. [/B][/QUOTE]
Podpisuję się pod tym obiema rękami. Sam mam Athlona XP 1500 (1.33 MHz) i w testach w porównaniu z Pentium 4 1.4 MHz na analogicznej płycie i z dwókrotnie większym ramem wypada średnio o 25-35 % lepiej we wszystkich kategoriach. W świetle powyższego porównanie z celeronem jest conajmniej nie namiejscu. Procesor był już zakładany trzy razy i krzywda nu się nie stała |
Ja powiem tak......
...mój kolega także ma Athlona 1.6 Xp i nie narzeka. Komp złożyli mu w sklepie a sam nie będzie nic z nim eksperymentował (podkręcanie itp). Ja także nie zamierzam z nim nic "wyczyniać" a komp złożą mi w sklepie.
Wypada mi tylko wpaść do sklepu i zapytać kto tu kogo robi w konia..... Tylko wkurza mnie trochę, że Athlona nie będę mół wymienić na coś nowego ze stajni AMD (narazie Athlony sa max 2.2 bodajże). A kusi mnie to, że Celerona będę mół wymienić na P4. Ale dzięki za uwagi, powiem im w sklepie że jakoś tyle ludzi ma AMD i nie ma problemów z kruszeniem itp.... |
... nie gniewaj się Świerszcz, ale jesteś wyjątkowo upierdliwy, z takim niezdecydowaniem tylko cię po śmierć wysłać || ||
|
Cytat:
|
Re: Ja powiem tak......
Cytat:
|
Re: Athlona nie wezmę.......
Cytat:
Co do porównań osiągów Celerona i Athlona to chyba te wyniki ci się przyśniły, albo ten celeron był na dopingu. Jeśli nie, to radzę nie siedzieć tak długo przed monitorem i jak najszybciej udać się do okulisty. ;) Mógłbyś zamieścić tu jakieś screeny z tych testów i podać soft jakim to mierzyłeś ? Aha, jeszcze jedno. Przez te półtora roku wszystkie AMD pasowały (i dalej pasują) do Socket A. A pierwsze procki na Socket A były jeśli dobrze pamiętam już wcześniej. Ile razy przez ten czas Intel zmienił podstawki ? :-D |
Cytat:
PS W sklepie proponuja Celerka bo nikt tego nie chce brac. Powaznie, mam dwoch kumpli ktorzy maja sklepy i mowia ze intele ida tylko w wersjach P4 i to z najwiekszymi zegarami bo biora je ludzie albo bardzo majetni albo firmy. Rynek odbiorcow prywatnych bardziej liczy co za ile dostanie i ludzie w 90% wybieraja proce AMD. |
[QUOTE]Świerszcz napisa***322;(a)
[B]...mój kolega także ma Athlona 1.6 Xp i nie narzeka. Komp złożyli mu w sklepie a sam nie będzie nic z nim eksperymentował (podkręcanie itp). Ja także nie zamierzam z nim nic "wyczyniać" a komp złożą mi w sklepie. Wypada mi tylko wpaść do sklepu i zapytać kto tu kogo robi w konia..... Czytając niekiedy wypowiedzi ludzi na http://www.benchmark.pl/ spotkałem się z wieloma, z których wynika iż sklepy i firmy komputerowe wolą sprzedawać zestawy oparte na procesorach Intela. Jak wynika z tych wypowiedzi AMD nie miał za bardzo szczęścia do bardzo dobrej platformy, natomiast Intel tak (sławny i bardzo stabilny 440BX, czy nowe układy Intela dedykowane pod specyfikę własnych procesorów). Tlatego wolą sprzedawać, stabilniejsze lub nie wymagające zaawansowanego konfigurowania zastawy na Intelu - aby im co chwila ktoś "dupy" nie zawracał że coś przestało chodzić. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:41. |