Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nagrywanie muzyki audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywanie-muzyki-audio-10809/)

Maxx 24.09.2002 13:18

Nagrywanie muzyki audio

Cześć wszystkim

Mam pewien mały problem, otóż ostatnio nagrałem muzykę w formacie audio, tzn. skopiowałem z oryginalnej płytki i zauważyłem, że mój stacjonarny CD (mini wieża Sony), ma problem z odczytem nagranej płytki. Używam nagrywarki LG x16. Muzykę nagrywam z prędkością x4 (jest to najmniejsza prędkośc jak jest dosępna przy tym modelu nagrywarki). Płytka na którą nagrałem muzykę nosi nazwę HIT.
Co może być tego przyczyną?

grzeniu 24.09.2002 13:27

Bywa ze czytniki w wiezach maja klopoty z odczytem wypalonych cdr. Sprobuj nagrac na jakiejs firmowej plytce np verbatim lub TDK, mozesz tez przeczyscic optyke w czytniku. Zakladam ze w kompie plyta czyta sie OK. 8)

paput2000 24.09.2002 13:33

Re: Nagrywanie muzyki audio

Cytat:

Maxx napisa***322;(a)
Cześć wszystkim

Mam pewien mały problem, otóż ostatnio nagrałem muzykę w formacie audio, tzn. skopiowałem z oryginalnej płytki i zauważyłem, że mój stacjonarny CD (mini wieża Sony), ma problem z odczytem nagranej płytki. Używam nagrywarki LG x16. Muzykę nagrywam z prędkością x4 (jest to najmniejsza prędkośc jak jest dosępna przy tym modelu nagrywarki). Płytka na którą nagrałem muzykę nosi nazwę HIT.

1. Złej jakości nośnik na jakim nagrałeś.
2. Zły stan kopiowanego CD
3. Zabrudzony układ optyczny lub mechaniczny lub inny problem z nagrywarką.
4. Zabrudzony układ optyczny lub mechaniczny lub inny problem z odtwarzaczem CD. (niektóre stacjonarne czytniki mają problemy z odczytem CD-R/W)
5. Błąd w sztuce - czym i jak przegrywałeś i to co się wtedy działo (transmisja danych, stan bufora, konfiguracja systemu)

bgn 24.09.2002 13:42

Re: Nagrywanie muzyki audio

Cytat:

Maxx napisa***322;(a)
Cześć wszystkim

a w komputerze ( cdrom lub nagrywarka lub jedno i drugie plytka jest widziana i slyszana?)

Maxx 24.09.2002 13:56

Re: Re: Nagrywanie muzyki audio

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

a w komputerze ( cdrom lub nagrywarka lub jedno i drugie plytka jest widziana i slyszana?)

jest widziana w komputerze i slyszana, problme tkwi w stacjonarnym odtwarzaczu CD firmy Sony, jest to mini wieza.

Marius_The_Mad 24.09.2002 16:37

Zmień płytkę na jakąś przyzwoitą. Verbatim Pastel powinien być ok. Podobno płyty robione przez Taiyo Yuden światnie się sprawdzają w kapryśnych odtwarzaczach. :)

miernik 24.09.2002 21:07

To pewnie wina tego HITa i tak jak kolega radzi kup VERBATIMA i nie oszczedzaj na nosnikach jesli chcesz miec jakosc i trwalosc !!! :) :) :)

Sprezyn 25.09.2002 00:40

najlepiej rozbierz miniSony i wyczysc laser - robie to czesto w moim JVC. Ostatnio do czyszczenia uzywam sciereczek czyszczacych do monitora - sa swietne. Odlaczasz sprzet od zasilania z wysunieta szufladka, odkrecasz obudowei dobierasz sie do soczewki - wbrew pozorom wcale nie jest to bardzo delikatny element:)
Powodzenia

Piter[TPC] 25.09.2002 05:08

Ja czyszczę najczęściej wacikiem (takim do uszu) - czasem zamoczonym w alkoholu. Wieży wcale nie trzeba rozkręcać, wystarczy zamontować taki wacik na np: drucie do dziergania:) potem wysunąć tackę i dobrać się do soczewki. Takie czyszczenie polecam średnio co 6 miesięcy a nawet częściej gdy sprzęt pracuje w zakurzonym pomieszczeniu.

paput2000 25.09.2002 07:42

Cytat:

Piter[TPC] napisa***322;(a)
Ja czyszczę najczęściej wacikiem (takim do uszu) - czasem zamoczonym w alkoholu. Wieży wcale nie trzeba rozkręcać, wystarczy zamontować taki wacik na np: drucie do dziergania:) potem wysunąć tackę i dobrać się do soczewki. Takie czyszczenie polecam średnio co 6 miesięcy a nawet częściej gdy sprzęt pracuje w zakurzonym pomieszczeniu.
Tylko sobie soczewki nie zetrzyj.:-D
Mój odtwarzacz CD (Technics) chodzi już 7 lat bez zająknięcia, a pomieszczenie wcale nie jest wolne od kurzu.

-Sid-The-Rat=> 25.09.2002 16:06

na plytki HIT bym nie narzekal - maja ten sam odczyt ATIP co Dysany made by Ritec co. - mozliwe ze jest to jakas koncowka serii ale jako taka zla nie jest - niektorych wiez (zwlaszcza tych fikusnych, malutkich lub dosc juz starych nie zmusisz po prostu do odczytania CDR (a o DRW lepiej nie pisac) - taka ich natura - mozna probowac podkrecic moc lasera (dla BARDZO zaawansowanych), mozna uzyc plyty typu BLACK (maja najwyzszy kontrast) lub granatowcyh (Verbatimy Azo, niektore TDKI) - jesli to nie pomoze - zapomniec

Sebastian997 25.09.2002 16:21

Re: Re: Re: Nagrywanie muzyki audio

Cytat:

Maxx napisa***322;(a)

jest widziana w komputerze i slyszana, problme tkwi w stacjonarnym odtwarzaczu CD firmy Sony, jest to mini wieza.

Nie wiem jaki model SONY ale miałem podobny problem z wieżą tej firmy. Uzywałem nagrywarek TEAC i LiteOn. Jak paliłem na Samsungach albo na Platinium to Sony nie widziała płytki albo odtwarzała tylko po kilka sekund z każdego kawałka. Te same płyty czytały się w innych stacjonarnych odtwarzaczach. Teraz jak nagrywam cos pod Sony to palę na Verbatimach, TDK albo na Dysan (z czarnym spodem) i wszystkie się czytają. Widać odtwarzacze tej marki są mniej tolerancyjne na wady nośnika.

Marius_The_Mad 25.09.2002 19:28

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
na plytki HIT bym nie narzekal - maja ten sam odczyt ATIP co Dysany made by Ritec co.
Ritec Ritecowi nie równy, obawiam się. W Japonii można kupić płytki Mitsubishi Super AZO oraz Verbatim Super AZO, i te podpisane Mitsubishi są podobno lepszej jakości, chociaż ATIP jest dokładnie ten sam ;)

-Sid-The-Rat=> 25.09.2002 19:35

'podobno'...

ten ATIP jest identyczny co do jednego malego znaczka - normalnie sie roznia i to znacznie, choc jak juz napisalem HITy to moga byc jakis ostatnie lub rozruchowe serie Dysanow czy Princo - jednak nie wolno od razu calej winy zwalaca na plyte bo jest be, bo nie jest verbatim - w tym wypadku powodem jest po prostu wybrednosc urzadzen sony - jeszcze zanim zaczeli zabezpieczac to ich czytniki tak srednio wspolpracowaly z cdr'ami

Marius_The_Mad 25.09.2002 23:34

Co prawda to prawda. Nie wybrzydzam na MMore, bo słyszę, że w większości przypadków chodzą ok. :) Natomiast polecam te Verbatimy, bo słyszę, że świetnie chodzą w kapryśnych odtwarzaczach. Biorąc pod uwagę producenta, trudno się dziwić :)
O ATIP wspomniałem tylko po to, aby pokazać, że nie zawsze identyczne płytki są identyczne. Rzeczywiście, zabrzmiało jak narzekanie na MMore. Mea culpa. :( Przepraszam, Sid.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:34.