![]() |
Nagrywanie muzyki audio
Cześć wszystkim
Mam pewien mały problem, otóż ostatnio nagrałem muzykę w formacie audio, tzn. skopiowałem z oryginalnej płytki i zauważyłem, że mój stacjonarny CD (mini wieża Sony), ma problem z odczytem nagranej płytki. Używam nagrywarki LG x16. Muzykę nagrywam z prędkością x4 (jest to najmniejsza prędkośc jak jest dosępna przy tym modelu nagrywarki). Płytka na którą nagrałem muzykę nosi nazwę HIT. Co może być tego przyczyną? |
Bywa ze czytniki w wiezach maja klopoty z odczytem wypalonych cdr. Sprobuj nagrac na jakiejs firmowej plytce np verbatim lub TDK, mozesz tez przeczyscic optyke w czytniku. Zakladam ze w kompie plyta czyta sie OK. 8)
|
Re: Nagrywanie muzyki audio
Cytat:
2. Zły stan kopiowanego CD 3. Zabrudzony układ optyczny lub mechaniczny lub inny problem z nagrywarką. 4. Zabrudzony układ optyczny lub mechaniczny lub inny problem z odtwarzaczem CD. (niektóre stacjonarne czytniki mają problemy z odczytem CD-R/W) 5. Błąd w sztuce - czym i jak przegrywałeś i to co się wtedy działo (transmisja danych, stan bufora, konfiguracja systemu) |
Re: Nagrywanie muzyki audio
Cytat:
a w komputerze ( cdrom lub nagrywarka lub jedno i drugie plytka jest widziana i slyszana?) |
Re: Re: Nagrywanie muzyki audio
Cytat:
|
Zmień płytkę na jakąś przyzwoitą. Verbatim Pastel powinien być ok. Podobno płyty robione przez Taiyo Yuden światnie się sprawdzają w kapryśnych odtwarzaczach. :)
|
To pewnie wina tego HITa i tak jak kolega radzi kup VERBATIMA i nie oszczedzaj na nosnikach jesli chcesz miec jakosc i trwalosc !!! :) :) :)
|
najlepiej rozbierz miniSony i wyczysc laser - robie to czesto w moim JVC. Ostatnio do czyszczenia uzywam sciereczek czyszczacych do monitora - sa swietne. Odlaczasz sprzet od zasilania z wysunieta szufladka, odkrecasz obudowei dobierasz sie do soczewki - wbrew pozorom wcale nie jest to bardzo delikatny element:)
Powodzenia |
Ja czyszczę najczęściej wacikiem (takim do uszu) - czasem zamoczonym w alkoholu. Wieży wcale nie trzeba rozkręcać, wystarczy zamontować taki wacik na np: drucie do dziergania:) potem wysunąć tackę i dobrać się do soczewki. Takie czyszczenie polecam średnio co 6 miesięcy a nawet częściej gdy sprzęt pracuje w zakurzonym pomieszczeniu.
|
Cytat:
Mój odtwarzacz CD (Technics) chodzi już 7 lat bez zająknięcia, a pomieszczenie wcale nie jest wolne od kurzu. |
na plytki HIT bym nie narzekal - maja ten sam odczyt ATIP co Dysany made by Ritec co. - mozliwe ze jest to jakas koncowka serii ale jako taka zla nie jest - niektorych wiez (zwlaszcza tych fikusnych, malutkich lub dosc juz starych nie zmusisz po prostu do odczytania CDR (a o DRW lepiej nie pisac) - taka ich natura - mozna probowac podkrecic moc lasera (dla BARDZO zaawansowanych), mozna uzyc plyty typu BLACK (maja najwyzszy kontrast) lub granatowcyh (Verbatimy Azo, niektore TDKI) - jesli to nie pomoze - zapomniec
|
Re: Re: Re: Nagrywanie muzyki audio
Cytat:
|
Cytat:
|
'podobno'...
ten ATIP jest identyczny co do jednego malego znaczka - normalnie sie roznia i to znacznie, choc jak juz napisalem HITy to moga byc jakis ostatnie lub rozruchowe serie Dysanow czy Princo - jednak nie wolno od razu calej winy zwalaca na plyte bo jest be, bo nie jest verbatim - w tym wypadku powodem jest po prostu wybrednosc urzadzen sony - jeszcze zanim zaczeli zabezpieczac to ich czytniki tak srednio wspolpracowaly z cdr'ami |
Co prawda to prawda. Nie wybrzydzam na MMore, bo słyszę, że w większości przypadków chodzą ok. :) Natomiast polecam te Verbatimy, bo słyszę, że świetnie chodzą w kapryśnych odtwarzaczach. Biorąc pod uwagę producenta, trudno się dziwić :)
O ATIP wspomniałem tylko po to, aby pokazać, że nie zawsze identyczne płytki są identyczne. Rzeczywiście, zabrzmiało jak narzekanie na MMore. Mea culpa. :( Przepraszam, Sid. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:34. |