Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Dziwny problem z nagrywaniem - LG CED-8120B (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dziwny-problem-nagrywaniem-lg-ced-8120b-10839/)

Yaten 25.09.2002 09:46

Dziwny problem z nagrywaniem - LG CED-8120B

Witam,

Mam LG CED-8120B 12x8x32x. Na 80przewodowej szmacie razem z dyskiem z ktorego nagrywam, Seagate 20GB.

Transfer z dysku mierzony Nero wynosi okolo 54x (18MB/s).

Przez poltora roku bezproblemowo wypalalem plytki na 12x.

Dwa dni temu nagle przy kolejnej nagrywanej plytce zaczal mi spadac bufor w Nero. Nie mam Burnproofa, wiec takie rzeczy zle sie koncza.

Zdeframgentowalem dysk, nie pomoglo. Od tamtej pory jestem w stanie nagrywac plytki bezblednie na 8x, ale juz nie na 12x. Symulacja zapisu daje ten sam dziwny wynik - dysk nie wyrabia chyba?
Natomiast kopiowanie z dysku na dysk obdywa sie ze zwykla predkoscia do jakiej jest zdolny - kopiuje plytke w 40 sekund do minuty przy malej ilosci plikow, troche dluzej przy duzej.

Windows XP, plytki Platinum caly czas z tej samej setki, ostatnie 500 nagranych bezblednie.

Czy ktos moze wie co tu jest grane?

Pedros 25.09.2002 10:52

musiałeś w międzyczasie coś zainstalować, uaktualnić, zmienić - no bo skąd ta nagła zmiana?

grzeniu 25.09.2002 11:11

Albo XP przelaczyl ci tryby pracy z DMA na zwykle PIO4. Sprawdz jeszcze spaware na innym kompie.

Yaten 25.09.2002 11:20

Nic nie instalowalem.
Wieczorem nagrywalem plytki. Mialem gotowe na dysku, tylko wlozyc nowa plytke, wywalic poprzednie katalogi z Nero, wlozyc nowe, label, start.
Dwie pierwsze nagral bez trudu. Na trzeciej od poczatku zaczal mu spadac bufor i po chwili je wywalil. Od tej pory caly czas tak.

Jesli chodzi o DMA/PIO, Winda podaje to samo co zawsze:
- dysk na DMA tryb 4
- CD na PIO ( nie podaje trybu - ale CD byl na PIO od poczatku,
w ogole nie daje sie podlaczyc na DMA ).

Na BIOS nie moge zerknac teraz bo jestem w pracy.

Pedros 25.09.2002 11:28

No to wszystko wskazuje na nagrywarkę.
Bios nie ma tu chyba żadnego znaczenia.

Zetoxa 25.09.2002 15:46

moja LGx12 trzyma się świetnie, ale twoja chyba wysiada :'(, Pedros jak zwykle ma rację.

Yaten 26.09.2002 09:43

Zamienilem miejscami dysk i nagrywarke (master/slave).
Zainstalowalem ASPI pod XP.
Sflashowalem BIOS w nagrywarce.

Cos z tego pomoglo, bo znow nagrywam 12x.

Dzieki.

Vip 27.09.2002 12:46

hi:)
Masz całkowitą rację, że twój sprzęt jest sprawny, no może niezupełnie sprawny bo wali płytki, ale do rzeczy.
Ten sam problem spotkał mnie już parokrotnie i zapewniam, że żadna reinstalka WinXP, czy instalka z formatem C: nic nie pomoże.
Pomocna w 100% okazała się dopiero aktualizacja firmawere'u nagrywarki, który bez problemu można pobrać ze stronki producenta. testowałem na "sobie" i zapewniam, że działa.

Bardzo dziwnym zjawiskiem było to, że ta nagrywarka działała w 100% jakby "okresowo". wypaliłem powiedzmy 100-150 płyt bez problemu (nero, fireburner) a nagle 10 z rzędu idzie do kosza. Przestawiłem się na x8, ale w fireburnerze wypalając biny musiałem już ustawiać x4 co było niesamowicie męczące.
I po jakimś czasie znów zaczęła działać poprawnie. dziwna sprawa, ale teraz już jest ox! powodzenia!!!

Plemnik 28.09.2002 01:23

Cytat:

Yaten napisa***322;(a)
Jesli chodzi o DMA/PIO, Winda podaje to samo co zawsze:
- dysk na DMA tryb 4
- CD na PIO ( nie podaje trybu - ale CD byl na PIO od poczatku,
w ogole nie daje sie podlaczyc na DMA ).

Na BIOS nie moge zerknac teraz bo jestem w pracy. [/B]
Pewny jestes ze to nie bylo Multiword DMA?? Bo moja nagrywara LG12 wlasnie w takim trybie pracowala a jak wlaczalem czyste PIO (bo jak wszyscy wiemy multiword dma to nie jest ultra dma /sorry ze tak to zaznaczam ale mnostwo jeszcze jest ludzi ktorzy nie daja sie do tego przekonac ;-D /) to wlasnie dzialy sie rzeczy podobne do tego co sie dzieje u ciebie.
Mi pomoglo... wylaczenie obslugi UDMA w biosie - wiem ze to dziwne ale tylko przy takim ustwieniu dawalo sie uruchomic MWDMA w windzie...

Powodzenia

Vip 28.09.2002 01:38

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

Pewny jestes ze to nie bylo Multiword DMA?? Bo moja nagrywara LG12 wlasnie w takim trybie pracowala a jak wlaczalem czyste PIO (bo jak wszyscy wiemy multiword dma to nie jest ultra dma /sorry ze tak to zaznaczam ale mnostwo jeszcze jest ludzi ktorzy nie daja sie do tego przekonac ;-D /) to wlasnie dzialy sie rzeczy podobne do tego co sie dzieje u ciebie.

Powodzenia

well... no i stary masz całkowitą rację! zgadzam się z tobą, że działa poprawnie tylko w trybie MultiwordDMA, ale...
no właśnie jest ale - zerknij na firmware swojego lg. I założę się z tobą, że masz v.2.00!!! z tego wynika, że albo robiłeś upgrade, albo po prostu masz nowszy model CED-8120
thats all

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:57.