![]() |
zepsuty komp?
czesc
od kilku dni wlaczam kompa i nic cd-rom zaswieci ale nie slychac ani jednego wiatraka dopiero jak zaczne resetowac pare razy to zalapie i ruszy.Czy juz sie nie nadaje do niczego czy co?Pomocy!! |
może zasilacz... może płyta główna...
ja się nie znam, ale chyba kolegom mandarynom potrzebne będzie trochę więcej tych "co działa,a co nie". |
Cytat:
Jak resetujesz, żeby zresetować trzeba najpierw włączyć, którym przyciskiem to robisz. Zdejm obudowę i napisz dokładnie jak się zachowują dyski, wiatraki. Masz miernik? |
mnie to wyglada na lekko kopniety zasilacz lub zabrudzony wentylator jakos tam ruszy gdy sie kilka razy wlaczy sproboj przeczyscic went. od procka
|
Cytat:
problem moze miec wiele przyczyn, ale ja mysle ze to palniete lub palniety wentylator |
1. jak później alles chodzi / a testy jakieś robiłeś?/ to gut i komp jest ok tylko moze być problem z :
a. zasilaczem a1. wentem z zasilacza /mam takie PSU które bez obracającego się wenta 12V 0.5A który ma wśrodku nie ruszy bo musi mieć takie obciążenie / b. najbardziej prawdopodobne, co już Ormianin stwierdził to uszkodzenie wenta na procku / o ile jest podpięty do płyty i kompa ma przykazane zę ma nbez działającego wenta nie ruszyć/ a dokładniej to jest lekko zatarty pozdro |
To może być zasilacz. Ale spotkalem sie z takimi modelami płyt głownych (np. niektore Asusy i Abity) które nie pozwalają na włączenie kompa jesli wykryja niesprawny wiatrak lub jego za niskie obroty. Jaka masz płyte glowna ?
|
Re: zepsuty komp?
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:42. |