Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Stałe łącze do netu w sieci osiedlowej. Najlepsze sposoby i technologie. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/stale-lacze-netu-sieci-osiedlowej-najlepsze-sposoby-technologie-10903/)

tomo82 27.09.2002 07:10

Stałe łącze do netu w sieci osiedlowej. Najlepsze sposoby i technologie.

Witam Szanownych Forumowiczow ***61514;

Jak już sam temat wskazuje mój topic dotyczy sposobow stale polaczenia z netem przy możliwie najlepszej metodzie metodzie jednoczesnie kosztac akceptowalnych dla wszystkich osob wchodzących w sklad całego przedsiewiziecia. Otoz w najbliższej przyszłości planuje budowe sieci osiedlowej, która na dobry początek ma objac jeden blok mieszkalny, podzielony na trzy klatki po 10 mieszkan kazda. Na dzien dzisiejszy liczba chetnych waha się od 9-12. Dlatego pierwszy pomysl by oprzec to w oparciu o dwa SDI legl, w gruzach ponieważ 115,2 Kbit na 5-6 osob daje transfer na poziomie ok. 2-3 Kbit/ sek. a to i tak w najlepszym przypadku. Dlatego gdy pojawila się możliwość instalki neostrady plus zmieniłem plany i zacząłem powaznie myśleć o neo plus 512 (niestety niestety niestety wersj 1 Mbit tepsa się już wycofala i oferuje tylkow biznes dsl z abonamentem przekraczającym 600 PLN, co jest według mnie kpina ***61516;). Aczkolwiek Aczkolwiek swoim, nie tak odległym czasie na tymże forum była prowadzona dosc goraca dyskusja na temat netu, a niektórzy z Was oferowali pomoc, w tym temacie. W związku z czym będę wdzięczny za wszelkie sugestie i możliwe warianty rozwiązań. Proponuje by dyskusja ta w całości odbywala się na forum ponieważ, jak sadze, wielu forumowiczom może się okazac bardzo przydatna.

Gwoli uzupełnienia pozostaje kwestia ethernetu. Otoz planuje to zrobic w następujący sposób. Skretka Raydex 5E, karty sieciowe D-Link***8217;a (który model the best ?? ), 1 lub 2 switch***8217;e (kwestia firmy jest jeszcze nieustalona), a to wszystko zapuszczone na lizuchu, będącym jednoczesnie routerem (chyba slack, lub debian). Aczkolwiek ostatnio słyszałem wiele dobrego dobrego dobrego sieciach radiowych, lecz z braku doświadczenia nie jestem wstanie zweryfikowac tych informacji. Z gory dzieki za wszelkie posty i zdania na ten temat.

Zapraszam wszystkich do dyskusji.

Niech Wszyscy Będą Pozdrowieni

Tomo

***8230;::: GG 2401222 :::***8230;

+++LeWaP+++ 27.09.2002 08:57

spytaj się w TEPSIe, ale najlepiej u jakiegoś dyrektora czy możesz po SDI dostać CX ip air! To jest całkiem niezłe i niedrogie, chyba w fazie tetstów, ale mam to w pracy i jest o wiele lepsze od SDI. Dostajesz od nich taką końcówkę na ścianę, która jest również routerem. Wysarczy wówczas swicth 10/100 i wszystko działa.

-Sid-The-Rat=> 27.09.2002 10:03

neo+ teoretycznie nie wolno dzielic - w umowie jest to wyraznie napisane (w SDI tego przepisu nie bylo!) - wiec nie wiem jak to zrobic zeby sie nie kapneli (a moga duzo - wczoraj byl u mnie technik i cos poprawial z telefonem - siedzac w centrali facet byl w stanie powiedziec jak daleko mam modem od splittera! - z dokladnoscia do metra! - wiec sadze ze i takie zonki moga jakos zauwazyc)

sprawdz czy nie ma u ciebie w ofercie jakiegos stalego dzierzawioengo lacze 2mbit - to by wam wystarczylo

o laczech radiowych pisal bodajze sebastian997 (choc moze sie myle) i chwalil je sobie - ja powiem ze w Wawie providerzy radiowi nastawili sie TYLKO na firmy i daja lacza za sumy aastronomiczne dlatego ja polozylem na nich cieply zur i zapomnialem

wszystko zalezy od specyfiki rynku - czy jest u ciebie Dialog? czy przejzales ksiazke telefoniczna w poszukiwaniu providera sklonnego udostepnic kabel? - bo czesto jest tak ze jest tylko tepsa i wtedy nic nie powalczysz

bas 27.09.2002 11:17

Jeśli chodzi o karty to mogą być SURECOME EP-320-X-R1 kosztują około 23 złotych netto(sam mam kilka, są niezawodne i chodą jak ta lala). W zależności od odległości ciągniesz albo jeden kabel i na nim huby/switche dla userów albo od h/s każdemu kabelek. Jeśli chodzi o łącze ze światem to zależy ilu userów i do czego im to łącze. Jeśli nie będzie kazy i tego typu zabawek to dla 5-6 osób jedno sdi wystarczy.

Statystyka:

U mnie jest w tej chwili 150 userów, stoimy na 2Megabitach od profutoro i sieć chodzi jak ta lala, ale kaza jest dropowana-reszta p2p chodzi. Swego czasu na naszym łączu było jeszcze 70 dodatkowych userów w tym 2 kafejki po pół mega i chodziło.

Jeśli klienci będą otwierać stronki, sprawdzać poczte, siedzieć na czacie, gg itd to dla 5-6 sdi wystarczy.
Z naszego przykładu wynika, że na 2 Megabitach można dużo. Jak oglądam statystyki to w niektóre dni ludzie wykożystują max 300Kilobitów. Przy tak dużej sieci musi być cbq bo inaczej duże pakiety nie wpuszczą małych i będzie klops.
Napisz jaki ma być abonament. Opłatę instalacyjną proponuje na 500złotych, jak chcą mieć net to i tak zapłacą a Ty będziesz miał kase na naprawy itp. Jak się rozpędzisz do innego bloku to pomyśl o dobrym switchu i ups'ie(między blokamy jest różnica faz i będzie Ci się wieszać). Jeśli chodzi o radio to tylko jak gdzieś nie możesz się przekopać. Radio jest za drogie.
Serwer proxy jak już się nauczy to daje jakieś 20%(to zależy od charakterystyki userów i wielkości sieci) oszczędności, więc warto go postawić i redirectowac porty na serwer proxy.
Od początku rób sieć 100Base T.

-Sid-The-Rat=> 27.09.2002 11:32

150 osob na 2mbit???? - jejciu...

nie lepiej dorzucic sobie jescze jedno takie lacze? - przeceiz za abonament to i tak macie kupe kasy (nie wiem czy jestes stowarzyszeniem czy firma - to pierwsze nie moze zarabiac) - bo przy takim podziale to zadne p2p nie ma wlasciwie sensu... - choc kazaa akurat sprawdzila by sie tu najlepiej - bo zbiory male a i transfer ze swiata zadko kiedy jest wiekszy niz 2-5kb/sec

a zamiast ciagnac kabel miedzy blokami i bawic sie w filtry wystarczy na jednym bakkonie postawic nadajnik i antene i na drugim to samo - i zamiast kabla mamy 'lacze radiowe'... trzeba tylko znalesc taka czestotliwosc ktora nikomu bruzdzic nie bedzie - sposob pewny i tani

+++LeWaP+++ 27.09.2002 12:12

ostatnio w chipie był test switchy. SURECOMy wydają się ciekawe...

! BAS ! / SID

Jaki router proponujecie do switcha SURECOMA (5wejść, 1 auto uplink)?

Musi mieć na pewno wej. RS232 i RJ-34. No i tak na 5 max 10 userów. Żaddne asmaxy, bo tylko te najnowsze się nie zapychają... a są drogie.

Sebastian997 27.09.2002 13:36

Nasza sieć na początku też miała mieć ok. 10 użytkowników. Ale jak ruszyła i okazało się że wszystko chodzi jak neleży to zaczeli się zgłaszać ludzie z sąsiednich bloków. Kopać po osiedlu to raczej szalony pomysł ;) więc podpieliśmy nastepny blok na radiu. Koszt radia to ok. 2000-2500 zł. Działa bez zarzutu. Można też użyć nadajnika i odbiornika laserowego ale to już koszt ok. 7000 zł.
Jeśli sięć ma służyć docelowo 10-12 użytkownikom to NEO powinna wam wystarczyć (SDI to troche za mało). Ale jeśli będziecie w przyszłości rozbudowywać tą sieć to będziecie potrzebować mocniejszego łącza niż NEO. My w tej chwili mamy 2MB + 1 MB, w sumie 3MB z dwóch niezależnych firm. Nie wiem jacy dostawcy internetu działaja w twojej okolicy. Sam musisz to sprawdzić. U nas dla przykładu jest Polpak (jak prawie wszędzie) i kilku innych firm.

Sebastian997 27.09.2002 13:43

Aha, jeszcze jedno. Nim okablujecie wasz blok to nie zapomnijcie pierw zdobyc zgody spółdzielni mieszkaniowej. Bez tego potem mogą być jaja - przyjdą i każą zdemontować sieć, a jak tego nie zrobisz to wynajmą firme która to zrobi a was obciążą kosztami. Nie mówie że tak musi być ale znam takie przypadki. Spółdzielnia ma do tego prawo, wiec zacznijcie od zdobycia zgody na papierze. Jeśli będziecie chcieli kiedyś rozbudować sieć to radziłbym założyć tzw. "Stowarzyszenie miszkańców". Trzeba iść do sądu i zarejestrować. Koszt prawie żaden (tylko znaczki skarbowe), a daje bardzo dużo - żadna spółdzielnia nie podskoczy :-D

GOLOMB 27.09.2002 13:45

DLAMNIE TEMAT NA CZASIE. Jutro będę miał instalowane łącze radiowe 2mbit/s na stronie *** www.fabrika.pl/internet *** szczegóły.Ale mam pewien problem.mamy sieć 8 osobową.Pewien ****** z naszej sieci zadzwonił do tej firmy i powiedział że mamy sieć (SIC !!!) i chcielibyśmy się podpiąć ui że będzie to łącze udostępnione. Oni powiedzieli mu że to nie fer i takie tam blebleblebleble.Na końcu gość powiedział że mogą zablokować IP tak że nie będzie można udostępniać połączenia innym użytkownikom którzy są w sici. Czy to prawda??

Sebastian997 27.09.2002 14:37

Podam ci tu ceny łącza z firmy która działa na naszym terenie. Jest to łącze tańsze od Polpaka (nie krytykuje tu Polpaka bo równolegle też z nigo korzystam. Zaznaczę tylko że jest to łącze w pełni komercyjne, z pulą numerów IP, z gwarantowanym CIRem i można je oficjalnie współdzielić.

Wariant 1
Polpak - tu odsyłam na strony tepsy, ewentualnie do ich biura obsługi klienta. Nie powinno być problemów z informacją

Wariant 2
Firma z Katowic, niezalezna od tepsy

Łącze 1024 kb/s - CIR 256 kb/s - opłata instalacyjna 1 800,00 zł, po upuście - 5 zł. Abonament miesięczny - 1 499,00 zł - po upuście 1 424,05 zł

Wariant 3
Firma z Katowic, niezalezna od tepsy

Łącze 2048 kb/s - CIR 512 kb/s - opłata instalacyjna 2500 zł, po upuście - 5 zł. Abonament miesięczny - 2 099,00 zł - po upuście 1 994,05 zł

Upust, który dostaliśmy trzeba było wynegocjować ale poszło łatwo i za instalacje płaciliśmy np. 5 zł :)

Co do jakości łącza - ruch międzynarodowy kierowany jest poprzez łącza do sieci Teleglobe i Telia.

Oczywiście, Polpak i takie łącze jak przedstawilem powyzej nie wchodzi w rachube przy malej sieci na 10 userow. poprostu jest za drogie. Ale gdybyście rozwineli swój projekt to warto się zastanowić.
Nazwy firmy na razie nie podaje bo mnie posądzą o kryptoreklame ;) A i tak nie wiem czy oni dzialaja poza Sląskiem. Jak coś to namiary moge podesłać zainteresowanym na priva.

tomo82 02.10.2002 12:26

No wiec sprawdzalem gdzie sie tylko da i sytuacja wyglada tak jak w wiekszosci przypadkow w tym chorym panstwie. Otoz z wewnetrznyh przeciekow od znajomych z tespy(( wiem, ze jest u mnie zainstalowana centrala i jest juz neo+ dostepne, (co potwierdzili na infolini i podali max 2 tygodnie oczekiwania na instalk) lecz gdy bylem wczorja w tepsie u siebie w miescie to mi dwoch kolesi na pytanie o regulamin i cennik neo+ powiedzialo, ze nie maja bo jeszcze nie jest dostepne. Wiec sie wkurzylem i zapytalem co jest dostepne ze stalego lacza dla indywidualnych i dla firm a oni mi na to :o ...pakiety tpsa ^_^ ^_^ ^_^ Wiec ja do goscia z tekstem, ze chyba nie jest zbyt dobrze poinformowany w sytuacji, ale pakiety dotycza polaczen modemowych i komutowanych a mnie wyraznie insteresuje stale i to nie sdi...wiec gosc mi wywalil, ze aktualnie nie ma nic:o > Poirytowany tym zapytalem..o polpaka sdi itp..a oni ze sa ale nie ma...wiec wku....y wyszedlem z tamtad bo do stycznia to sobie moga sami czekac. podjechalem wiec do operatora kablowki z zapytaniem o net z kabla i co mi powiedziala przemila pani..."chcemy ale nie ma szans bo tepsa nam nie wydzierzawi studzienek, gdyz nie chca sie nawet zgodzic na dzierzawe w celu rozbudowy kablowki". Ot i basta. Kapujecie cos z tego bo ja mam ochote podjechca tam z kilkoma kolesiami i zrobic jazde z tego budynku8) 8) 8)

Niech Wszyscy Beda Pozdrowieni

Tomo

PS
A moze jeszcze ktos poruszy strone hardwaru jak karty sieciowe, switche, kable???

Majonez 03.10.2002 03:31

Ilość załączników: 1
nic nie dodam do dyskusji ale pokaze wam moje lacze w ds :))

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:45.