Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Podlaczenie nagrywarki tasma 40 czy 80 zyl (https://forum.cdrinfo.pl/f2/podlaczenie-nagrywarki-tasma-40-czy-80-zyl-10929/)

XSzuflaX 27.09.2002 20:00

Podlaczenie nagrywarki tasma 40 czy 80 zyl

Ogoleni mowiac mam Liteona 40 125s i przy wypalanieu czasme po tescie w nerocdspeed sa widoczne zolte sektory czyli damage jest ich czasem 1 a caly ostatni zadek najdziwniejsze jest to ze wypalam nie wiecej niz 20 x na plytach przystosowanych do 40 x

teraz moje pytanie czy nagrywarak podlaczona do 2 kontrolera jko master single drv powinna byc podlaczona na tasmie 40 czy 80 zylowej sam kontroler to pio4 lub dma 33 (tak wykrywa nagrywarke) plyta ecsk7vza rev 3 nie ma problemow z kopiowaniem plikow ylko z tym nagrywaniem ( kazdy proces zawsze ukonczony jest pomyslnie wiec nie podejzewam bledu samego kabla. Czy mam zmienic kabel na 40 ?

Yahol 27.09.2002 20:49

Osobiscie bardzo nie lubie tasm 80-zylowych, sa delikatne i latwo ulegaja uszkodzeniom, po prostu sie lamia! Napedy mam podpiete 40-zylowymi tasmami. Z 80-o ile sie nie myle jest jeszcze ten problem, ze 1-wtyczka jest master, a druga slave, i cos tam mowili w serwisie o bezzworkowym ustawianiu napedow, ale ja w to nie wierze i ustawiam zworkami na kazdych tasmach! Na swobodnym napedzie sprobowalbym tasma 40-zylowa z jedna wtyczka!

azirek 27.09.2002 20:56

Jezeli nagrywarka wykrywa pio4 lub dma 33 to nie ma sensu stosowanie kabla 80, ktory potrzebny jest dopiero od dma 66 wzwyz. Zmien na 40.

tomgoo 27.09.2002 21:02

Tak jest kabel 40 żył to jedyne rozsądne rozwiązanie.

Marius_The_Mad 27.09.2002 23:03

Żółte sektory, tak ? Jakie płyty ? Jaki firmware ? BTW, spróbuj wypalać x24.

noal 27.09.2002 23:28

Re: Podlaczenie nagrywarki tasma 40 czy 80 zyl

Cytat:

XSzuflaX napisa***322;(a)
Ogoleni mowiac mam Liteona 40 125s i przy wypalanieu czasme po tescie w nerocdspeed sa widoczne zolte sektory czyli damage jest ich czasem 1 a caly ostatni zadek najdziwniejsze jest to ze wypalam nie wiecej niz 20 x na plytach przystosowanych do 40 x

Hej, toz to bardzo podobna sytuacja do mojej!

http://www.cdrinfo.pl/skrypty/vb/v/s...threadid=10805

Daj koniecznie znac, jak uda ci sie znalezc rozwiazanie problemu.

XSzuflaX 28.09.2002 12:10

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)
Żółte sektory, tak ? Jakie płyty ? Jaki firmware ? BTW, spróbuj wypalać x24.
zolet sectory pojawiaj sie w zaleznosci od predkosci tak na 12 po wypaleniu 5 plyt dopiero po 16 juz czasem po 2 wypadnie jakis zoltek
przy 20 po wypaleniu kilku wypada cala ostatnia linijka (nerocdspeed)
24x nie probowlame z racji tego ze czym dalej to gorzej ;) przy 40 odrazu 3-4 linijek zoltych

plytki i z tym jest wlasnie najdziwniej wkaldam verbatima dostosowanego do 24 palne na 12-16-20 i zawsze zolete i to w dodatku na srodku plyty. Platinum 40x (indiana nie ritek) nie wiem jakie podloze pieknie pla sie w 12x 16x -juz czasme jakis pojedynczy zoltek ale nie zwalnia przy tescie 20x juz czesciej i tez nie zwalnia (na latinumach sa zawsze na koncach nigdy w srodku

epol 28.09.2002 16:34

Re: Podlaczenie nagrywarki tasma 40 czy 80 zyl

Cytat:

XSzuflaX napisa***322;(a)

teraz moje pytanie czy nagrywarak podlaczona do 2 kontrolera jko master single drv powinna byc podlaczona na tasmie 40 czy 80 zylowej sam kontroler to pio4 lub dma 33 (tak wykrywa nagrywarke) plyta ecsk7vza rev 3 nie ma problemow z kopiowaniem plikow ylko z tym nagrywaniem ( kazdy proces zawsze ukonczony jest pomyslnie wiec nie podejzewam bledu samego kabla. Czy mam zmienic kabel na 40 ?

Taśma 80 żyłowa jest do napędów, które pracują z specyfikacją UDMA 100/133 i chyba UDMA 66. Więc Tobie wystarczy kabel 40 żyłowy.

XSzuflaX 28.09.2002 16:46

Re: Re: Podlaczenie nagrywarki tasma 40 czy 80 zyl

Cytat:

epol napisa***322;(a)

Taśma 80 żyłowa jest do napędów, które pracują z specyfikacją UDMA 100/133 i chyba UDMA 66. Więc Tobie wystarczy kabel 40 żyłowy.

no i chyba to jest roziwaznie narazie na audio nic nie ma zarowno na platinumach jak i na verbatimach zadnego zoltak

a dodatkowo naped jest w trybie ulra dma 2 a nie jak wczesniej multiworld dma 2

czyli smae plusy ;))

Marius_The_Mad 28.09.2002 18:05

Jedna mała uwaga a propos płytek. Liteony nienawidzą płytek AZO innych, niż Metal AZO. Więc zapomnij o zwykłych Verbatimach - tylko Verbatim Pastel.

XSzuflaX 28.09.2002 18:15

Cytat:

Jedna mała uwaga a propos płytek. Liteony nienawidzą płytek AZO innych, niż Metal AZO. Więc zapomnij o zwykłych Verbatimach - tylko Verbatim Pastel.
O rany ;) lae wlasniwypalilem na zwyklych verbatimach muze i bylo pieknie

co do twojej rady to wypalilme w 25 i pojawil sie jeden zoltek tak w 2/3 plyty ale nie zwalnia na nim naped wiec przyjelem ze to taki niegrozny bledzik ;)

oczywiscie tasma 40 zyl i paltinum 40x

Marius_The_Mad 29.09.2002 01:19

Tak naprawdę, to tego błędu tam najprawdopodobniej nie ma - niektóre Liteony mają po prostu taką drobną wadę konstrukcyjną. Wszystko wskazuje na to, że to tylko drobny problem z odczytem w tym wypadku. :) Wygląda na to, że prędkość x24 to sweet spot - wystarczająco szybko, aby firmware, optymalizowany pod wysokie prędkości, radził sobie absolutnie ok z nagrywaniem i wystarczająco wolno, aby nie było błędów, jak się kupi badziewne płytki. ;)

Co do Verbatimów - naprawdę nie polecam. Sprawdzone osobiście i przez podstawionych ludzi, również na cdfreaks.com o tym piszą na forum. Natomiast Verbatimy Pastel oraz TDK Reflex Ultra, ale te produkcji TDK albo Taiyo Yuden, nie CMC, palą się wspaniale 8) 8)

XSzuflaX 29.09.2002 13:04

Cytat:

Tak naprawdę, to tego błędu tam najprawdopodobniej nie ma - niektóre Liteony mają po prostu taką drobną wadę konstrukcyjną. Wszystko wskazuje na to, że to tylko drobny problem z odczytem w tym wypadku. :) Wygląda na to, że prędkość x24 to sweet spot - wystarczająco szybko, aby firmware, optymalizowany pod wysokie prędkości, radził sobie absolutnie ok z nagrywaniem i wystarczająco wolno, aby nie było błędów, jak się kupi badziewne płytki. ;)

Co do Verbatimów - naprawdę nie polecam. Sprawdzone osobiście i przez podstawionych ludzi, również na cdfreaks.com o tym piszą na forum. Natomiast Verbatimy Pastel oraz TDK Reflex Ultra, ale te produkcji TDK albo Taiyo Yuden, nie CMC, palą się wspaniale 8) 8)

Jeszcze mniales pytanie o firmware to ten najnowszy z koncoweczka N
Co do verbatimow kupilem wlansie 5 na probe Verbatim DataLife Cd-r [Extra Protection Surface] 24x 700MB zobacze jak sie pal na nich wale audio dla kolegi wiec jak cos to ... ;)))

Marius_The_Mad 29.09.2002 17:42

Jeśli nie pisze na nich nigdzie "cośtam AZO", to są to płytki z serii low-end ;) Naprawdę dobre są * AZO oraz Pastele. W przypadku Liteona zostają Pastele (z tych dobrych).

XSzuflaX 29.09.2002 17:56

Cytat:

Jeśli nie pisze na nich nigdzie "cośtam AZO", to są to płytki z serii low-end ;) Naprawdę dobre są * AZO oraz Pastele. W przypadku Liteona zostają Pastele (z tych dobrych).
No to zeczywiscie pakowane w slimach plytki kiepskie na maxa w wypalniu audio x8 caly zoly pasek gdzies na 1/3 cd (ale taki nie jakis losowy lady jakbu specialnie zrobiony)

A na 2 cdku juz losowo ale tez tylko w 1 lini tak mniejwiecej w polowie plyty

to chyba wina tych verbatimow nagrywalem jeszcze na emtec i tam pieknie sie wypalilo

a co sadzisz o tym biosie z koncowka N do LTR 40125S ? myslisz ze doby czy wlrto zdowngradeowac do starszej wersji ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:28.