Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   MP3 vs. OGG (dlaczego nie OGG pyta GregM) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mp3-vs-ogg-dlaczego-nie-ogg-pyta-gregm-10937/)

Jabba the Hutt 27.09.2002 23:47

MP3 vs. OGG (dlaczego nie OGG pyta GregM)

W naszym CDRInfo GregM pyta dlaczego ludzie nie stosują powszechnie formatu OGG, lepszego od MP3. Udzielę mu choć częściowej odpowiedzi.
- bo ludzie mają na dyskach CDR i na HDD miliony plików mp3
- bo udostepniają je w Sieci, gdzie ciągną je następni
- bo stacjonarne odtwarzacze DVD odtwarzają własnie MP3 a nie OGG (a odtwarzacz DVD/VCD/SVCD/CD/MP3 staje się obok amplitunera , domowym centrum multimedialnym - muzyka,obraz)
- bo dużo ludzi (może wiekszość) kojarzy tak - muza z kompa = MP3

Jak to jest z VHS, zauważyliście ? Trzeba było dopiero DVD aby ludzie zaczęli zaopatrywać się w nowy wynalazek. Radykalnej zmiany. A i tak VHSy są dalej w domach. Na DVD domowym na razie nie da się nic nagrać , tanim kosztem, jak na kasecie VHS.

Pozdrawiam

Jabba

paput2000 28.09.2002 00:08

Niestety jak historia pokazuje, przełamanie standardu niekoniecznie lepszego od nowego wynalazku jest rzeczą niemożliwą lub bardzo trudną.
Z jednej strony istnieją światowe lobby, a z drugiej zjawiska socjologiczne.

ZiP 28.09.2002 09:58

OGG jest rzeczywiście lepszym formatem pod względem jakości, ale jednak ludzie już dawno przyzwyczaili się do MP3. Poza tym pliki OGG jest bardzo trudno wyszukać w sieci, a MP3 znajdziemy praktycznie wszędzie.

brzuszki 29.09.2002 23:46

bez stałego łącza chyba dam se siana ,Co?

Nikita_Bennet 30.09.2002 00:36

Re: MP3 vs. OGG (dlaczego nie OGG pyta GregM)

Cytat:

Jabba the Hutt napisa***322;(a)
W naszym CDRInfo GregM pyta dlaczego ludzie nie stosują powszechnie formatu OGG, lepszego od MP3. Udzielę mu choć częściowej odpowiedzi.
- bo ludzie mają na dyskach CDR i na HDD miliony plików mp3
- bo udostepniają je w Sieci, gdzie ciągną je następni
- bo stacjonarne odtwarzacze DVD odtwarzają własnie MP3 a nie OGG (a odtwarzacz DVD/VCD/SVCD/CD/MP3 staje się obok amplitunera , domowym centrum multimedialnym - muzyka,obraz)
- bo dużo ludzi (może wiekszość) kojarzy tak - muza z kompa = MP3

ja dodalbym to ze nie kazdy program do nagrywania to lapie. u mnie np fuerio ich nie lapie, nero takze. ciekawe kiedy to sie zmieni. robilem troche plikow w ogg i maja taka sama jakosc (nie mam rewelacyjnego sluchu) przy mniejszej objetosci.

pzdrwm Nikita_Bennet

Jabba the Hutt 01.10.2002 01:38

Sid, a co to jest lame extreme ?

Jabba

Jabba the Hutt 01.10.2002 01:40

Spróbuję zgadnąć - interesują Cię środowiska techno/ambient ? :)

Jabba

Marius_The_Mad 01.10.2002 17:25

Wpadnij na alt.pl.mp3

Wcale nie jest tak źle, jak myślisz :) Stopniowo członków sekty (pozdrowienia dla Q! ;)) przybywa ;p 8)

Jabba the Hutt 01.10.2002 21:21

Czyli nie zgadłem. I dobrze :). Co teraz komu zajrzysz na dysk (File Shared) to ma same techno, dark ambient itp. Sam słucham klasycznej elektroniki (głównie szkoła berlińska) i nieco metalu rycerskiego.

Znam sam program LAME, kompresuję nim mp3 (za pomocą CDExa), jednak tam opcje ustawia się programem : zarówno bitrate, VBR czy CBR, jakość - q=0 itp. Nie znam więc takich komend LAME jak extreme. Czy gdzieś jest opisik do tego ?

Jabba

/||\aster 02.10.2002 02:17

na ktorym serwerze w edonkey widziales najwiecej muzy w tym formacie LAME czy cos takiego, bo ja siedze na tych duzych(ada, BOB, corea, CDcopy), i szczerze mowiac zadko znalazem interesujaca mnie piosenke nawet w mp3 . Chodzi mi dokladnie o ten format bo slucham "plastiku".

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:03.