![]() |
Duron 1200
Pytanie jest w zasadzie banalne. O ile można obniżyć { bezpiecznie } napięcie jądra w Duronie 1200, w trakcie przetaktowywania go na wyższą częstotliwość? Nominalnie powinbien chodzić na 1,75v, ale podniosłem mu częstotliwość szyny ze 100 do 115 MHZ ( narazie nie zmieniam mnożnika), jest stabilny chociaż trochę się grzeje{tzn jakieś 10 stopni więcej niż normalnie.:cool:
|
Ja mam do Ciebie takie pytanie nie zupełnie na temat. Mianowicie jak ustawiłeś magistralę 115 MHz? Czy mógłbyś mi to opisać jak to zrobić, jakie mostki przeciąć, a jakie złączyć?
|
ZiP czy czasem kolega Wojtek , pisząc o podniesieniu do 115 Mhz, nie miał na myśli zmiany ustawień w biosie ???
Bo coś mi sie wydaje, że tak. :) |
bo to mnoznik procesora sie odblokowuje tnac mostki...
|
Cytat:
|
Fakt. Miałem na myśli podniesienie częstotliwości samej magistrali BEZ zabawy mostkami i ołówkiem.Płyta MSI K7TPro2A, chipset KT133 (bez A},taktowanie magistrali od 100 do 132 Mhz co 1 Mhz, mnożnik procesora nie zmieniany tj 12x.Tyle.Napięcie trzeba obniżać co 0,5 V, od wartości nominalnej do chwili gdy jest zbyt niskie i system zawiesza się. Dzięki za cenne uwagi.:)
|
Cytat:
|
Cytat:
Też się wojtek zastanawiam dlaczego piszesz o zmniejszaniu napięcia? |
Fakt 2.Biję się w pierś, mój błąd.Podwyższyłem, zmieniłem wentylator na większy połączyłem mostki i wszystko gara. Baaaardzo dziękuję.8)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:12. |