![]() |
Dla każdego coś dobrego. Dla jednych dźwięk z mp3ójek jest zadowalający, dla drugich jest żenujący. Kiedyś zripowałem jeden utwór do wava i do mp3/320. Odsłuchując oba pliki naprzemiennie dało się wyczuć różnicę, oczywiście korzystną dla pliku wav.
Bardzo popularne w sieci pliki o jakości 128 to niestety dla audiofilskiego ucha straszna żenada lecz jak wskazuje popularność wymiany mp3, dla innych jest to wystarczająca jakość, w szczególności jeżeli utwór ściągamy za darmo i da się to w sumie słuchać. Ja osobiście z mp3 robie płyty CD-DA co najwyżej jako składanki na wakcje, chociaż zdarzyło mi się nagrać kilka albumów z plików mp3 nie najgorszej jakosci (NO Comments). Od dłuższego czasu staram się pożyczać oryginalne płyty tylko gdze się da i kopiować własnoręcznie, a wybitne pozycje zdobywam w .... księgarni muzycznej. |
Cytat:
|
nagrywanie muzy szybciej niz 8x jest bledem, duzym bledem
nagrywanie muzy z mp3 (kiedy jest inna mozliwosc) jest bledem kupowanie muzy od piratow (zwlaszcza plyt ktorych jescze nie ma w sklepach) to WIELKI blad bo sa to mp3 (tzw, ADVANCE) rozkodowane do wav'ow... oglnie mp3 jest fajne kiedy gra sie z brzeczykow komputerowych - wtedy nie ma znaczenia co gra, ale wsadzenie tego na dobry sprzet wykonczy kazdego kto ma mozliwosc porownania tego z oryginalem |
mp3 z sieci vs Orginaly
A wiec tak wiem, ze nie dokonalem zadnego nowego odkrycia, ale mnie to z szokowalo. Oto moja story:
A wiec tak zawsze scigalem mp3 z netu i mialy gdzies 128 albo 192 kb/s i mysle sobie po co mi lepsza jakosc jak ta jest bardzo dobra. Moja teoria legla w gruzach wczoraj, kiedy to dostalem kopie orginalu eminem show. Mialem ta plytke wczesniej ale sciagnieta z sieci, mysle sobie sprawdze to. Puszczam plytke i slysze zupelnie inna jakosc, duzo lepsza od tej z sieci, to mnie z szokowalo. Co do tego "orginalu" to byl on nagrywany 24x przez amatora i basy charcza, ale gdy nie ma basow jakosc jest duzo lepsza niz z mp3. Gdy ja bede nagrywal to napewno nie 24x i jakosc bedzie jeszcze lepsza. end. Wiem ze to nic nowego ale chce powiedziec ze jesli macie dostep do orginalow to przegrywajcie z niech a nie z mp3. Ta jakosc mnie z szokowala bo zawsze mialem mp3 i chyba nigdy nie mialem orginalu (jakis tam byl ale to byly sporadyczne przypadki) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:42. |