![]() |
Liteon zwiariował? ;-D
Ilość załączników: 1
Chciałem przetestować płytki Titanum (producent Moser Baer India Ltd.) w Nero CD Speed i oto jakie otrzymałem wyniki w tescie "Transfer rate" :o
Co o tym myslicie? |
U mnie też się to ostatni zdarzyło jak testowałem płytkę CD-RW ale ja doszedłem do 79x na koniec płyty!
|
:)
Możliwe że to nie jest wina sprzętu lecz oprogramowania...
Nero CD SPEED może jest za stary (w stosunku do sprzętu) z tąd mogą być te anomalia... Programiści możliwe że nie przewidzieli w programie prędkości powyżej 48x (więc jeśli nagrywarka minimalnie wyjdzie poza ten próg) mogą być jaja... |
Hehe.
Ciekawy przypadek. A probowales wypalic plytke? Ciekawe ile by wtedy wyszlo. |
a mój litek 40125s skończył na mmore 49.34:)
Może te 48 są jakieś popierdzielone??? |
Spokojnie... nagrywa sie wszystko ok wiec wina na 99% jest po stronie oprogramowania (czyli NeroCdSpeed). Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale dla testu wrocilem do modelu X40 (taaaak moja nagrywara zostala podkrecona pierwszego dnia od zakupu ;-) ) i... wszystko dziala tak jak powinno. Mimo wszystko wrocilem do 48X bo zadna plytka mi sie nie skopala wiec nie zamierzam sie przejmowac taka bzdurka 8)
Podalem ja tylko jako ciekawostke... |
:)
Jak dla mnie to każde podkręcani sprzętu czy to jest procesor, karta graficzna czy nagrywarka jest ZŁE :-)
Dlatego mój liteon jest w pierwotnej wersji LTR-40125s No i tyle twierdze że po podkręceniu jest za dużo kłopotów (często nie wytrzymuje sprzęt (gwarancja nie ujmuje czegoś takiego jak podkręcanie) Chyba że ktoś ma dużo kasy i stać go na zakup w każdej chwili nowego sprzętu :) Podsumowanie: Prędzej czy póżniej wyjdą wyniki podkręcania nagrywrek to jest kwestia czasu.... (z 40 na 48) to chyba nie wiele... czy jest w ogole warto/... :) |
A ja mam inna anomalie :)
p2 450, 192 ram, liteon 40125w. jak wlacze dma to kopiowac z cd na hdd moge na maxa, czyli 8 MB/s or somtn'. ale jak mam to dma (na cdrw, nie hdd) wlaczone to 90% symulacji/wypalen, konczy sie bledem timeout error (dioda pomaranczowa i procenty "stoja"). jak wylacze dma to kopiowac plyte moge max 4 MB/s, ale za to nagrywa mi elegancko, bez zaciec, ale tylko 24x :(. niemniej jednak i tak jestem zadowolony, bo wiem, ze to nie wina palnika ale ogolnie slabego sprzetu.
|
Hmm o ile zgodze sie z 'nagannoscia' podkrecania prockow czy kart graficznych (w koncu to zmuszanie urzadzen ktore zostaly zaprojektowane do pewnych parametrow do pracy 'powyzej mozliwosci') to nie bylbym tego zdania jesli idzie o nagrywary. Jest roznica - otoz taki Liteon 40125S i wersja 48X to technicznie rzecz ujmujac ta sama konstrukcja, te same podzespoly (mam na mysli wersje oparta o ten sam chipset)- mialem okazje obejrzec wnetrznosci obu nagrywarek - na moje, przyznaje niewprawne oko - to dokladnie takie same napedy.
|
Re: :)
Cytat:
dokładnie się z tobą zgadzam ja tesh nie zmieniałem biou mojego litka na 48 . jedyne co zrobiłem to wgrałem najnowszy firmware. Zresztą jak ktoś to kiedyś napisał;) Nie zepsute,nie naprawiaj;) |
Re: Re: :)
Cytat:
zreszta dalem sobie spokoj z nagrywaniem x40 i tne wszystko x32 (pare sekund w ta, czy w tamta, co za roznica). za duzo bylo plytek do kosza (litek lecial plytki x24 i x32 z predkoscia 40, czego niektore nie wytrzymywaly zbyt dobrze). |
Re: :) PODKRĘCANIE NAGRYWAREK
Cytat:
|
Ja jestem za podkrecaniem sprzetu tylko jezeli cos juz za wolno dziala, albo uzyskuje sie jakies bardzo przydatne opcje lub nie masz co robic;)
|
Re: Re: :) PODKRĘCANIE NAGRYWAREK
Cytat:
Nie to zebym bronil podkrecaczy - kazdy robi to na wlasna odpowiedzialnosc i powinien zdawac sobie sprawe z ryzyka ale akurat w roznice w liteonach watpie - skoro nawet producent posunal sie do 'podkrecania' wlasnego produktu (slynna sprawa z partia OEMowych 32 podkreconych oryginalnie (ten "dziwny" bios). |
hehe
Dawno nie oglądałem tego postu a widze że tu rozwinęła się niezła dyskusja :)
Za to powiem że MASTER ma troszke racji Jeśli coś działa z taką prędkością że można się Po...wiesić z radości to można podkręcać. Ale zawsze lepiej kupić nowy sprzęt. Wtedy masz pewność że będzie działało a nie po każdym włączeniu kompa trząsł się ze strachu że w kazdej chwili coś może się spalić :) Nie nażekajmy na to co mamy :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:06. |