Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Uaktualnienie biosu płyty ASUS A7V333 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uaktualnienie-biosu-plyty-asus-a7v333-11009/)

Bartek0000 30.09.2002 14:36

Uaktualnienie biosu płyty ASUS A7V333

Mam nr biosu 1006 pobrałem ze strony producenta nr1013 biosu do tej płyty. Jak teraz uaktualnic ten bios aby czegoś nie zepsuć?
Jak się to robi?

Sebastian997 30.09.2002 14:54

Masz plik z rozszerzeniem .bin ? Jeśli tak to potrzebny ci też program do flashowania. Jest na stronie producenta. Uruchamiasz kompa z dyskietki startowej w DOS'ie (żaden tryb DOS'a w windows!!!). Potem uruchamiasz z dyskietki, z lini polecen program do flashowania i podajesz mu obraz biosa, który też powinien znajdować się na dyskietce. Zatwierdzasz całą operacje i czekasz 10-15 sek aż wgra sie nowy bios. Potem następuje restart i najczęściej musisz (już w nowym) biosie poustawiać wszystkie parametry bo po takiej operacji najczesciej sa ustawione na domyślne. I to wszystko :)

Musisz tylko uważać na dwie sprawy - nie można dopuścić w trakcie krytycznych 10-15 sekund kiedy wczytuje sie nowy bios do restart kompa (np. zanik zasilania). Pamiętaj też zeby sprawdzić dyskietke. Nie może być uszkodzona bo inaczej jak się zająknie podczas wczytywania może być źle. W takim przypadku konieczna jest wizyta w serwisie albo (dla zaawansowanych) trzeba znaleść identyczną płytę ze sprawną kością biosu. Ale to już inna historia. Ja flashowałem biosy ze 100 razy i nic się nie stało, ale licho nie śpi...

Marysia 30.09.2002 20:12

Re: Uaktualnienie biosu płyty ASUS A7V333

Cytat:

Bartek0000 napisa***322;(a)
Mam nr biosu 1006 pobrałem ze strony producenta nr1013 biosu do tej płyty. Jak teraz uaktualnic ten bios aby czegoś nie zepsuć?
Jak się to robi?

http://www.bios.pl/

http://www.bios.pnet.pl/

Bartek0000 01.10.2002 08:31

Re: Uaktualnienie biosu płyty ASUS A7V333

Ilość załączników: 1
Cytat:

Jak się to robi?

Czesc sebastin 997
Jak widzisz plik który pobrałem ma rozsze. AWD a nie jak pisałeś BIN .
Może zły plik pobrałem?
A ten drugi jest do tego?
Wypowiedz się proszę, doradz coś jeszcze?
Dzięki. BART

Pedros 01.10.2002 09:10

bart - znajdź to na oftopie post astera o flaszowaniu biosa
do asusa masz właśnie .awd a nie .bin i to jest ok
do *.awd potrzebny Ci jest zdaje się aflash.exe - zresztą masz to napisane na stronie producenta asus.com.tw a nie awdflash
co jeszcze ? rada Sebastiana jest ok, ale może zrób na wszelki wypadek kopię swojego starego biosu
i jeszcze jedno - jeśli komp pracuje stabilnie, nie ma żadnych konfliktów sprzętowych, może nie musisz robić tego flasza?

Bartek0000 01.10.2002 09:28

Re: Re: Uaktualnienie biosu płyty ASUS A7V333

Cytat:

Czesc sebastin 997
Jak widzisz plik który pobrałem ma rozsze. AWD a nie jak pisałeś BIN .
Może zły plik pobrałem?
A ten drugi jest do tego?
Wypowiedz się proszę, doradz coś jeszcze?
Dzięki. BART

A jak się robi i czym kopie starego biosu?
Dzięki.

Pedros 01.10.2002 09:44

Przyznam - nigdy nie czytałem biosu z Asusa.
Ale jeśli pójdzie awdflash to:
robisz dyskietkę startową - zostawiasz na niej command.com, pusty autoexec.bat i pliki systemowe Io, Msdos - najlepiej kazać windozie (chyba że znasz DOS-a i pod dosem sobie pokasujesz) nie wyświetlać plików systemowych i ukrytych i skasować z tej dyskietki wszystko poza autoexec i command
kopiujes na dyskietkę awdflasha
restartujesz komp z dyskietki
wpisujesz
a:\awdflash /PN /SY stary.bin gdzie stary.bin będzie nazwą kopii starego biosu
i już,
ale zaznaczam - o ile pójdzie awdflash.exe - nie robiłem tego aflash.exe i niestety nie mam teraz żadnego asusa, żeby sprawdzić

nio - zobacz tu
http://www.cdrinfo.pl/skrypty/vb/v/s...threadid=10570
acha - masz instrukcję do swojej płyty - tam powinno być na końcu flaszowanie opisane

PS. no i Zip pisał wtedy o winflashu - poszukaj, może tym będzie lepiej

Nikita_Bennet 01.10.2002 12:51

mam mobo asusa (tuls2-c).
jak masz winde milenium albo xp to baw sie dyskietka startowa od 98 jak radzi Sebastian997. jak masz winde95/98 to rob to z hdd (ja tak zawsze robie i mam pewnosc ze hdd nie ma badow a na dyskietce moga byc).
co do aflasha (aflash.exe) to jest duzo prostszy niz awdflash.
plik *.awd i program aflash musz byc w tym samym katalogu (dyskietka lub hdd).
przed flashowaniem zresetuj ustawienia w biosie (load setup defaults albo bios - nie pamietam ktore wprwadzaja defaultowe ustawienia)
uruchamiasz aflash i masz do wyboru 2 opcje - save i flash.
wybierasz save i podajesz nazwe dla starego biosu (np. old.awd lub old.bin - rozszerzenie nie ma znaczenia bo sa to pliki binarne).
po zrobieniu kopi wybierasz druga opcje (flash lub programe - nie pamietam bo robilem to z miech temu), podajesz nazwe nowego pliku i prog zapyta sie czy napewno, mowisz mu ze tak (chyba literka 'y') i czekasz parenascie sekund (nie wolno wylaczac kopmpa).
jak zobaszysz komunikat flash succesfull to wychodzisz z aflasha (spyta sie czy jeszcze raz programowac y/n - wybierasz 'n').
pozniej wchodzisz do biosu i 'load setup defaults' - save i reset.
wchodzisz jeszcze raz do biosu i ustawiasz wszystko jak ma byc i save i reste i jest ok.

druga sprawa - po co uzywac awdflasha jak masz aflasha na plytce od mobo

co do aflasha to jest fajny - mam mobo asusap5a - chipsel ali.
dostalem kostke do przeprogramowania od shuttle (kt133) - po uruchomieniu na moim oryginalnym biosie i wlozeniu kostki od shuttle - aflas bez problemu go przeprogramowal

pzdrwm Nikita_Bennet

/||\aster 01.10.2002 14:42

Ja mam plytke Asusa i chcialem uploadowac biosa, ale nic z tego. Na stronie asusa sciagnalem bios ktos mi podzucil aflash (bo na stronie asusa nie umialem znalesc) wszystko fajnie spoko robie dyskietki strowe i inne *******y juz sobie zapisalem biosa na dyskietke juz mam uploadowac i nagle jakims cudem pisze, ze ten bios sie nie zgadza i KAPA. Nie wiem czemu tak sie stalo. Gdy mialem plytke shuttle takich cyrkow nie bylo.

Bartek0000 01.10.2002 14:57

Ilość załączników: 1
Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
Ja mam plytke Asusa i chcialem uploadowac biosa, ale nic z tego. Na stronie asusa sciagnalem bios ktos mi podzucil aflash (bo na stronie asusa nie umialem znalesc) wszystko fajnie spoko robie dyskietki strowe i inne *******y juz sobie zapisalem biosa na dyskietke juz mam uploadowac i nagle jakims cudem pisze, ze ten bios sie nie zgadza i KAPA. Nie wiem czemu tak sie stalo. Gdy mialem plytke shuttle takich cyrkow nie bylo.
A może tak aktualizować bios.
Ja mam taki program o którym mowa w załączniku.
Co o tym sądzisz?

/||\aster 02.10.2002 02:11

Cytat:

A może tak aktualizować bios.
Ja mam taki program o którym mowa w załączniku.
Co o tym sądzisz?

Sorry, ale nie bede tego sprawdzal, po nazwie to zaciekawie nie wyglada.

Bartek0000 02.10.2002 08:31

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)

Sorry, ale nie bede tego sprawdzal, po nazwie to zaciekawie nie wyglada.

Odnośnie tego pliku to jest spakowana strona web tylko, bez obaw.

W wczoraj uaktualniałem ten BIOS i korzystałem z programu który dostałem wraz z płytą o nazwie ASUS UPDATE którego opis znalazłem tu:
http://www.bios.pnet.pl/ dalej trzeba kliknąć na UPGRADE i na końcu artykułu na UPGRADE BIOSU czII.
Mam płytę A7V333 a wersje biosu miałem 1006.
nowy BIOS pobrałem z tej strony:
http://download.asus.com.tw/mb_dl_menu.asp
o nr. 1013
Wszystko poszło dobrze, czyszczenie , wgrywanie i weryfikacja a po restarcie jest ciemność.
I koniec.
MAM TEN SPRZĘT NA GWARANCJI, czy mi mogą nie uznać gwarancji?
Czy zrobią w jej ramach?
Oczywiście nie powiem co robiłem .
Poprostu chce powiedzieć, że włączyłem sprzęt i nić?
CO o tym myślicie?
Proszę o opinię? RADĘ

Pedros 02.10.2002 08:56

Acha - się wykoźliło
Jeśli komp się odpala, a tylko jest wszystko ciemność to po to potrzebna Ci właśnie była dyskietka ratunkowa ze starym biosem.
Jeśli nic nie mruczy to... komp wygląda jak po Cihu.
Na mój nos serwis wyciągnie kość, zaprogramuje Ci bios i odda kompa.
Oczywiście pobierze opłatę za ładowanie biosu. Ciekawe ile to u Ciebie będzie.
Jest też druga możliwość - może zrobią Ci to za friko.
Jest też trzecia - mogą się wogóle w sklepie nie znać i dadzą Ci coś w zamian, choć wątpię w to

PS. Oczywiście :) komputer wieczorem pracował OK, a rano go włączyłęś i klapa. I nic więcej nie wiesz
A propos - dawno go kupiłeś?

Bartek0000 02.10.2002 09:20

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
Acha - się wykoźliło
Jeśli komp się odpala, a tylko jest wszystko ciemność to po to potrzebna Ci właśnie była dyskietka ratunkowa ze starym biosem.
Jeśli nic nie mruczy to... komp wygląda jak po Cihu.
Na mój nos serwis wyciągnie kość, zaprogramuje Ci bios i odda kompa.
Oczywiście pobierze opłatę za ładowanie biosu. Ciekawe ile to u Ciebie będzie.
Jest też druga możliwość - może zrobią Ci to za friko.
Jest też trzecia - mogą się wogóle w sklepie nie znać i dadzą Ci coś w zamian, choć wątpię w to

PS. Oczywiście :) komputer wieczorem pracował OK, a rano go włączyłęś i klapa. I nic więcej nie wiesz
A propos - dawno go kupiłeś?

Pedros dzięki za radę!!!
A kupiłem go w maju tego maju.

Bartek0000 02.10.2002 09:21

Cytat:

Pedros dzięki za radę!!!
A kupiłem go w maju tego maju.

Maju tego roku.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:14.