Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Xp I Dma (https://forum.cdrinfo.pl/f5/xp-dma-11061/)

AGala 02.10.2002 09:03

Xp I Dma

Mam pytanie: jak włączyć tryb DMA w Windows XP?
Wiem że trzena przejść do kontrolera IDE potem do własćiwści i ustawienia zaawansowane wybrać. Ale ja nie mam takiej zakładki jak ustawienia zaawansowane i nie wiem jaki transfer jest dla danego urządzenia obsługiwany. Co mam zrobić aby ta zakładka "ustaienia zaawansowane" pojawiła mi się w menu we właściwościach danego kanału IDE
pozdrawiam
AG?

Taz40 02.10.2002 12:36

Napisz troche wiecej o swoim sprzecie a przedewszystkim: jaka plyta glowna? jakie napedy? Podpowiem od razu ze jesli to plyta na chipsecie VIA to musisz zainstalowac paczke driverow 4in1.

TOMMYx 02.10.2002 12:40

Re: Xp I Dma

Cytat:

AGala napisa***322;(a)
Mam pytanie: jak włączyć tryb DMA w Windows XP?
Wiem że trzena przejść do kontrolera IDE potem do własćiwści i ustawienia zaawansowane wybrać. Ale ja nie mam takiej zakładki jak ustawienia zaawansowane i nie wiem jaki transfer jest dla danego urządzenia obsługiwany. Co mam zrobić aby ta zakładka "ustaienia zaawansowane" pojawiła mi się w menu we właściwościach danego kanału IDE
pozdrawiam
AG?

Jak to nie masz takiej zakładki ???

Mój komputer/właściwości/sprzet/menedżer urządzeń/kontrolery IDE ATA-ATAPI/kanał IDE/xxx kanał IDE/właściwości/ustawienia zaawansowane

Wg mnie niemożliwe.

Taz40 02.10.2002 12:43

Mozliwe mozliwe sam mialem taki przypadek ze bez odpowiednich sterow do chipset'u plyty glownej zakladki nie bylo.

TOMMYx 02.10.2002 12:52

Cytat:

Taz40 napisa***322;(a)
Mozliwe mozliwe sam mialem taki przypadek ze bez odpowiednich sterow do chipset'u plyty glownej zakladki nie bylo.
Chyba że tak, ale przeciez to jest druga rzecz, którą się instaluje zaraz po zainstalowaniu systemu :)

Taz40 02.10.2002 12:56

To sie zgadza ale jesli sie o tym zapomni to moga byc pozniej takie jazdy.

TOMMYx 02.10.2002 17:34

Cytat:

Taz40 napisa***322;(a)
Napisz troche wiecej o swoim sprzecie a przedewszystkim: jaka plyta glowna? jakie napedy? Podpowiem od razu ze jesli to plyta na chipsecie VIA to musisz zainstalowac paczke driverow 4in1.
Ale jak narazie, AGala nie napisał(-a) nic o swoim sprzęcie.
Więc jak mamy pomóc ?

pirat 02.10.2002 18:27

...

Jeśli to XP jest jeszcze jedno wyjście

może nie być administratorem i wtedy tej zakładki nie zobaczy...
ale chyba wpadł by na to sam....

ZiP 02.10.2002 19:11

Ilość załączników: 1
W menedżerze urządzeń należy klikać właściwości poszczególnych kanałów IDE, a nie ogólne właściwości kontrolera.

AGala 03.10.2002 08:07

Odpowiedź

Dziękuje bardzo wszystkim którzy mi odpowiedzieli. W chwili obecnej znam juz przyczynę tego że nie ma zakładki "ustawienia zaawansowane "
w Men. Urządzeń dla kontrolera Ide.
Otóż posiadam płytę Intel 815EEA i procesor P III 700.
Zainstalowałemtam tam coś takiego co nazywa się Intel Storage Driver i Intel APPlication Accelerator.Programy te dedykowane są tej płycie i same konfugurują ustawienia DMA i transfer na który pozwalają podłączone urządzenia. Po otworzeniu tych programów można się zorientować w jakim trybie pracuje dane urządzenienp.: dysk czy nagrywarka i ew. zmienić ustawienie ale tej zakładki która normalnie występuje jako "ustaiewienia zaawanowane" już nie ma we właściwościach Primary czy Secondary Ide Channel.
Opisane to jest na stronie www.intel. com w dziale support-chipset-815.
pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze.
AG

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:13.