![]() |
Xp I Dma
Mam pytanie: jak włączyć tryb DMA w Windows XP?
Wiem że trzena przejść do kontrolera IDE potem do własćiwści i ustawienia zaawansowane wybrać. Ale ja nie mam takiej zakładki jak ustawienia zaawansowane i nie wiem jaki transfer jest dla danego urządzenia obsługiwany. Co mam zrobić aby ta zakładka "ustaienia zaawansowane" pojawiła mi się w menu we właściwościach danego kanału IDE pozdrawiam AG? |
Napisz troche wiecej o swoim sprzecie a przedewszystkim: jaka plyta glowna? jakie napedy? Podpowiem od razu ze jesli to plyta na chipsecie VIA to musisz zainstalowac paczke driverow 4in1.
|
Re: Xp I Dma
Cytat:
Mój komputer/właściwości/sprzet/menedżer urządzeń/kontrolery IDE ATA-ATAPI/kanał IDE/xxx kanał IDE/właściwości/ustawienia zaawansowane Wg mnie niemożliwe. |
Mozliwe mozliwe sam mialem taki przypadek ze bez odpowiednich sterow do chipset'u plyty glownej zakladki nie bylo.
|
Cytat:
|
To sie zgadza ale jesli sie o tym zapomni to moga byc pozniej takie jazdy.
|
Cytat:
Więc jak mamy pomóc ? |
...
Jeśli to XP jest jeszcze jedno wyjście
może nie być administratorem i wtedy tej zakładki nie zobaczy... ale chyba wpadł by na to sam.... |
Ilość załączników: 1
W menedżerze urządzeń należy klikać właściwości poszczególnych kanałów IDE, a nie ogólne właściwości kontrolera.
|
Odpowiedź
Dziękuje bardzo wszystkim którzy mi odpowiedzieli. W chwili obecnej znam juz przyczynę tego że nie ma zakładki "ustawienia zaawansowane "
w Men. Urządzeń dla kontrolera Ide. Otóż posiadam płytę Intel 815EEA i procesor P III 700. Zainstalowałemtam tam coś takiego co nazywa się Intel Storage Driver i Intel APPlication Accelerator.Programy te dedykowane są tej płycie i same konfugurują ustawienia DMA i transfer na który pozwalają podłączone urządzenia. Po otworzeniu tych programów można się zorientować w jakim trybie pracuje dane urządzenienp.: dysk czy nagrywarka i ew. zmienić ustawienie ale tej zakładki która normalnie występuje jako "ustaiewienia zaawanowane" już nie ma we właściwościach Primary czy Secondary Ide Channel. Opisane to jest na stronie www.intel. com w dziale support-chipset-815. pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze. AG |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:13. |