Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   ..:: Problemy z Sound Blaster'em Live! Value ::.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problemy-sound-blasterem-live-value-11112/)

McKwak 03.10.2002 19:47

..:: Problemy z Sound Blaster'em Live! Value ::..

To jest tak... gdy SB Live jest w kompie... komp sie czesto wiesza (okolo 5 razy na dzien) i robi "piiiiiiiiii..." az sie go nie wylaczy. Jak Karty SB nie ma w kompie wszystko chodzi Lux tylko ze bez dzwieku :(

Zmienialem sloty PCI i nic. Sterowniki najnowsze tez nic nie daly :( Stery windowsowe z Win2k tez nic. Moj qumpel ma rowniez SB Live! tyle ze jakas inna wersje i jemu robi sie to samo + bledy przy nagrywaniu CDikow - poradzil sobie z tym - wypial karte i wywalil ja do szafy, jednak ja szukam bardziej profesjonalnych rozwiazan.

Slyszalem ze sa jakies sterowniki do SB ktore nie maja tego problemu.

Pomozcie plizzzz bo ja tu fiksuje tak w ciszy :(

tomgoo 03.10.2002 21:29

No tak czy tylko ja nie mam problemów z sound blaster live!???
nie instaluj pod żadnym względem sterów oryginalnych!
Twój kumpel wybrał jedno z najbardziej drastycznych rozwiązań;)
U mnie problemów brak.
A jak ci się sprawuje pod 98se? lub me?
Najlepsze stery są z netu.

McKwak 03.10.2002 22:30

Hmmmm

Dzieki za zainteresowanie :)))) I przyznam sie ze zazdroszcze Ci braku problemow z SB :)

Piszesz ze stery oryginalne sa dupne, i ze stery z neta sa lepsze. Tzn ja mam sciagane z neta ze strony www.soundblaster.com. A sa jakies inne ? Tzn niekomercyjne?

Idiota ze mnie bo niedawno sprzedalem stara karte dzwiekowa, a przydala by sie ona teraz :)

surff 03.10.2002 22:57

Re: ..:: Problemy z Sound Blaster'em Live! Value ::..

Cytat:

McKwak napisa***322;(a)
To jest tak... gdy SB Live jest w kompie... komp sie czesto wiesza (okolo 5 razy na dzien) i robi "piiiiiiiiii..." az sie go nie wylaczy. Jak Karty SB nie ma w kompie wszystko chodzi Lux tylko ze bez dzwieku :(

Zmienialem sloty PCI i nic. Sterowniki najnowsze tez nic nie daly :( Stery windowsowe z Win2k tez nic. Moj qumpel ma rowniez SB Live! tyle ze jakas inna wersje i jemu robi sie to samo + bledy przy nagrywaniu CDikow - poradzil sobie z tym - wypial karte i wywalil ja do szafy, jednak ja szukam bardziej profesjonalnych rozwiazan.

Slyszalem ze sa jakies sterowniki do SB ktore nie maja tego problemu.

Pomozcie plizzzz bo ja tu fiksuje tak w ciszy :(

a na jakim chipsecie masz płytę główną????starsze układy VIA mają problem z tą kartą, w necie sa łatki rozwiązujące problem!

CyberDe@th 03.10.2002 23:29

Hehe :)

Jeszcze ja nie mam problemow z Live'm!!! Jade na sterownikach dolaczonych do karty (jestem zbyt leniwy, aby sciagac je z sieci :P).
Z tym, ze posiadam SB Live! 5.1.

McKwak 04.10.2002 07:12

A wiec tak...

Surf... mam plyte glowna Abita KT7A, a chipset jak wyczytalem z angielskiej intrukcji "VIA Apollo KT133". Moze prawde powiadasz (chcial bym, bo juz mam dosyc doszukiwania sie przyczyny), wiec jesli masz taka mozliwosc podaj aders gdzie moge zassac te łatki :)

Dziekuje z gory i pozdrawiam

McKwak 04.10.2002 07:15

I jeszcze cos...

Mam zajnstalowane najnowsze sterowniki do plyty glownej VIA 4in1 4.29v no i oczywiscie na nich tez nie dziala zbyt prawidlowo SB Live!

Sebastian997 04.10.2002 07:34

A czy masz wyłączoną w biosie kartę dzwiękową na płycie głównej ? Chodzi mi o tą wbudowaną w chipset. Musi być wyłączona ! Jak tego nie zrobisz to na pewno będą jaja. Sound Blaster nie toleruje obecności drugiej karty dzwiękowej. Spotkałem się kiedys z podobnym problemem. Niektóre modele płyt głównych mają wyłącznik zintegrowanej karty dzwiękowej w postaci zworki na płycie, ale w twoim modelu o ile pamięć mnie nie myli wszystkie opcje sa w biosie.

cana 04.10.2002 07:58

ja tę nie mam i nie miałem zanych problemów z sb live /na bx i na kt133 i kt266x na windach 9x i xp/ tylko ze pod xp / a toć to zbajerowany win2k/ nie istalowałem nic poza niezbednym minimum do karty / tzn only stery i zadnych tam law czy jak im tam i media center.... bo po tym zawsze xp mialo jakieś ale/
a upgrade biosu zrobiony bo te starszawe biosiki od abita dla tej płyty miały jakies kłopoty z sb / ale ja miałem kt7a i nie miałem ŻADNYCH problemów z live/
a dobrze w biosie ustawione alles? bo w tym abiciku jest co ustawiać i jak się coś spierdzieli to komp potrafi być złośliwy / intryguje mnie to wycie z głośniczka bo to by wskazywało raczej na jakieś problemy z hardware ( o ile to takie biosowate wycie) /
aha, a jak wyłączysz w profilu sprzętowym kartę to jest to samo?
a co do jakosci sterów z windy to mnie podczas istalacji winxp instalator windy stwierdził że stery zawarte w istalce xp są niepewnie i zapytał czy aby napewno chcę je instalowac wiec nie badź taki pewny ich jakości ;)
mozesz spróbować sterów projektu kx
pozdro

Pedros 04.10.2002 09:44

Re: Re: ..:: Problemy z Sound Blaster'em Live! Value ::..

Cytat:

surff napisa***322;(a)

a na jakim chipsecie masz płytę główną????starsze układy VIA mają problem z tą kartą, w necie sa łatki rozwiązujące problem!

Mnie z kolei wydaje się to naciągane - sam mam na VIA i SB Live'a i chodzi OK na oryginalnych sterach. I widziałem kilka takich kompów, które też chodziły.
Prawdę mówiąc nie wiem co jest przyczyną tych resetów - SB Live ma wymagania - potrafi kolidować w przerwaniach, wyłączenie dźwięku (jeśli jest) na płycie jest niezbędne.

cana 04.10.2002 09:55

Pedros, kt7a nie ma dźwięku na pokladzie ale ma natomiast dosyć obszerne menu i jak się w nim coś źle ustawi to nieciekawie jest / u mnie na domyslnych komp nie bootował :)/
ale nadal mie to biiip zastanawia bo wskazywałoby na hardware bo ja z win98 i sb live 5.1 na tej płycie nie miałem zadnych problemów na sterach dostarczonych z płytka / a nawet ipoprawki do via pod ide i sb libe nie wgrywałem i spoko paliło jak trzeba i grało jak trzeba/
pozdro

Pedros 04.10.2002 10:20

Cytat:

cana napisa***322;(a)
Pedros, kt7a nie ma dźwięku na pokladzie ale ma natomiast dosyć obszerne menu i jak się w nim coś źle ustawi to nieciekawie jest / u mnie na domyslnych komp nie bootował :)/
ale nadal mie to biiip zastanawia bo wskazywałoby na hardware bo ja z win98 i sb live 5.1 na tej płycie nie miałem zadnych problemów na sterach dostarczonych z płytka / a nawet ipoprawki do via pod ide i sb libe nie wgrywałem i spoko paliło jak trzeba i grało jak trzeba/
pozdro

Acha... nie sprawdziłem, czy ma - MEA CULPA.
co do 98 i Live się zgadzam

surff 04.10.2002 12:17

kt133 ma problem z livem. Nie na wszyskich płytach głównych, ale często ma to miejsce np w ECSach. jak dokopię sie do łatek to podam link.

cana 04.10.2002 12:55

Cytat:

surff napisa***322;(a)
kt133 ma problem z livem. Nie na wszyskich płytach głównych, ale często ma to miejsce np w ECSach. jak dokopię sie do łatek to podam link.
powinno wystarczyć upgrade biosu do last dostepnego oficjalnego / ja na swojej zaraz po zaqpie zrobiłem upgrade zanim jeszcze system postawiłem i moze dlatego nie miałem przejść z sb live o których to wiele słyszałem na sieci/ ale fakt faktem jest łątka do sblive do poszukania na viaarena.com np
pozdro

BD 04.10.2002 12:59

alternatywne sterowniki

Hej

pytales o alternatywne sterowniki dla Live
zobacz tutaj http://www.kxdev.com/intro.php

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:40.