![]() |
barracuda a raid
witam,
Czy może ktoś próbował podłączyć hadeki barracuda w raid0?? Wyczytałem w sieci, ze te dyski nie nadają się na stripping(...)- tzn.że nie ma wzrostu wydajności w przypadku zastosowaniu tej macierzy dlatych konkretnie dysków(test zamieszczony na pc.com.pl). |
Juz dawno temu pisano o tym, ze Barracudy IV maja problemy z RAID'em. Lepiej daj sobie spokoj lub wymien dysk(i).
|
Cytat:
|
Ja mam Raid 0 na 2 Baraccudach IV 80GB i jest ok, widać wyraźny wzrost wydajności, może start nie powala, ale to wynika z faktu, iż te dyski są szybkie same w sobie, ale na raid0 to jest zawsze szybciej, zapytaj mnie za jakiś czas bo mam to dopiero 1 dzień ale nie zaobserwowałem jakiś problemów z tego wynikających, wsio działa ok.
|
Cytat:
bo faktycznie Barakuda iV jest do bani jak chodzi Raida i to co pisano na pc.com.pl to prawda jednak z drugiej strony na czym zrobic raida niby nasuwa sie ze na maxtorach a dzisaj czytam na benchmarku, ze maxtor 7200 jest do bani ... |
Czas pokaże, jak znajde czas to pobawie sie z benchmarkami.
|
Podłaczyłęm dziś kolegi barracude razem z moją na raid promise133 ( straciełm system, ale byłem na to przygotowany..ghost) i faktyczni transfer nie dość że nie przyspiesza to spada:-) ... Z pojedyńczej barracudy jestem zadowolony bardzo, ale raid na tych dyskach to faktycznie nieporozumienie. Zastanwiam się nad Caviarami, w testach wypadają ok, ale nie wiem jak u nich z trwałością...Jak pisał mój przedmówca czas pokaże:-)
|
Cytat:
|
Subiektywne odczucia są raczej pozytywne, system wstaje kilka sekund szybciej. Niezauważyłem jakiegoś spowolnienia, wrecz przeciwnie wszystkie aplikacje otwierają się trochę szybciej.
Wydaje mi się, że jest to kwestia kontrolera i reszty systemu. |
Cytat:
zrob prosze testy HDTachem i podeslij na gorum - jestem ciekaw a przy okazji moze cos o sprzecie/kontrolerku bys napisal? |
Ilość załączników: 1
Cytat:
W załączniku znajdziesz raport wygenerowany przez Sandre, wprawdzie niezauważyłem tam testu na wydajność, ale jest kompletnie opisany sprzęt(z wyjątkiem wydajności dvd-bo niechciało mi się wkładać płyty). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:15. |