Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   -= CDRW 512EB i Fiksacja=- (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cdrw-512eb-fiksacja-11173/)

McKwak 05.10.2002 12:45

-= CDRW 512EB i Fiksacja=-

A wiec sprawa wyglada tak... kupilem sobie nowa plyte glowna i pojawilo sie mnustwo problemow. Wszystkie juz "chyba" naprawilem, procz jednego - Nagrywarka!!!

Na starej plycie glownej wszystko bylo oki, ale teraz na nowej (KT7A) przy nagrywaniu CDRW pisze mi ze "fiksacja byla niemozliwa" czy jakoś tak :(
Zwykle plyty CDR (prawie) dobrze nagrywa, ale z CDRW nie radzi sobie zabardzo.

Co ja qurde mam zrobic ?

Uzywam WIN2k, ale na 98 to samo. Aspi sterowniki zainstalowalem najnowsze i tez nic. Uzywam NERO 5.5.

Wczesniej na starej plycie nagrywara chodzila bez zadnych sterów i problemów, jedynie 3a bylo wgrac NERO, a teraz... ??

Help Help

McKwak 05.10.2002 12:50

Aha cos jeszcze...

Plyta Glowna : Abit KT7A z chipsetem Via Apollo KT133

mati1700 05.10.2002 12:54

Re: -= CDRW 512EB i Fiksacja=-

Cytat:

McKwak napisa***322;(a)
A wiec sprawa wyglada tak... kupilem sobie nowa plyte glowna i pojawilo sie mnustwo problemow. Wszystkie juz "chyba" naprawilem, procz jednego - Nagrywarka!!!

Na starej plycie glownej wszystko bylo oki, ale teraz na nowej (KT7A) przy nagrywaniu CDRW pisze mi ze "fiksacja byla niemozliwa" czy jakoś tak :(
Zwykle plyty CDR (prawie) dobrze nagrywa, ale z CDRW nie radzi sobie zabardzo.

Co ja qurde mam zrobic ?

Uzywam WIN2k, ale na 98 to samo. Aspi sterowniki zainstalowalem najnowsze i tez nic. Uzywam NERO 5.5.

Wczesniej na starej plycie nagrywara chodzila bez zadnych sterów i problemów, jedynie 3a bylo wgrac NERO, a teraz... ??

Help Help

Może nagrywarka Ci siada?Cdrw potrzebują podobno większej mocy lasera.Gdy wypalisz dużo płyt moc lasera słabnie i taki może być efekt jaki jest u Ciebie.Oczywiście na 100% to nie musi być właśnie to.Kiedyś tzn. 3 miesiące temu moja kochana lg 32X padła podczas nagrywania... CDRW.Oddali mi nagryware po 3 tygodniach dobrą ,ale coś ma zwalone z tacką.Teraz strasznie głśno chodzi ,ale nie chce jush sie kłócić i czekac znowu 3 tygodnie.To jest skandal!!!!
To tak na marginesie.Oprócz tego spróbuj użyc innej płytki cdrw.

Luke 05.10.2002 16:19

ja mam taka sama nagrywarke i na chipsecie VIA KT-333 wszystko jest ok i na cdr i na cdrw. zainstaluj tez sterowniki VIA 4 in 1 jesli jeszcze ich nie masz.

McKwak 05.10.2002 22:43

bleee

Nie sadze aby nagrywarka padla gdyz chodzila bez zarzutow dzien przed zmiana plyty glownej, a po zmianie okolo dzien lub dwa gdy chcialem wypalic plytke (pierwszy raz na nowej plycie) juz nie dala rady. Wyaplilem na niej przez rok moze gdzies kolo 90 cdikow. Wiec nie sadze aby to byl jakis dziwny zbieg okolicznosci. Ale dla pewnosci jutro wezme do qumpla nagryware i ja wyprubuje

A sterowniki VIA 4in1 mam i to najnowsze i tez nic. Patch dla chipsetow VIA ktory pomogl mi w innych problemach zwiazanychz SB, nie zmienil sytuacji co do nagrywarki.

Jesli chodzi o rozne CDRW to wyprubowalem wszystkie jakie mialem w domu (tj. 3) Dwie platinum i jedna oryginalna TEAC'a dolaczona do nagrywarki i wszystkie nie daja rady u mnie, ale u innych... dziala lux.

Moze jakies inne pomysly?? Bede bardzo wdzieczny za wszystkie, nawet te ktore nie pomoga :)

mati1700 05.10.2002 23:12

Re: bleee

Cytat:

McKwak napisa***322;(a)
Nie sadze aby nagrywarka padla gdyz chodzila bez zarzutow dzien przed zmiana plyty glownej, a po zmianie okolo dzien lub dwa gdy chcialem wypalic plytke (pierwszy raz na nowej plycie) juz nie dala rady. Wyaplilem na niej przez rok moze gdzies kolo 90 cdikow. Wiec nie sadze aby to byl jakis dziwny zbieg okolicznosci. Ale dla pewnosci jutro wezme do qumpla nagryware i ja wyprubuje

A sterowniki VIA 4in1 mam i to najnowsze i tez nic. Patch dla chipsetow VIA ktory pomogl mi w innych problemach zwiazanychz SB, nie zmienil sytuacji co do nagrywarki.

Jesli chodzi o rozne CDRW to wyprubowalem wszystkie jakie mialem w domu (tj. 3) Dwie platinum i jedna oryginalna TEAC'a dolaczona do nagrywarki i wszystkie nie daja rady u mnie, ale u innych... dziala lux.

Moze jakies inne pomysly?? Bede bardzo wdzieczny za wszystkie, nawet te ktore nie pomoga :)

Oprogramowanie.Jeżeli używasz nero to sciągnij najnowszą wersję.Może trzeba zainstalowac najnowsze aspi?

McKwak 06.10.2002 00:26

Uffffff

Juz po klopocie. 3a bylo nowego bioa zainstalowac. Pozostawilem ta opcje na sam koniec, czyli ostateczne rozwiazanie gdyz balem sie ze troche mi sie zwali nagrywarka, a nie stac mnie na nowa :) Jednka juz nie wytrzymalem nerwowo i zaryzykowalem

Ale wszystko poszlo bez problemow, szybko i gladko (ale przyznam ze troche cykałem :) )

Dzieki wszystkim za pomoc :)

Teraz wkoncu po okolo miesiacu moge sie wkoncu nacieszyc nowym i sprawnym komputerem.... uffff

mati1700 06.10.2002 01:19

Re: Uffffff

Cytat:

McKwak napisa***322;(a)
Juz po klopocie. 3a bylo nowego bioa zainstalowac. Pozostawilem ta opcje na sam koniec, czyli ostateczne rozwiazanie gdyz balem sie ze troche mi sie zwali nagrywarka, a nie stac mnie na nowa :) Jednka juz nie wytrzymalem nerwowo i zaryzykowalem

Ale wszystko poszlo bez problemow, szybko i gladko (ale przyznam ze troche cykałem :) )

Dzieki wszystkim za pomoc :)

Teraz wkoncu po okolo miesiacu moge sie wkoncu nacieszyc nowym i sprawnym komputerem.... uffff

gratulacje !!!!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:04.