Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pomużcie Gołębiowi !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pomuzcie-golebiowi-11190/)

GOLOMB 06.10.2002 20:49

dzięki SID !

-Sid-The-Rat=> 06.10.2002 18:17

http://klub.chip.pl/atom/windows/winroutepro.html

GOLOMB 06.10.2002 18:15

BAS JESTEŚ BOSKI TWOJA WIEDZA MNIE PORAŻA POTĘGĄ. A ja myślałem że się znam na kompach....

bas 06.10.2002 18:11

Da się zrobić routing na xp program nazywa się winroute czy jakoś tak, ale jeśli chodzi o windowsa to pytanie nie do mnie.

GOLOMB 06.10.2002 18:08

A pod XP sie raczej NIC nie zrobi co ?

bas 06.10.2002 18:08

Zawsze da się stwierdzić obecność nat'a, ale nie da się stwierdzić co jest za nat'em. Chyba, że ktos zaczął by się bawic snifferami i stwierdził obecność kilku gg, ale zawsze możesz stwierdzić, żę masz klongg i kilka gg bo masz taki kaprys.

GOLOMB 06.10.2002 18:02

OK ale jak skonfigórować go tak aby nie widzieli że udostępniam łącze.

bas 06.10.2002 12:18

1. Monitor, klawiature, cd-rom, fdd i karte graficzną będziesz potrzebował do podstawowej instalacji, jak system wstanie i postawisz ssh możesz spokojnie wyjąć karte, cd-rom i zabrać monitor i klawiature(wyłącz w biosie sprawdzanie czy jest klawiatura). Karte graficzną możesz kupić za kilkanaście złotych dlatego radze ją zostawić bo w razie czego poprostu podłączasz do serwera monitor i klawiature na "żywca" i sprawdzasz co się dzieje(czasami ssh zawodzi-np jak serwer przestanie odpowiadać na pingi i trzeba wziąść monitor pod pache i sprawdzić co się dzieje).
Mój serwer nie ma klawiatury ani monitora.

2. Możesz poszukać jakiejś dystrybucji jednodyskietkowej, ale osobiście radze kupić jakiś komputer najmniej pentium 100 i dysk. Generalnie czym lepszy komputer i czym więcej ramu tym lepiej.
3. Serwer powinien mieć: płyte, procesor, dysk(2GB spokojnie wystarczą), obudowe 2 karty sieciowe, karte graficzną ram.
4. Podstawy instalujesz z płyty a reszte przez net.
5. Najlepiej będzie jak znajdziesz sobie kogoś na miejscu kto postawi Ci serwer, tak będzie najszybciej.
6. Karty sieciowe zastosuj SURECOME EP-320-X-R1 są dobre i tanie(23 złote netto).
7. Taki serwer poza natem, może mieć squida, ftp, serwer pocztowy itd. dlatego ze względów rozwojowych lepiej kupić dobry serwer.
8. Kup taki sprzęt, żeby obsługiwał dimmy bo są bardzo tanie, a simów niedostaniesz a jak już kupisz to wybulisz góre kasy.

GOLOMB 06.10.2002 11:50

WYNALAZŁEM TRIK. Postawie w swoim domu dwa kompy i niby dla siebie tylko udostępniam to lącze. a pujdzie ono po kablu.I czy wtedy nie wykryją?

-Sid-The-Rat=> 06.10.2002 11:48

pytanie nie do mnie - ja nigdy czegos takeigo nie robilem - poszukiwania zaczlabym od serwisu jakies gazety komputereowej np. Chip'a lub Jamy Mastaha - tam sie tym zajmuja i moze nawet beda mieli gotowy obraz dyskietki

GOLOMB 06.10.2002 11:40

A gdzie znaleźć taką dystrybucję linuxa

-Sid-The-Rat=> 06.10.2002 11:07

linuks dedykowany tylko pod obsluge NATa pojdzie na mocnym 486 albo slabym pentiumm, jesli gdzies znajdziesz dystrybucje typu polopiryna to pjdzie bez dysku - monitor ci sie raczej przyda, wiec w koszty licz tez monitor - a na razie scaigaj cala moca tego lacza i zarabiaj na tym co sprzedasz...

GOLOMB 06.10.2002 11:05

A może jakiś Firewall powstrzyma ich od doglądania kto korzysta a kto nie z tego łącza ?
WSZELKIE SUGESTIE MIŁO WIDZIANE.
I JESZCZE JEDNO JAK ADMIN SIĘ ZORIENTUJE ŻE UDOSTĘPNIAM POŁĄCZENIE TO ZABLOKUJE MI DOSTĘP DO NETU !!!!:'( :'( :'( :'( :'( :'(

GOLOMB 06.10.2002 10:59

I jeszcze jedno Jakie minimalne wymagania ma linux czy pujdzie na kompie bez twardego monitora itd sam komp.Chyba postawie ten serwer ale **BAS** błagałbym cię czy będziesz dawał mi instrukcje odnośnie tego jak to wszystko zrobić będę ci abrdzo wdzięczny !

GOLOMB 06.10.2002 10:51

Serwer z którego będą udostępniać łącze będzie UNIXOWY.BAS napewno pod WINXP niedarady. Niemam żadnego paścia aby założyć dodatkowy serwer.Ale wariant Umowy jest B Nie można udostępniać łącza.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:09.