Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   technikum elektroniczne !!!!!! kto był niech wejdzie , kto nie był tesh może:) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/technikum-elektroniczne-kto-byl-niech-wejdzie-kto-nie-byl-tesh-moze-11275/)

tomgoo 10.10.2002 21:09

Re: Re: technikum elektroniczne !!!!!! kto był niech wejdzie , kto nie był tesh może:)

Cytat:

Dawid Partyka - Koli napisa***322;(a)

Uważam że epiej się wybarć na informatyczne technikum o wiele ciekawiej.

ciekawa propozycja , kto wie może z niej skożystam;)
dzięki Dawid .

Dawid Partyka - Koli 10.10.2002 20:40

Re: technikum elektroniczne !!!!!! kto był niech wejdzie , kto nie był tesh może:)

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
Co sie tam naucze i co tam się bedzie robić????(tylko nie piszcie że trzeba bedzie sie uczyć:-D :-D :-D ) . chodzi mi o takie bzdety na kompach !!!!!!!O cholera czas mnie goni musze skończyć;)

O komputerach możesz pomazyć. Jestem teraz w 4 lasie i na kompach mieliśmy tylko pierwsze 2 lata infy (troche Turbo pascala i nic więcje). Oprócz tego z komputerami jeszcze troche wspólnego ma przedmiot układy mikroprocesorowe (ale tylko instrukcje dla procka (i to jeszcze tego z seri 286). W tej chwili w szkole ucza samych staroci (zadnych noinek technicznych). Tylko rzeczy z lat 80 (dobrze że juz nie ucza nic o lampach :))

Uważam że epiej się wybarć na informatyczne technikum o wiele ciekawiej.

tomgoo 10.10.2002 14:07

ok dzieki za wszystkie spostrzeżenia;) i uwagi.:)

Druss 09.10.2002 22:23

Ja skonczylem technikum 2 lata temu i mialem PTIKM (W wielkim skrucie byl to rysunek techniczny), elektronika, elektrotechnika, miernictwo, podstawy technologii cyfrowych (bramki logiczne itd.), pracownie, praktyki w telekomunikacji, systemy teleinformatyczne, podstawy transmisji, warsztaty, to z tych zawodowych mozliwe ze cos pominalem ;) bo ministrowie oswiaty szaleli z nazwami i programami eksperymentujac na moim roczniku ((((

MarioNet 09.10.2002 21:20

Heh stare dobre czasy. Osobiście zaliczyłem technikum 5-letnie Energetyczne w Poznaniu oraz 2 letni licencjat w Technikum Łączności. Wtedy uczyli logiki na tablicach Carnota no i oczywiście w moich czasach królował Turbo Pascal. Teraz pewnie uczą programowania struktur logicznych w VHDL czy jakoś tak.....ten cholerny postęp ;)

tomgoo 09.10.2002 14:38

no dobra już jestem:)
hoho ale sie uzbierało wypowiedzi;)
Pedros re: i co?
nie wiem mam jeszcze czas na przemyślenia przed wakacjami alebo wsześniej;) bede wiedział na pewno.
Ale ma jeszcze pytanie czy nie ma tu nikogo kto był w technikum elektonicznym niedawno anie w latach 80!!!!!!!
z góry thx.

Pedros 09.10.2002 12:14

Technikum - karty perforowane na IBM-ie - zajmował dwa pokoje :)
Studia - początki - IMZ80- basic, potem "gumiaki", timexy - już było lepiej
Potem - już era PC

E... my na Polibudzie żałowaliśmy, że mamy tyle laborek, a na uniwerku jest ich mniej. Same rysunki techniczne zajmowały całą sobotę. A sprawozdania z laborek - na papierku milimetrowym - znowu gromadę czasu. Teraz jest inaczej.

I nawet dziekanki się nie opłaca brać tylko szuka się lepszej pracy szybciej.

PS. I co tomgoo? - fajni się to później wspomina

cana 09.10.2002 11:37

Pedros, faktycznie jak nie brydżyk to 3 5 8 or kanasta czy kierki/ czarna mańka zwana kierkami rotacyjnymi i w ostateczności tysiączek ale grany do 10k :)

Fantomas, ja w technikum na praktyce widziałem działające odry dla których pc były only terminalami / odry sterowały procesem produkcyjnym w hucie szkła a jest tpo wbrew pozorom bardzo skomplikowany proces o wielu parametrach krytycznych / i faktycznie pamięci masowe były boskie a karty perforowane to mam jeszzce gdzoeś w domu / na studiach miałem przyjemnosc zglanować odrę :) a tych kart używalem do robienia notatek / ja siedziałem w sterownikach przemysłowych / z80 i motorolka rulez i oczywiście projektowanie cyfrówek/
pozdro

Fantomas 09.10.2002 11:25

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)

Zalicz logike (logike formalna-nic z tego nie zrozumialem) to zobaczymy czy mgr jest gorszy od mgr inz:-D :-D :-D

Muszę Ci powiedzieć, że jeszcze byłem (trochę) na stiudiach, gdzie m.in. była logika - przeszedłem semantykę nawet na 4 z + o ile pamiętam - to było bardzo ciekawe, ale formalnej już się nie doczekałem, choć słyszałem, że rzeczywiście można tam się fest pogubić.

Yahol 09.10.2002 11:19

Cytat:

fantomas napisa***322;(a)
[Mgr inż. to o wiele lepiej niż tylko mgr. [/B]
Zalicz logike (logike formalna-nic z tego nie zrozumialem) to zobaczymy czy mgr jest gorszy od mgr inz:-D :-D :-D

Fantomas 09.10.2002 11:18

Cana, ja po technikum zrobiłem jeszcze studium informatyczne a potem fizne podstawy mikroelektroniki na fizyce - tam to dopiero były zajęcia. Facet na elektrodynamice klasycznej odwracał się do tablicy, mówił tak, że ja w 1 ławce go nie słyszałem i do tego pisał czcionką "14" na tablicy, więc żeby coś przepisać musiałem mieć lornetkę :-).
Choć nie powiem wiedza wyniesiona z technikum przydała się na tych studiach. Jak popatrzyłem w notatki - aż strach - ile ja już zapomniałem ze studiów, jeszcse gorzej - ile ja zapomniałem z technikum. Na szczęście zeszyty od przedmiotów zawodowych nadal mam i książek trochę też.

Ja w technikum nie miałem informatyki - więc sam się dokształcałem. Do domu 1 komp kupiłem gdzieś w okolicy 1993 r. jak trochę zarobiłem a tato mi dodał kasy, bo przedtem nie było nas stać na taki wydatek.

Z ciekawostek komputerowych, to będąc na praktykach w ramach studium inf. w Merinoteksie w ośrodku obliczeniowym widziałem z bliska ODRĘ - robi wrażenie. Najlepsze były urządzenia do dysków - ja myślałem, że on i tam wełnę odwirowują po praniu :-) :-) :-). A katr perforowanych swego czasu używałem jako zakładek do książek.

Trochę Wam koledzy inżynierowie zazdroszę, jeśli miałbym wybierać drugi raz, to poszedłbym na politechnikę, a nie na uniwerek. Wydaje mi się, że inżynierom łatwiej o dobrą pracę. No i przygotowanie macie lepsze.

Tomgoo, czytaj uważnie, co starsi piszą i wyciagaj mądre wnioski, bo to przecież tylko Ty podejmiesz decyzję, z której będziesz zadowolony lub nie, ale o tym przekonasz się znacznie później.

Miłego dnia

Pedros 09.10.2002 11:16

Cytat:

cana napisa***322;(a)

bo były lewsze zajecia na taki czas :) np browarek w pobliskiej knajpie/ a jak nie było to cóż trzeba było być/

... jak nie było browarku to był brydżyk :) ;) i też się nie poszło

cana 09.10.2002 11:09

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
cana - a oprócz Teorii sterowania miałeś Teorię przekształtników statycznych? (myśmy to nazywali "sztuki magiczne") ;)
nie przypominam sobie, ale mogłem mieć te dzikie dziwne treści zawarte w jakimś inny wynalazku bo ciut tego było / ale już dawno i niektórych rzeczy to nie pamiętam ;) /
zresztą o prawidłowej nazwie niektórych dowiadywałem się jak udawałem się po wpis :)

Pedros 09.10.2002 10:56

cana - a oprócz Teorii sterowania miałeś Teorię przekształtników statycznych? (myśmy to nazywali "sztuki magiczne") ;)

cana 09.10.2002 10:25

Fantomas, ja pozniej studiowałem automatykę :) / komp systemy sterowania i zarządzania / czyli przestrzeń stanów i teoria sterowania rulez / jak to była nuda/ a w technikum na informie to były zx81 zx spectrum "gumiak" i amstrady cpc646 i next cpc6128., qrde to były czasy, te wyprawy na wolumen po częsci :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:49.