Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows XP i szybkość uruchamiania (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-xp-szybkosc-uruchamiania-11315/)

chriskaluza 13.10.2002 08:23

CZY ZNASZ KOMENDĘ DO xp :GPEDIT.MSC
JAK JĄ WPISZESZ W POLU URUCHOM TO DOSTANIESZ SIĘ DO MENU PEŁNEGO KONFIGURACJI I WTEDY MOŻESZ JUŻ WSZYSTKO ZROBIĆ :cool:

Niewiem 10.10.2002 00:17

heh faktycznie ale wafel ze mnie :-D

TOMMYx 09.10.2002 23:58

Cytat:

Niewiem napisa***322;(a)
Ja zadam bardziej proste pytanie... moze oczywiste ale jednak, czy po zmianie plyty przeinstalowales system? jak nie to przeinstaluj i wszystko bedzie z hulac.. windowsy nie lubia jak im sie plyty zmienia a je zostawia na lodzie :P
A Ty lepiej uważniej czytaj posty. :P
Chyba, że co drugi Ci się wyświetla :-D

Matteosx już o tym pisał.

Niewiem 09.10.2002 23:48

Ja zadam bardziej proste pytanie... moze oczywiste ale jednak, czy po zmianie plyty przeinstalowales system? jak nie to przeinstaluj i wszystko bedzie z hulac.. windowsy nie lubia jak im sie plyty zmienia a je zostawia na lodzie :P

Matteosx 09.10.2002 21:51

dzieki

TOMMYx 09.10.2002 21:48

I masz to samo zainstalowane oprogramowanie co wcześniej ?
Może coś nowego wrzuciłeś?
A może to wina sterów?
Zainstalowałeś jakieś stery w wersji beta?
A BootVis optymalizuje system i to całkiem nieźle.
Myślę, że problem tkwi albo w konfigu systemu albo samego biosu.
Sprawdź jeszcze raz wszystko.

Matteosx 09.10.2002 21:39

wiesz ja troche mysle i po kazdej zmianie sprzetu instaluje od nowa windowsa stery najnowsze sciagam i jezeli moge to bios aktualizuje wiec zupelnie z tej strony nie jest nic zle

co do optymalizacji to napisalem ze na ecsie nie bylo problemow a na tej nowej plycie glownej probowalem juz wszystkiego wlacznie z bootvisem i dupa

cana 09.10.2002 21:36

Cytat:

Matteosx napisa***322;(a)
bios napewno dobrze ustawilem SAM
widnows takze jest ustawiony na maximum swoich mozliwosci na ecsie chodzilo niezle a tu inna plyta glowna i nie wiem co jest

zmieniłeś płytę to mozę i by tak stery odświerzyc? via i tym podobne bo co nowa mobo to nowqa mobo i swoje wymagania ma,
a z tego co napisałeś to windę optymalizowałeś pod ecs a masz już inny kawałek hardware
pozdro

Matteosx 09.10.2002 21:26

bios napewno dobrze ustawilem SAM
widnows takze jest ustawiony na maximum swoich mozliwosci na ecsie chodzilo niezle a tu inna plyta glowna i nie wiem co jest

cana 09.10.2002 21:18

a nie masz czasem nieskonfigurowanej sieci ? ja mam i modem i sieciówkę i jesli sieć jest nieustawiona to ta cholera zwana winxp duuużo dłuzej się uruchamia bo namiętnie :) szuka innych złomów mimo iż nie jest podpięta nigdzie poza modemem
a co do bootvisa to pozwoliłes zoptymalizowac start i czy czasem pliku pagefile nie czyści Ci winda na starcie ? bo jak tak to to ciutkę musi potrwać i dlatego można to tak ustawić aby robił to przy zamykaniu
a teraz fundamentalne pytanie a bios dobrze ustawiłeś i skonfigurowałes usługi w xp bo winda powinna Ci się uruchamiać w mniej niz 30s i niewazne jaka płyta

Matteosx 09.10.2002 21:08

nigdy go nie uzywalem az do wczoraj ale on nic nie pomaga....
ciekawi mnie czy czasami cos sie ze sprzetem nie dzieje...

TOMMYx 09.10.2002 20:58

Cytat:

Matteosx napisa***322;(a)
mialem ecs'a teraz mam inna plyte glowna

chodzi mi o te paski ktore sie przesuwaja przy uruchamianiu windowsa tuz przed wejsciem do samego interfejsu graficznego

mialemich 6 mam ponad 20

Czyli po prostu uruchamia Ci sie troszkę dłużej.
Wszystko zależy od konfigu systemu, tak mi się wydaje.
Ale czy to taka duza różnica czasu ? 5-8 sekund ?
A użyłeś po instalce programu BootVis ?

Matteosx 09.10.2002 20:49

mialem ecs'a teraz mam inna plyte glowna

chodzi mi o te paski ktore sie przesuwaja przy uruchamianiu windowsa tuz przed wejsciem do samego interfejsu graficznego

mialemich 6 mam ponad 20

TOMMYx 09.10.2002 20:42

Mam XP i ECS K7VZA, ale nie przypominam sobie niebieskich pasków podczas uruchamiania.
Co masz dokładnie na mysli ?

Matteosx 09.10.2002 20:37

Windows XP i szybkość uruchamiania

Do niedawna mialem plyte glowna ecs k7vza
teraz mam transcenda i wszystko chodzi ok poza jedna sprawa...
na ecsie win urucyhamial sie po 6 paskach niebieskich
a teraaz jest ich od 20 do 30 !!!

co jest nie tak??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:41.