Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ile mozna wycisnac z lini telefonicznej?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ile-mozna-wycisnac-lini-telefonicznej-11446/)

/||\aster 13.10.2002 04:59

Ile mozna wycisnac z lini telefonicznej??

To jest pytanie jak najbardziej powazne. Mianowicie, czy nie ma jakiegos sposobu na wycisniecie wiecej niz 5kb/s z lini tel. Czy macie jakis pomysl jak tego mozna dokonac. Nie chodzi mi o jakies programy, tylko o sprzet np. podlaczyc modem ISDN na linie tel. za miast zwyklego (to tylko przyklad). Kupic inne kable naprawde nie wiem, doradzcie cos.
I teraz sie nie smiac
Czy jest mozliwe realne wycisniecie 15 kb/s tak zeby ten transfer byl stabilny.

Pedros 13.10.2002 07:29

???
~56000 bps / 8 bit = 7000 B
7000 B / 1024 = 6,84 kB/s
Tyle modem. ISDN pracuje na dwóch kanałach. I to wszystko

-Sid-The-Rat=> 13.10.2002 08:07

teoretycznie po lini transmisyjnej jaka jest 'para miedziana' mozna przy uzyciu modemu ADSL lub HDSL wyciaganc 8MBit - tyle jest w stanie teoretycznie wysicnac z tego kabal Neostrada - problem jest taki ze jak kazdy elektonik wie - im wieksza czestotliwosc tym bardziej podatny sygnal na zaklocenia - jakakolwiek nieregularnosc lini telefonicznej - odbicie, zaklocenia, przesluch - i w efekcjei brak synchronizaji i braz net'a - dlatego tez w Polskich warunkach mozna dac maks 2/3Mbit a np. w kanadzie (urzywajac identycznych urzadzen) oferuje sie 3mbit i wiecej

jestes w stanach, tak? to wez poszukaj za ile moga ci zalozyc ADSL i bedziesz mial 2mbit za smieszne pieniadze

Laser 13.10.2002 08:54

,

Witam !

Ja naprzykład wczoraj koło południa ściagałem parę pliczków ze średnio uczęszczanego serwisu i ash oczom nie wierzyłem transfer na modemie 10KB/s serio !!!! / tyle ze pliki były małe.

Potem wchodze na nVidia.com klikam po nowe ogumienie do larty graficznej i ... na samym poczatku transfer 52Kb/s !!!!! utrzymał się taki przez minute a póxniej systematycznie spadał ash do 4kb/s!

Kiedyś coś czytałem ze to ograniczenie do 5kb/s jest zwiazane zustawieniem serwera tzn że każdemu który sciaga plik przydziela sie tylko max 5kb/s żeby każdy mógł skozystać - modemowcy i inni.

/||\aster 13.10.2002 14:52

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
teoretycznie po lini transmisyjnej jaka jest 'para miedziana' mozna przy uzyciu modemu ADSL lub HDSL wyciaganc 8MBit - tyle jest w stanie teoretycznie wysicnac z tego kabal Neostrada - problem jest taki ze jak kazdy elektonik wie - im wieksza czestotliwosc tym bardziej podatny sygnal na zaklocenia - jakakolwiek nieregularnosc lini telefonicznej - odbicie, zaklocenia, przesluch - i w efekcjei brak synchronizaji i braz net'a - dlatego tez w Polskich warunkach mozna dac maks 2/3Mbit a np. w kanadzie (urzywajac identycznych urzadzen) oferuje sie 3mbit i wiecej

jestes w stanach, tak? to wez poszukaj za ile moga ci zalozyc ADSL i bedziesz mial 2mbit za smieszne pieniadze

<SID>
Narazie, nie chce zakladac ADSL ani zadnego stalego bo moj komputer to zlom i sie nie oplaca, myslalem ze jest jakis sposob zeby wcyiagnac wiecej niz 5kb. Tutaj DSL jest w sredniej cenie przez pierwsze 3 miesiace placisz 40USD (to tak na zachete) a pozniej przez rok placisz 60USD. W mojej sytuacji jest to nieoplacalne bo i tak sobie ta moim sprzecie nie pogram, a nie chce teraz kupowac jakiegos zlomu za pare groszy zaby za pol roku juz na nim nic nie chodzilo, wole poczekac.
<LASER>
U mnie tez sie tak dzieje na poczatku gdy sciagam cos transefer jest ok 10kb/s i spada do ok 4-5 kb/s, wiec myslalem ze jest jakis sposob zeby to utrzymac.

DZieki za odpowiedzi, jezeli nikt juz nie ma zadnych pomyslow to temat zamkniety.

bas 14.10.2002 01:46

To, że jakiś program (np.eksplorer) pokazuje, że ciągniesz na modemie więcej niż 56kb/s wynika z błędów w algorytmie liczącym transfer.
Co do nvidia.pl to faktycznie mają ograniczenie, skrypty którymi realizuje się takie ograniczenia mają to do siebie, że konfiguruje się w nich wielkość pakietu powyżej jakiego mają ograniczać i faktycznie na początku transferu możesz widzieć więcej a jak dodać do tego jeszcze błędy w algorytmie np. eksplorera to może to tak śmiesznie wyglądać a poza tym do ustalenia transferu potrzeba pewnej ilości pakietów(podobnie jak przy ABS'ie-nie działa poniżej pewnej prędkości, gdyż nie jest wstanie precyzyjnie obliczać prędkości obrotowych kół poniżej pewnej prędkości obrotowej "piast", na których zamontowane są czujniki).

diki 14.10.2002 14:54

Re: Ile mozna wycisnac z lini telefonicznej??

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
To jest pytanie jak najbardziej powazne. Mianowicie, czy nie ma jakiegos sposobu na wycisniecie wiecej niz 5kb/s z lini tel. Czy macie jakis pomysl jak tego mozna dokonac. Nie chodzi mi o jakies programy, tylko o sprzet np. podlaczyc modem ISDN na linie tel. za miast zwyklego (to tylko przyklad). Kupic inne kable naprawde nie wiem, doradzcie cos.
I teraz sie nie smiac
Czy jest mozliwe realne wycisniecie 15 kb/s tak zeby ten transfer byl stabilny.

Witam
Wcześnij gdy miałem modem też zauwazyłem że ściąganie rozpoczynało się od 10 kb/s i spadal transfer do 4 kb /s
Teraz mam his-a z "kochanej" TPSA i transfer waha się zawsze pomiędzy 13 kb/s a 10 kb/s ale na pl stronach jest prawie zawsz 11 kb/s

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57.