![]() |
małe pytania o drukarkę igłową EPSON LX1050 - ważne dla mnie bardzo
Witam.
Jak w temacie, pomóżcie znaleźć coś o tej drukarce. Przede wszystkim chodzi mi o ustawienie DIP'ów, co do czego, ewentualnie jakiegoś manuala po angielsku, bo o polskim to nie mam co marzyć. Czym różni się typ LX od FX (z tym samym numerem) ? Czym różni się typ LX od LQ (z tym samym numerem) ? Spotkałem się z drukarkami FX, LX, LQ (1050), że nie wspomnę o "+" Powiem Wam, że drukuje nieźle, tylko nie mogę ustawić standardowego zestawu znaków, już nie mówię o krzakach zamiast polskich czcionek, niech qrwa będą bez ogonków, ale prawidłowe litery, jak to ustawić? A i coś o obsłudze by się zdało, jak ktoś ma taką drukarkę, proszę bardzo uniżenie o jakiekolwiek dane na jej temat, jestem happy o tyle, że jak na igłówkę nawet cicho chodzi. Czy słyszał ktoś z Was o jakimś programie rezydentnym, który umożliwia drukowanie polskich ogonków na drukarce bez polskiego zestawu znaków ? Drukowanie w DOS. Czy jest takie cóś, jak ktoś by miał to proszę na maila lub ewentualnie gdzie szukać ? Model Epson LX1050 9-cio igłowa. Jak do tej pory znalazłem tylko ruskie strony, przeglądarka wyświetla mi krzaczki. Z góry wielkie dzięki i kłaniam się nisko. pozdrawiam, |
Masz tu ustawienia DIPów
Faktycznie modelów Epsona jest od zaje.... LQ to 24 igłowe FX i LX 9 igłowe Nie pamiętam żeby te drukarki były na polskim rynku więc możesz mieć problem z polskimi znakami. |
Ilość załączników: 1
Aaaa jeszcze załącznik...
W pracy jeszcze pogmeram może coś znajdę. |
zaczynam to podejrzewać :(
Cytat:
pozdrawiam, |
Łoj, aleś znalazł starocia ;)
Te drukarki były na polskim rynku i mogły obsługiwać standard polskich znaków (najczęściej Mazovia lub Latin2). Realizowane to było za pomocą sprzętowego oprogramowania, znaczy programowania kości eeprom drukarki. fiskomp - prześlij mi jeszcze raz swojego maila (bo gdzieś mi wcięło) to wyślę Ci skany, które wczoraj zrobiłem (dipy, character table'sy itd) - będziesz miał z dwóch źródeł :) a tu się nie zmieszczą. Mam jakiś program rezydentny zdaje się do obsługi Latin-2 (oczywiście przez drukarkę) - wieczorem Ci wyślę, bo muszę dokonać w nim pewnych ;) zmian. Jeśli chodzi o niedrukowanie "ogonków" w miejsce polskich znaków diakrytycznych to niestety - drukarka sama nie przekonwertuje Ci "ą" w "a" ponieważ te znaki mają różne kody w tablicy znaków. To program z którego drukujesz musi umożliwiać obsługę takiego standardu jak drukarka lub konwersję na taki jak drukarka standard lub wydruk w ASCI-850 (Multilingual-bez polskich znaków). Lub program musi umożliwić wydruk do pliku tekstowego, który można będzie potem konwertować do standardu obsługiwanego przez drukarkę. Rozmawiamy o DOSie, choć txt spod Windozy też można tak zrobić. Taki konwerter można naskrobać samemu np. w C - wystarczy znać tablice znaków dla różnych standardów. W razie czego daj znać. |
Pedros'ku odbierz pocztę
[QUOTE]Pedros napisa***322;(a)
[B]Łoj, aleś znalazł starocia ;) fiskomp - prześlij mi jeszcze raz swojego maila (bo gdzieś mi wcięło) to wyślę Ci skany, które wczoraj zrobiłem (dipy, character table'sy itd) - będziesz miał z dwóch źródeł :) a tu się nie zmieszczą. Reszta w mail'u pozdrawiam gorąco. |
[QUOTE]Pedros napisa***322;(a)
[B]Łoj, aleś znalazł starocia ;) Te drukarki były na polskim rynku i mogły obsługiwać standard polskich znaków (najczęściej Mazovia lub Latin2). Realizowane to było za pomocą sprzętowego oprogramowania, znaczy programowania kości eeprom drukarki. fiskomp - prześlij mi jeszcze raz swojego maila (bo gdzieś mi wcięło) to wyślę Ci skany, które wczoraj zrobiłem (dipy, character table'sy itd) - będziesz miał z dwóch źródeł :) a tu się nie zmieszczą. Mam jakiś program rezydentny zdaje się do obsługi Latin-2 (oczywiście przez drukarkę) - wieczorem Ci wyślę, bo muszę dokonać w nim pewnych ;) zmian. A ja też mógłbym prosić? |
Witam posiadam drukarkę Olivetti DM 250 L odpowiednik epsona FX 100 (na takich sterownikach działa bez zarzutu ). Problem polega na tym że nie drukuje polskich znaków w DOSIE oczywiście w tym poście wyczytałem o programie rezydentnym czy do mojej drukarki też się znajdzie
|
Witam posiadam drukarkę Olivetti DM 250 L odpowiednik epsona FX 100 (na takich sterownikach działa bez zarzutu ). Problem polega na tym że nie drukuje polskich znaków w DOSIE oczywiście w tym poście wyczytałem o programie rezydentnym czy do mojej drukarki też się znajdzie
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:31. |