Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Konieczny format dysku? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/konieczny-format-dysku-11558/)

Przemo1980 15.10.2002 20:16

Konieczny format dysku?

Posiadam dysk 40GB, lecz do tej pory miałem płytę główną która obsługiwała max 32GB. A więc tylko taki obszar dysku mogłem wykorzystać. Zmieniam jednak płytę główną i mam takie pytanie:
- czy aby móc wykorzystać cały obszar dysku pod nową płytą, muszę go sformatować?

mati1700 15.10.2002 20:32

Re: Konieczny format dysku?

Cytat:

Przemo1980 napisa***322;(a)
Posiadam dysk 40GB, lecz do tej pory miałem płytę główną która obsługiwała max 32GB. A więc tylko taki obszar dysku mogłem wykorzystać. Zmieniam jednak płytę główną i mam takie pytanie:
- czy aby móc wykorzystać cały obszar dysku pod nową płytą, muszę go sformatować?

Chyba nie (nie jestem pewien bo nigdy nie miałem styczności z takim problemem).Powinieneś zmienić rozmiar parycji np. za pomocą Partition Magic.Moja rada nie jest w 100% wiarygodna.

Druss 15.10.2002 23:26

Radze ci na nowo sformatowac go, pozycz od kogos sobie drugi zeby zrobic buckup i zaloz od nowa partycje. Radze ci to bo partition moze sobie nie poradzic z odczytaniem brakujacych 8gb ktory to dysk sformatowales na 32gb.

ThanatoS 16.10.2002 00:35

Zawsze przecież można zrobić dodatkowy dysk logiczny, i będzie po kłopocie.:P

Flacha1 16.10.2002 01:43

Re: Konieczny format dysku?

Cytat:

Przemo1980 napisa***322;(a)

Reasumująć:
Możesz to śmiało zrobić za pomocą PM. Ale jak i tak musisz zrobić buckup to ja radzę założyć partycję od nowa i ją sformatować.

leff 16.10.2002 09:05

Re: Re: Konieczny format dysku?

Cytat:

Flacha1 napisa***322;(a)

Reasumująć:
Możesz to śmiało zrobić za pomocą PM. Ale jak i tak musisz zrobić buckup to ja radzę założyć partycję od nowa i ją sformatować.

Zgadzam się z kolegą :)
Podkreślając że samym formatowaniem nie "powiększysz" dysku najpierw trzeba dodać partycję a dopiero póżniej ją sformatować ewentualnie (po backap'ie) usunąć istniejącą partycję 32GB i założyć nową z wykorzystaniem 40GB
Ja z reguły używam poczciwego windowsowego fdisk'a - ale jest dużo podobnych programów

PS. pamiętaj że 1kB to 1024B o czym "zapominają" producenci dysków podając "zawyżone" parametry więc twój dysk będzie miał ok. 39GB rzeczywistych

Przemo1980 16.10.2002 09:42

A więc rozumiem że te 8GB będe mógł wykorzystać np. aby móc utworzyć partycje Linuksową, a resztę pozostawić tak jak jest?

Druss 16.10.2002 14:34

Aktualnie te 32gb masz zrobione jako pierwsza pratycja. A system powinien byc na pierwszej najlepiej. Oczywiscie mozesz sie zabawic w pm i pozmieniac sobie wielkosc pierwszej i przelozyc ja na druga ktora zalozysz. Bajzel jak cholera z tego wyjdzie. Lepiej od nowa zalozyc wszystkie partycje.

mati1700 16.10.2002 18:35

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Aktualnie te 32gb masz zrobione jako pierwsza pratycja. A system powinien byc na pierwszej najlepiej. Oczywiscie mozesz sie zabawic w pm i pozmieniac sobie wielkosc pierwszej i przelozyc ja na druga ktora zalozysz. Bajzel jak cholera z tego wyjdzie. Lepiej od nowa zalozyc wszystkie partycje.
Jaki bajzel w pm 7 jest ekstra wszystko dopracowane ,a zmiany sprowadzają się do kilku kliknięć myszką.Poza tym wyszło jush pm 8 ,a tam może jeszcze lepiej jest wszystko dopracowane ;)

Druss 17.10.2002 09:07

To ci wytlumacze, on ma dane na dysku, w pm jest zmieniana struktura dysku, co czasami moze spowodowac uszkodzenie jakis plikow. Kumacja juz czy nie??. Jezeli nie bedzie mial danych na dysku to spoko niech se robi pm, ale ja jestem zwolennikiem zalozenia od nowa partycji.

+++LeWaP+++ 17.10.2002 10:11

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
To ci wytlumacze, on ma dane na dysku, w pm jest zmieniana struktura dysku, co czasami moze spowodowac uszkodzenie jakis plikow. Kumacja juz czy nie??. Jezeli nie bedzie mial danych na dysku to spoko niech se robi pm, ale ja jestem zwolennikiem zalozenia od nowa partycji.
zgadzam się

djc 17.10.2002 10:30

Robiłem risize partycji z danymi (i NTFS i FAT32), nawet z 15 GB danych. Nie było nigdy problemu, przy użyciu PM7 lub 8.
Więc nie ma konieczności zakładania partycji od nowa, jeśli komputer pracje stabilnie poradzi sobie bez problemu.
Przy pomocy PM8, można również przesuwać oraz robić risize, nawet ext3, ale nie polecam, u mnie PM8 zawiesił się w czasie zmniejszania rozmiaru partycji linuxa ext3. Linux się uruchomił, ale nie zupełnie sprawny. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:11.