Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ryczałt w netii - warto? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ryczalt-netii-warto-11588/)

forest 16.10.2002 20:19

Ryczałt w netii - warto?

Witam
Jedyny sposób połączenia mojego kompa z netem i antena radiowa tpsy,
mam ryczałt bo o niczym innym nie mogę pomarzyć,chyba, że sobie podciągnę światłowód.
Sęk w tym,że 30 godzin starcza mi na pierwsze 2 tygodnie, a p.óźniej licznik bije normalnie 0,29 za impuls.
Netia oferuje callback dla abonentów np.tpsy 100zł za 100 minut i dla mnie jak znalazł.
Jak to chodzi, czy ktoś z Was korzysta z tej usługi i jak ona się sprawuje?
Pozdrawiam
Damian

onmagarol 17.10.2002 10:22

Czy ja dobrze zrozumialem: 100 zl za 100 minut. To wychodzi zlotowka za minute, 60 zlociszy za godzine????

To w zaden sposob sie nie oplaca.

Onmagarol

Poczytaj o neostadzie plus: transwer do ciebie 512, od ciebie 112, koszty zalozenia sa duze a miesieczna oplata 190 zl brutto - wg mnie tez duzo ale oferta jest calkiem niezla.

Ormianin 17.10.2002 10:26

Cytat:

onmagarol napisa***322;(a)

Poczytaj o neostadzie plus: transwer do ciebie 512, od ciebie 112, koszty zalozenia sa duze a miesieczna oplata 190 zl brutto - wg mnie tez duzo ale oferta jest calkiem niezla.

Neostrada nie wszedzie jest instalowana, najlepiej wiejdz na strone TPSA i wpisz swoj numer... on jasno pisze ze ma radiowke na TPSA, wiec neo mu odpada... Netia ma wiecej mozliwosci dostepu do internetu, najlepiej zapoznac sie bardzo dokladnei z ich oferta, ... moim zdaniem chyba sie nie oplaca z Netia wchodzic we wspolprace

TOMMYx 17.10.2002 11:47

Re: Ryczałt w netii - warto?

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Witam
Jedyny sposób połączenia mojego kompa z netem i antena radiowa tpsy,
mam ryczałt bo o niczym innym nie mogę pomarzyć,chyba, że sobie podciągnę światłowód.
Sęk w tym,że 30 godzin starcza mi na pierwsze 2 tygodnie, a p.óźniej licznik bije normalnie 0,29 za impuls.
Netia oferuje callback dla abonentów np.tpsy 100zł za 100 minut i dla mnie jak znalazł.
Jak to chodzi, czy ktoś z Was korzysta z tej usługi i jak ona się sprawuje?
Pozdrawiam
Damian

Przecież bardziej Ci się opłaca, jak licznik bije Ci te 0.29 pln za impuls.

Co innego, gdyby to było 100 pln za 100 GODZIN.
A może tak miało być ?

ZiP 17.10.2002 12:23

Nawet jeśli to jest 100 zł za 100 godzin, to sie nadal nie opłaca - śmiechu warte ^_^. Sto godzin to nie jeste dużo, a cena jest zbyt wysoka - ja za tyle czasu na wolnym łączu telefonicznym dałbym max 10 zł.

TOMMYx 17.10.2002 12:41

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Nawet jeśli to jest 100 zł za 100 godzin, to sie nadal nie opłaca - śmiechu warte ^_^. Sto godzin to nie jeste dużo, a cena jest zbyt wysoka - ja za tyle czasu na wolnym łączu telefonicznym dałbym max 10 zł.
Dlaczego śmiechu warte ?
1 pln za 1 godz to nie jest aż tak dużo.
  • 60 min = 1.0 pln
    6 min = 0.10 pln
    3 min = 0.05 pln

A 'normalnie' to:
  • 3 min = 0.29 pl => 5.8 pln / h *
    po 18-tej 6 min = 0.29 => 2.9 pln / h *
*netto

Co się bardziej opłaca ? :)

ZiP 17.10.2002 13:26

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)

Dlaczego śmiechu warte ?
1 pln za 1 godz to nie jest aż tak dużo.
  • 60 min = 1.0 pln
    6 min = 0.10 pln
    3 min = 0.05 pln

A 'normalnie' to:
  • 3 min = 0.29 pl => 5.8 pln / h *
    po 18-tej 6 min = 0.29 => 2.9 pln / h *
*netto

Co się bardziej opłaca ? :)

Jeżeli miałbym wybierać między tymi dwoma usługami, to oczywiście pierwsza jest korzystniejsza. Ale czy ja w ogóle gdzieś napisałem, że to się opłaca? W tym zacofanym kraju NIC się nie opłaca, zwłaszcza internet przez telefon. Niestety, niektórzy ludzie nie maja innych możliwości podłączenia internetu, więc muszą wybrać drogi dial-up/call-back.

Podkreślam, miałem na myśli dziesięć groszy za godzinę! Komfortu nie ma żadnego, bo połączenie telefoniczne to max 6 KB/s, więc nie jest to więcej warte. Te wymienione 100 godzin to ja wykorzystuję w nieco ponad 4 doby - eDonkey non-stop przez cztery dni, a dalej co? Bez internetu nie ma życia:)

TOMMYx 17.10.2002 14:08

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)

Jeżeli miałbym wybierać między tymi dwoma usługami, to oczywiście pierwsza jest korzystniejsza. Ale czy ja w ogóle gdzieś napisałem, że to się opłaca? W tym zacofanym kraju NIC się nie opłaca, zwłaszcza internet przez telefon. Niestety, niektórzy ludzie nie maja innych możliwości podłączenia internetu, więc muszą wybrać drogi dial-up/call-back.

Podkreślam, miałem na myśli dziesięć groszy za godzinę! Komfortu nie ma żadnego, bo połączenie telefoniczne to max 6 KB/s, więc nie jest to więcej warte. Te wymienione 100 godzin to ja wykorzystuję w nieco ponad 4 doby - eDonkey non-stop przez cztery dni, a dalej co? Bez internetu nie ma życia:)

Rozumiem Cię, lecz, tak jak napisaleś, jeśli ktos nie ma wyjścia, to "po co przepłacać" ? ;)

Ja jeszcze rok temu także męczyłem się na modemie i po pierwszych dwóch rachukach (odpowiednio 330 pln i 220 pln) ograniczyłem sie do odbierania/wysyłania poczty :)

teraz mam stałe łącze, z którego jestem zadowolony, no i opłata - 61 pln brutto za m-c też nie jest taka wygórowana ;) :)

Tak czy inaczej rozmawiamy tu o " 100 pln za 100 GODZIN", a przecież kolega Forest pisał o "100 pln za 100 MINUT" :)

Na jego miejscu nie zdecydowałbym się na to.
1 pln za minutę :-D to już lepiej jechać na 0202122 za 0.29 pln netto za 3, a po 18-tej za 6 8)

forest 17.10.2002 14:35

Re: Re: Ryczałt w netii - warto?

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)

Przecież bardziej Ci się opłaca, jak licznik bije Ci te 0.29 pln za impuls.

Co innego, gdyby to było 100 pln za 100 GODZIN.
A może tak miało być ?

Jasne,że tak <font color="red">pomyłka</font>:)

forest 17.10.2002 14:40

Chodzi o 100 zł (netto, + 7% podatek od wartości dodanej) więc wychodzi 107 za 100 <b>godzin</b>.
lub
70 zł netto za 50 godzin.
lub
50 zł netto za net od 24-6 non stop...

Nie mam innej możliwości połączenia z netem, bo inaczej bym się w callbacki nie bawił:)

Czy ktoś korzysta z usług netii i może mi napisac jak to się sprawdza w praniu?
F.

Ormianin 17.10.2002 15:02

Cytat:

forest napisa***322;(a)
Chodzi o 100 zł (netto, + 7% podatek od wartości dodanej) więc wychodzi 107 za 100 <b>godzin</b>.
{..}
Czy ktoś korzysta z usług netii i może mi napisac jak to się sprawdza w praniu?
F.

Moze internetowe polaczenie wychodzi korzystniej niz w TPSA, ale zwaz tylko na to ze jesli przejdziesz do Netii, i zaloza Ci telefon, zechcesz zadzwonic do kolegi co ma telefon pod siecia TPSA, zaplacisz kupe forsy za przekierowanie do innej sieci niz Netia, wyjdzie prawie tak jakbys dzwonil na komorke

Weron 17.10.2002 16:06

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

Moze internetowe polaczenie wychodzi korzystniej niz w TPSA, ale zwaz tylko na to ze jesli przejdziesz do Netii, i zaloza Ci telefon, zechcesz zadzwonic do kolegi co ma telefon pod siecia TPSA, zaplacisz kupe forsy za przekierowanie do innej sieci niz Netia, wyjdzie prawie tak jakbys dzwonil na komorke

No co ty :o .
Jestem posiadaczem Netii i nie zauwazylem zeby rozmowy z tpsa byly tak droge jak na komorke.
Skad masz te informacje???

Ice 17.10.2002 23:05

No właśnie Ormianin chyba Ci się coś pomieszało !?!?

Ormianin 18.10.2002 13:12

Cytat:

Ice napisa***322;(a)
No właśnie Ormianin chyba Ci się coś pomieszało !?!?
Ano nie mieszalo mi sie, lecz taka jest polityka TPSA, aby wyeleminowac konkurencje... jedynie co mi sie pomylilo to to ze ceny wzrosna za miesiac zdaje sie, a tymczasem Netia chyba jeszcze nie, ale Dialog juz tak, ja mam telefon w TPSA ciezko mi cos dodaj cos ujac...

forest 18.10.2002 13:53

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

Ano nie mieszalo mi sie, lecz taka jest polityka TPSA, aby wyeleminowac konkurencje... jedynie co mi sie pomylilo to to ze ceny wzrosna za miesiac zdaje sie, a tymczasem Netia chyba jeszcze nie, ale Dialog juz tak, ja mam telefon w TPSA ciezko mi cos dodaj cos ujac...

Poczytaj sobie:
http://www.internetia.pl/uslugi/ryczalt/

Ostatnia opcja.
Nie trzeba przechodzić do netii, tylko wykupić rycvzałt na zasadzie połączeń zwrotnych (callback)
Pozdrawiam
Damian

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:40.