![]() |
Czy można coś uszkodzić?
Wyciągając podczas pracy komputera wtyczkę z sieci?
|
W zasadzie to trudno okreslic ale mozesz to sobie porowanc do prostego przykladu zaniku energii elektrycznej z przyczyn niezaleznych od ciebie. Wedlug mnie nic nie powinno sie stac ale nigdy nie wiadomo co sie moze zdazyc.
|
Prawdopodobnie nic. Zwłaszcza jeżeli komputer nic nie robił :)
Gorzej jezeli HDD pracował ZAPIS / ODCZYT. Mógłby się uszkodzić, ale to mało prawdopodobne. |
che che czasmi mi się zdarza szybko odciąc komputer od zasilania ale nie z kontaktu tylko przy przedłużaczu:-D . Jak dotąd nic się nie stało ale robie to tylko jesli sie spiesze;) .
|
Witam !
Raczej nic - sam miałem kilkanaście sytuacji zaniku napięcia w różnych sytuacjach i nic się nie stało ! |
Uszkodzić? W zasadzie raczej nie. No, chyba że flas***esz, którąś z kości, to wtedy zupełnie inna bajka, a jakie przeżycia, skok adrenaliny na max. A do tego nowy gadżet do powieszenia na ścianie / położenia na półkę z pamiątkami / utylizowania w domowym śmietniku :-)
O ile pamiętam z elektroniki, układy wszelkiej masci nie bardzo lubią stany nieustalone (włączenie i wyłaczenie) zawsze jest pewnien procent ryzyka, że coś zdechnie. |
Hmmmmm
Innymi słowy nigdy go tak nie wyłaczaj a najlepiej nigdy go nie właczaj - unikniesz niepotrzebnych stresów ... :P
Pozdro, Marcin |
Raczej nic nie powinno sie stac. Mialem duzo takich systuacji i komp chodzi do dzisiaj. Oczywiscie moze zdarzyc sie taki przypadek ze po takim "szybkim zamknieciu" systemu komp juz nie ruszy. Szybciej moze Ci sie zdarzyc ze padnie system.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:10. |