Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   I-IDE 50x, a płyty CD-RW (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ide-50x-plyty-cd-rw-11923/)

marianos 25.10.2002 18:51

I-IDE 50x, a płyty CD-RW

Nie wiem co rbić, mało znam się na tym wszystkim. Poprostu CD-ROM E-IDE MAX 50X nie chce czytać płyt CD-RW. Czy można coś z tym zrobić czy trzeba wymienić napęd? Proszę o pomoc.

Krzysztof Cz 25.10.2002 19:05

Re: I-IDE 50x, a płyty CD-RW

Cytat:

marianos napisa***322;(a)
Nie wiem co rbić, mało znam się na tym wszystkim. Poprostu CD-ROM E-IDE MAX 50X nie chce czytać płyt CD-RW. Czy można coś z tym zrobić czy trzeba wymienić napęd? Proszę o pomoc.
Czesc
Czy coś już na tyn nośniku zapisywałeś?

marianos 25.10.2002 19:12

I-IDE 50x, a płyty CD-RW

Ja mam usiebie nagrywarkę LG GCE8400B, a u mijej dziewczyny właśnie cd-rom nie czyta tych płyt. Wszedzie jest ok, a u niej nie czyta i już.

Krzysztof Cz 25.10.2002 19:37

Re: I-IDE 50x, a płyty CD-RW

[QUOTE]marianos napisa***322;(a)
Ja mam usiebie nagrywarkę LG GCE8400B, a u mijej dziewczyny właśnie cd-rom nie czyta tych płyt. Wszedzie jest ok, a u niej nie czyta i już. [/QUOT
Jeśli formatowałeś płyte CD/RW programem umozliwiającym zapis pakietowy ,to podejrzewam ze taka plyta sie u Twojej dziewczyny nie uruchomi ,bez odpowiedniego programu.

marianos 25.10.2002 19:45

Re: Re: I-IDE 50x, a płyty CD-RW

Jeśli formatowałeś płyte CD/RW programem umozliwiającym zapis pakietowy

Nic takiego nie robiłem, poprostu włożyłem płytkę i nagrałem trochę mp3-jek i to wszystko. Apropos programu - to może spróbuję tą metodę.
Tylko proszę o wskazówki. Naprawdę jestem w tym słaby :(

Pozdrawiam

Majonez 25.10.2002 19:59

byc moze nie zamknales sesji czym nagrywasz?

marianos 25.10.2002 20:11

nero.
Ale na innych kompach można odtworzyć - tylko u niej - nie:(
może ma przestarzały cdrom?

Krzysztof Cz 25.10.2002 20:28

Cytat:

marianos napisa***322;(a)
nero.
Ale na innych kompach można odtworzyć - tylko u niej - nie:(
może ma przestarzały cdrom?

jak CD-Rom posiada 50 krotna predkośc odczytu to nie jest taki stary.
Ja formatuje CD/RW Na format UDF programem InCD.Format ten zabiera z pojemności płyty ponad 100mb Gdy chcę np. odtworzyć tą płyte czytnikiem CD-Rom to muszę mieć na HD zainstalowany dodatkowy program który to instaluje sie wraz z prog.InCD i umożliwia odczyt tych plyt przez wszystkie czytniki CD zainstalowane w kompie.

Krzysztof Cz 25.10.2002 20:33

Cytat:

Krzysztof Cz napisa***322;(a)

jak CD-Rom posiada 50 krotna predkośc odczytu to nie jest taki stary.
Ja formatuje CD/RW Na format UDF programem InCD.Format ten zabiera z pojemności płyty ponad 100mb Gdy chcę np. odtworzyć tą płyte czytnikiem CD-Rom to muszę mieć na HD zainstalowany dodatkowy program który to instaluje sie wraz z prog.InCD i umożliwia odczyt tych plyt przez wszystkie czytniki CD zainstalowane w kompie.

Format UDF pozwala na zapis pakietowy ,co daje możliwośc na stosowanie go podobnie jak dodatkowy dysk HD o troche pomniejszonej pojemności jak na obecne czasy "ale zawsze"

marianos 25.10.2002 20:39

Czyli co mam zrobić, bo nie bardzo nadązam :(

marianos 25.10.2002 20:41

a może wystrczyłoby uaktualnić sterowniki czy soft czy jak to tam się zwie cdrom`u? (tylko na mnie nie krzyczcie, ale ja chcę się wreszcie nauczyć)

lopus 25.10.2002 21:31

Zobacz na pudełku tej płyty CDRW myślę że jest to płyta HIGH Density("gęsta") i może ten czytnik tego nie trawi.Spróbuj skołować od kogoś starszą płytke cdrw X4 przetestuj.
A jeszcze, z uwagi .ze piszesz że jesteś początkujący to informuje cie że nie wszystkie cdromy od wieży czytają cdrw playstation też-to tak apropos na przyszłość.

tomgoo 26.10.2002 10:08

chciałbym sie wypowiedzec
właśnie wyjąłem z szafy mój stary cdrom (dokładnie taki jak u twojej koleżanki)(ma 3lata) I wszystkie płytki cdrw ciągnie równo . U mnie na tym starym cdromie działy sie różne żeczy nie chciał odczytywać rw ale wystarczyła zwykła płytka czyszcząca . Ale nie wykluczam iż może to byc wada jej sprzetu . Dlatego przeczysc go . Wypal coś na rw np. clonem i sprawdz czy chodzi.

ZiP 26.10.2002 11:45

Aby napęd mógł odczytywać płytki RW, musi on być wyposażony w funkcję Multi-Read.
Mam w starym kompie CD-ROM Philips 12x, który nie potrafi odczytać CD-RW, a to ze względu na brak Multi-Read.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:12.