Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarka DVD - porady (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarka-dvd-porady-12021/)

MJJ 18.12.2002 02:58

A więc czas zabrać głos... :-)

Widzę, że temat rozgorzał. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na pewne istotne kwestie:

1) DVD Forum jest największą ogranizajcą (i pierwszą) standaryzującą format DVD.
2) DVD-R/RW JEST standardem DVD Forum, a DVD+ takowym nie jest.
3) Oczywiscie, jesli ktos podchodzi do tego "na dniach", to wybor napędu DVD jest istony, bo akurat coś robi dla sąsiada, którego sprzęt odczyta DVD+R, a DVD-R nie.
4) Nowe czytniki i odtwarzacze stacjonarne DVD nie mają większych problemów z DVD-R jak również DVD+R, ale walka na rynku trwa. Procentowe podawanie nie ma większego sensu, jeśli w liście sprawdzonych napędów nie ma ich WSZYSTKICH. Inaczej wracamy do pkt. 3go ;-)
5) Osobiście uważam, że warto sie trzymać DVD Forum, chyba, że będzie rewolta na punkcie blue ray... bo przepychanki już trwają.
6) Czy ktoś z dyskutujących archiwizuje av na DVD na najbliższy rok? Chyba dłużej, więc proponuję nie sugerować się DVD +/- i procentami.
7) Taktyka idzie przed fukcjonalnością i możliwościami. DVD-RAM był pierwszym formatem nagrywalnym DVD. I cóż... rzeczywiście 5% czytników może to łyknie... a stacjonarne okrutnie mało. Dlaczego? Chęć produkcji za małe pieniądze i polityka cen technologii... od zeszłego roku się robi coraz lepiej. Są już kamerki na DVD-RAM, Panasonic obniżył ceny, a nowych czytników czytających DVD-RAM jest coraz więcej (Panasonic, Toshiba, LG, Hitachi, JVC...).
8) Chcecie ciekawostkę? Są czytniki DVD-ROM LG NIE CZYTAJĄCE DVD+R/RW... bynajmniej nie dlatego, że nie mogą... :-)
9) Pytania o napęd... hmm... subiektywnie: najnowszy Panasonic LF-D521. CD-R/RW, DVD-RAM/R/RW. Więcej chyba do szczęścia nie trzeba.

Pozdrówka & zapraszam czasem do działu video, bo oj będzie się działo 8-)

dardep 17.12.2002 12:21

Nagrywanie DVD

Witam Wszystkich !!! Jestem zachwycony postem. Sam jestem od kilku dni właścicielem Pioniera DVR-105 i bardzo interesją mnie fachowe dorady. Napewno będę śledził - a jak już będę miał coś do powiedzenia to napewno się odezwę. Pozdrawiamhttp://www.video.hg.pl

horna 10.12.2002 21:20

Format zapisu z tunera tv

Sprawa tyczy się zgrywania materiału z kaset vhs na dysk twardy w celu późniejszego zgrania na płytki dvd+rw. Głównie chodzi mi tu same opcję samego zgrywania, tak aby uzyskać w miarę najlepszą jakość bez rozjadów między dźwiękiem a wizją a więc - format video (compression & frame, frame rate) & audio (format & atrybuty). Jeśli chodzi o tuner tv to posiadam PixelView Tv Pro. Przy okazji - czy ma ktoś jakiś opis do Ulead Dvd Movie factory?

januszp 07.12.2002 16:50

"Przy okazji - czy są jakieś płyty dvd+rw na których odradziłbyś nagrywanie?"

Przetestowałem kilkanaście płyt DVD+RW i nie stwierdziłem żadnych anomalii .
Najtańsza płytka (DateX - 18zł)zachowywała się bez problemu zarówno w stacjonarnych odtwarzaczach jak i napędach DVD-ROM .jaro

horna 06.12.2002 12:56

Widzę że ten temat rozwinął się przepięknie... A te pięć gwiazdek - kto by pomyślał. W każdym bądź razie wkrótce wracam - mam już kartę PixelView Tv Pro - spisuje się dobrze. Za parę dni teżbędzie nagrywarka dvd+rw Ricoh MP5120A-DP - dziękuje jeszcze raz za bardzo cenne porady januszp! Przy okazji - czy są jakieś płyty dvd+rw na których odradziłbyś nagrywanie?

MrRoBi 06.12.2002 02:46

Dzięki serdeczne dla januszp, teraz wiem na czym stoję dlatego zamówię tą nagrywarkę bo w Japoni kosztuje jakieś 1400zł.
Pozdrawiam MrRoBi

januszp 05.12.2002 18:33

Za nagrywanie płyty w danym regionie odpowiedzialny jest program do authoringu .To własnie na tym programie możemy zaznaczyć czy płyta zostanie nagrana w regionie 0 czy 1 ,2 itp .jaro

MrRoBi 05.12.2002 18:22

Dzięki serdeczne za odpowiedź, ale jeżeli chodzi o odtwarzanie to i tak nie będę na niej odtwarzał filmów bo mam Pioneer-a ale czy może będę miał kłopoty przy nagrywaniu płyty np, przegrywam płytkę z regionu 2 z pioneer-a a nagrywam ją na Sony, czy nie napisze mi że sony pracuje w regionie pierwszym i będzie niezgodność regionów podczas nagrywania, lub przerobi ją na region 1, bo wiadomo walcząc z piractwem może być jakieś zabezpieczenie zastosowane w tej nagrywarce?

Dzięki serdeczne MrRoBi

januszp 05.12.2002 18:02

Do "MrRoBi" :
NTSC to format obrazu który wszystkie napędy (a raczej programy odtwarzające płyty DVD-Video) sobie poradzą ,tutaj nie będzie żadnych problemów .
Jednak z "regionami" będzie gorzej . Obawiam sie iz napęd nie będzie przystosowany do pracy w reginie drugim .Zawsze jednak istnieją programy (lub nowy bios) ,który na pewno temu zaradzi .jaro

MrRoBi 05.12.2002 04:53

SONY DRU-500A z Japonii

Witam wszystkich kolegów i chciałbym zadać pytanie zwłaszcza do januszap, czy jeżeli kolega prześle mi nagrywarkę SONY DRU-500A z Japonii to czy nie spotkają mnie czasami niemiłe niespodzianki takie jak inny region lub system NTSC w jakim pracuje telewizja Japońska i czy nie będę miał problemów z tą nagrywarką u nas w Polsce?

Z góry dziękuję za odpoweidź MrRoBi

januszp 03.12.2002 17:47

Co dozdrowej polemiki,to jestem oczywiście - "za" .
W całym tym zamieszaniu zapomnieliśmy o jednym :
To nie dana firma odpowiedzialna jest za brak supportu ,to nośnik ,a co za tym idzie inny model lasera użytego w nagrywarce jest za to odpowiedzialny .
Każda firma produkująca nagrywarki DVD apeluje aby nabywca najpierw sprawdził kompatybilność z ewentualnym "playerem" ,który posiada .
Warto o tym pamiętać .
Pytałeś o model nagrywarki DVD-R/-RW ?
Tym modelem jest : "Pionier DVR A4" .
Zaręczam iż model ten sprawdzany był na kilku nośnikach - od markowych do "wątpliwych" producentów .
Zaręczam również iż mój kolega "siedzi w authoringu" płyt DVD i róznie w jakości nosników sa mu znane .
Zaś co do modelu nagrywarek DVD+RW ,jeśli lubisz testy proponuję :
- stworzyć sobie kopię zapasowa jakieś pozycji z PS2 (może być to nawet "demo").
- nagrać na nośniku DVD-RW
- odtworzyć kopie na konsoli PS2 .
Jak na razie nikomu jeszcze się to nie udało być może Tobie to się uda ? .
Ten sam eksperyment powtórzyć na nagrywarce DVD+RW i na nośniku DVD+RW ,a okaże się iż różnice w kompatybilności istnieją .

Jeśli chodzi o format DVD-R to proponuje listę kompatybilnosci względem odtwarzaczy przenośnych :
http://www.dvdarts.net/pages/compatibility.htm

Oczywiście z tą listą kompatybilności masz prawo się nie zgodzić ,niemniej tak wyglądaja fakty .

Przyznasz mi chyba rację iż promowanie jakiegoś konkretnego modelu lub też negowanie danego sprzetu zawsze grozi sprzeczką ,bez pożytku dla czytających .
Porównania typu : Linux-Windows ,Intel-AMD można rozstrząsać latami .

Dlatego też od tej chwili zaprzestaje publikacji na temat kompatybilności standardów DVD .Jest cała masa innych ,ciekawszych tematów związanych z technologia zapisu nosników DVD ,a co się tyczy kompatybilnosci można :
- albo kupić w ciemno
- albo przejżeć masę internetowych portali związanych z tym tematem .

W razie pytań o kompatybilność danego formatu z posiadanym odtwarzaczem stacjonarnym proszę o kontak (jaro@cdrinfo.pl).
jaro

zargo 03.12.2002 10:35

Myślę, że mimo róznic poglądów, polemika moich przedmówców jest bardzo owocna :cool: i może doskonale przybliżyć specyfikę, jaka wynika z niekompatybilności obu standartów.

Wiem, że to banalne, ale jak już wspomniałem we wcześniejszym poście
Cytat:

Brak ujednolicenia standartów DVD-R/RW oraz DVD+R/RW i ich niekompatybilność nie ułatwia jednak wyboru odpowiedniego modelu.
zatem słusznym wyjściem byłoby kierować naszą uwagę
Cytat:

ku modelom obsługującym obydwa standarty: Sony DRU-500A lub NEC-ND1100.
Miejmy nadzieję, iż będzie ich coraz więcej...

zargo

Simon_s 03.12.2002 09:18

Odpowiedź na post januszap.

januszp napisał:

1. "Tematem kompatybilności nagrywarek-nosników zajmuje sie masa witryn internetowych .Niestety trudno oduszukać tam tak jednoznaczną wypowiedź (jak Twoja).
Trzeba niestety brać pod uwagę kilka czynników podczas tstów ,a do najważniejszych należą :
- dany model nagrywarki
- dany model odtwarzacza
- rok produkcji nagrywarki
- rok produkcji odtwazrzacza"

2. "Niestety ,mój kolega zakupił nagrywarkę DVD-R/DVD-RW i niestety ... mdel ten nalleży do nowszych typów nagrywarek ale niestety kompatybilność względem odtwarzaczy przenośnych jest nikła i sięga 5-10%"

No właśnie. Byłbym wdzięczny za podanie firmy i modelu nagrywarki posiadanej przez Twojego kolegę który ma problem, gdyż jego wypalarka DVD-R/RW wypala, według Ciebie, płyty czytane w JEDNYM NA DWADZIEŚCIA :o "zewnętrznych" napędów (dane wg.: "mojego kalkulatora" bo tyle chyba wynosi 5%). Wybacz ale nie wierzę (chyba że napęd jest uszkodzony albo używa złego nośnika). Uwielbiam testy ale nie ma to jak własna opinia na temat konkretnego, testowanego przez siebie sprzętu dlatego posiadając tego typu napęd (Toshiba SD-R5002 czyli DVD-R/RW) nie mogę się zgodzić z Twoją opinią że wypalone przeze mnie płyty nie będą prawie nigdzie czytane (a są czytane i to bardzo dobrze) - jest ona po prostu niepoprawna.

januszp napisał:

"Produkowane dziś napedy tworzone są w tzw. "multi-standardach" czyli :
DVD-R/RW
DVD+R/RW
DVD-R/RW/+R/RW "

A o jakim cały czas piszę? DVD-R/RW - takim napędem jest właśnie moja Toshiba SD-R5002. Wyprodukowana w tym roku. A napędów tego typu jest całe mnóstwo (znów całkowicie neguję Twoją opinię). Wystarczy spojrzeć w cenniki sklepów: dla przykładu wszystkim chyba znany Komputronik z Poznania w cenniku którego są 4 napędy DVD-R/RW a TYLKO DWA DVD+R/RW. To jest chyba 2 razy więcej (wg. "mojego kalkulatora")!

Piszesz o biosach o których się nie wypowiadałem. Oczywistym i chyba każdemu znanym faktem jest to, że między innymi BIOS napędu odpowiada za jego kompatybilność (stąd pojawiające się ciągle aktualizacje BIOSów mających na celu zwiększenie możliwości czytania/nagrywania nośników różnych firm) i oczywiście tu się z Tobą zgadzam w 100%. Mój post miał na celu podważenie "obsmarowania" przez Ciebie napędów DVD-R/RW a wyniesienie pod niebiosa napędów DVD+R/RW z czym się nie zgadzam.

"kalkulator" Kolegi ma pwne przeklamania ... - być może ale procenty liczy naprawdę sprawnie.

A może Twój kolega nie sprawdzał jak jego napęd wypala nośniki różnych firm np TDK super a Princo be? Ja używan DataTrack i na razie jest dobrze. Może w tym jest problem? Napisz firmę i model wypalarki Twojego kolegi.

januszp 02.12.2002 16:34

Drogi kolego :
Tematem kompatybilności nagrywarek-nosników zajmuje sie masa witryn internetowych .Niestety trudno oduszukać tam tak jednoznaczną wypowiedź (jak Twoja).
Trzeba niestety brać pod uwagę kilka czynników podczas tstów ,a do najważniejszych należą :
- dany model nagrywarki
- dany model odtwarzacza
- rok produkcji nagrywarki
- rok produkcji odtwazrzacza

Te czynniki maja kolosalny wpływ na support danego nosnika nagranego w danej nagrywarce i mozliwości odtworzenia na danym odtwarzaczu .

Całośc wygląda podobnie jak w przypadku nagrywarek CDR-W :
Swierdzenie ,iż wszysktkie nośniki CDR-W X10 są kompatybilne z napędami CDROM jest tak samo błedne jak stwierdzenie ,które na tym forum wyraziłeś .
Oczywiście przeprowadzając testy na dostepnych w sklepie napedach CDROM okaże się iż teoretycznie kompatybilnośc sięga 100% ,jednak trzeba brać pod uwagę iż nie każdy użytkownik posiada naped CDROM wyprodukowany w ostatnich dwóch latach .
Starsze napędy niestety płyty CDRW X10 nie uwidzą ...

To samo ma się w przypadku stacjonarnych odtwarzaczy DVD-Video .

Aby przybliżyć nieco "złudny efekt kompatybilności" posłużę się przykładem (testami) ,które być może przekonają Kolegę iz to nie mój wymysł ani też zachwalanie jakiegoś z góry upatrzonego produktu .
Test został przeprowadzony ( uwzgledniając dwa - niemal że identyczne standardy :
DVD-RW
DVD-R

" In the compability list you can find that :

Players Tested 753
Support for +RW 567
Support for +R 505"

Widać tutaj iż nawet na tym polu daje się zauważyć różnice w kompatybilności .Zarczam iż testy kompatybilności DVD-R / +RW wygladają jeszcze ciekawiej .
Warto dodać iż nawet producnci napędów DVD-ROM instalowanych w komputerach przenośnych z powodu braku kompatybilności z jakomś standardem proponują upgrade biosu (osotanio pojawił się taki bios do napdów DVD- firmy LG) - wątpie aby to był tylko jakiś żart prima-aprilisowy ? .

To wałaśnie bios danego odtwarzacza ,czasem nawet stacjonarnego w dużej mierze jest odpowiedzialny za efekt kompatybilności z różnego rodzaju nośnikami dostępnymi na rynku .Jeśli do tego dołożymy jeszcze rok produkcji odtwarzacza to niestety okaże się iż "kalkulator" Kolegi ma pwne przeklamania ...
Na koniec pozwolę sobie przytoczyć cytat Kolegi :

"chyba nie było by wtedy ani jednej osoby która zdecydowała by się na kupno napędu DVD-R, a jest ich na rynku całe mnóstwo"

Cóż nie sądze aby było ich całe mnóstwo ...
O ile sie nie mylę ,to w tym roku nie powstał żaden napęd DVD-R ?
Produkowane dziś napedy tworzone są w tzw. "multi-standardach" czyli :
DVD-R/RW
DVD+R/RW
DVD-R/RW/+R/RW
Pytanie tylko dlaczego zrezygnowano z napedów DVD-R ? - odpowiedź pozostawiam Koledze .
jaro

Simon_s 02.12.2002 13:43

[QUOTE]januszp napisa***322;(a)
[B]Hmm.......
Kolega napisał:
"Nagrywarki DV+RW ,jak i nośniki DVD+RW są w 99% kompatybilne z zewnętrznymi odtwarzaczami DVD .
Niestety ,mój kolega zakupił nagrywarkę DVD-R/DVD-RW i niestety ... mdel ten nalleży do nowszych typów nagrywarek ale niestety kompatybilność względem odtwarzaczy przenośnych jest nikła i sięga 5-10%."

Jestem posiadaczem nagrywarki DVD-R/RW Toshiba SD-R5002 i kupiłem ją tylko dlatego że jest zgodna w 95% z odtwarzaczami DVD-Video, a nie jak kolega napisał 5-10% (chyba nie było by wtedy ani jednej osoby która zdecydowała by się na kupno napędu DVD-R, a jest ich na rynku całe mnóstwo :-D Na razie sprawdziłem wypaloną przeze mnie płytę z filmem na kilkunastu stacjonarnych odtwarzaczach DVD i na KAŻDYM film działał (wg. mojego kalkulatora to na razie 100% a nie 5-10% :-D )! Także nie wiem co kolega chce osiągnąć podając nieprawdziwe (niesprawdzone) informacje.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:05.