Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Uwaga na rozowe Verbatim Pastel!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/uwaga-rozowe-verbatim-pastel-12038/)

Yorik 02.11.2002 01:02

Nie, skoro są na srtonie producenta to widocznie są 32x. Inna sprawa to możliwe że po prostu teraz przeindeksowali Pastele, ale myślę że nawet jeśli, to rzeczywiście nie ma z nimi problemu przy wyższej prędkości.

Marius_The_Mad 01.11.2002 22:41

Możliwe, że te 32x to tak naprawdę 24x. Czasami producenci płytek tak robią, niestety...

Yorik 31.10.2002 19:41

Re: hmm

Cytat:

scav napisa***322;(a)
tylko ze ja nie zlekcewazylem napisu 1-24 ja mialem Verbatimy Pastele 1-32 !!!

A no to sorki - po prostu widziałem tylko 24x Pastele, a fakt na stronce Verbatima są już 32x.
:)

SEBAW 31.10.2002 08:25

A czy potrzebne wam jest podkręcanie napędów z 32x do 40x lub z 40x do 48? Przecież różnica czasu nagrywanej płyty jest mały. Oczywiście zmiana biosu przynosi też różne korzyści, np dodanie jakieś funkcji lub usunięcie jakiś błędów.

scav 30.10.2002 22:50

hmm

tylko ze ja nie zlekcewazylem napisu 1-24 ja mialem Verbatimy Pastele 1-32 !!!

Wynika z tego wwniosek ze jakosc nagran na podkreconych wypalarkach znacznie spada.

Yorik 30.10.2002 19:40

No tak dobra rzecz broni się sama. Wnioski:
- nie kręcić zanadto "wypalaczek"
- nie lekceważyć napisów typu "1x-24x"
- z przymrużeniem oka traktować zapewniania co poniektórych kolegów
- używać Verbatimków
:-D

A tak jeszcze co do wypowiedzi że Verbatim zazwyczaj zleca produkcje na zewnątrz, to jest to nie jest to ścisłe - AFAIK wszystkie DataLifePlus-y są Mitsubischi, jedynymi zewnętrznymi producentami są CMC cośtam (m. in. w płytkach 8cm) i właśnie w przypadku Pasteli TY . Zresztą z ego co pamietam TY cieszy sie na zachodzie niezłą opinią - nie pamętam gdzie to dokładnie widziałem ale na którymś z ciekawszych zachodnich serwisów o nagrywaniu.

Posdroofka

scav 30.10.2002 19:26

WSES

Niech ktos przetestuje te Verbatimy Rozowe WSES. Bo mi jak zmienilem biosa na 40 i nagrywalem 32 to rozowym bledy C1 podnosily sie wlasnie w obszarze w ktorym na Lite_onie 48 ktorym nagrywalem te plytki 32 pojawialy sie bledy w CD-Speed.

Cos jest jednak chyba nie tak.

SEBAW 30.10.2002 18:43

Żeby mi to było ostatni raz (żartuje - każdy się uczy na błędach;p )

Luke 30.10.2002 18:39

Re: Moj Blad!!

Cytat:

scav napisa***322;(a)
Sorry za wprowadzanie uzytkownikow forum w blad. okazalo sie ze ten LiteOn byl krecony. (kumpel mowil, ze nie jest a jednak jest ;-))
Po skreceniu go na 40 wszystkie Verbatimy Rozowe zaczely sie wypalac normalnie. W ogole gdy byl podkrecony nagrywajac np.32x czesto wystepowaly na roznego rodzaju bledy.

no i co nas straszysz?:) jeszcze troche a przez ciebie by sie swiatowa gospodarka zalamala:).

scav 30.10.2002 18:31

Moj Blad!!

Sorry za wprowadzanie uzytkownikow forum w blad. okazalo sie ze ten LiteOn byl krecony. (kumpel mowil, ze nie jest a jednak jest ;-))
Po skreceniu go na 40 wszystkie Verbatimy Rozowe zaczely sie wypalac normalnie. W ogole gdy byl podkrecony nagrywajac np.32x czesto wystepowaly na roznego rodzaju bledy.

diz_2k2 30.10.2002 17:54

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Czyli wynika z tego, że te płytki mogą być wykorzystane do muzyki nagrywane małą prędkością.
nic z tego nie wynika, jak narazie mamy jedna osobe ktora zglasza taki problem. moze to byc przypadek, bakterie ktore lubia rozowy kolor lub sprzedawca ktory ma jakis uraz do tego koloru i postanowil zrobic akcje dywersyjna ;)

Luke 30.10.2002 17:09

ja srawdzalem te rozowe i cd speed i clony xxl i sa ok

ThanatoS 30.10.2002 13:28

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Czyli wynika z tego, że te płytki mogą być wykorzystane do muzyki nagrywane małą prędkością.
Ja juz tego nie rozumiem, jak firma Verbatim wypuszcza takie szmelce (z waszych opini tak wynika)? Przecież to jedna z najlepszych firm.

Tylko, że zazwyczaj zleca zrobienie tych płytek innym firmom.:P

SEBAW 30.10.2002 10:53

Ja juz tego nie rozumiem, jak firma Verbatim wypuszcza takie szmelce (z waszych opini tak wynika)? Przecież to jedna z najlepszych firm.

Sprezyn 29.10.2002 21:35

Ja uzywam pasteli do muzyki, a co za tym idzie pale je z
minimalna predkoscia (niestety az 8x:()
Specjalnie zbadalem rozowa i przy tej predkosci nie wystepuja zadne
bledy i jest 100% poprawnych sektorow:P
Lite On 24102b

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:03.