Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   winda nie widzi cd-romu :(...why? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/winda-nie-widzi-cd-romu-why-12202/)

cerveza 02.11.2002 16:28

winda nie widzi cd-romu :(...why?

Mam taki pewnie dla niektorych banalny klopot.
WinME nie widzi cdromu (nie ma ikonki itd) bios go wykrywa ale sama winda juz nie...co zrobic... wczesniej byl i nagla nie ma :(

Druss 02.11.2002 16:35

Usun kontrolery dysku i zrestaruj system moze pomoze.

cerveza 02.11.2002 16:38

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Usun kontrolery dysku i zrestaruj system moze pomoze.
Robiłem... nie działa :(

Druss 02.11.2002 16:40

A w dosie jak zaladujesz mscdex to dziala?? Najlepiej uruchom bootowalna plyte windy i uruchom komputer z obsluga cd-rom lub dysk systemowy z obsluga cd-rom i sprawdz czy ci bedzie widzial naped.

Nol 02.11.2002 16:41

Posprawdzaj dokładnie taśmy - może któraś szwankuje? Spróbuj w DOSie :( Sprawdź czy u kumpla dobrze CD-ROM chodzi.

kapsel 02.11.2002 17:19

Re: winda nie widzi cd-romu :(...why?

Cytat:

cerveza napisa***322;(a)
Mam taki pewnie dla niektorych banalny klopot.
WinME nie widzi cdromu (nie ma ikonki itd) bios go wykrywa ale sama winda juz nie...co zrobic... wczesniej byl i nagla nie ma :(

Ja też miałem nie raz taki problem na ME , u mnie pomagał restart kompa :)

cerveza 02.11.2002 17:26

Dodam ze:

Jak odpale kompa z dyskietki startowej ze sterownikami pod DOS to CDrom chodzi.

Druss 02.11.2002 17:41

No widzisz w ten sposob pozbylismy sie wszelkich watpliwosci;) Proponuje reinstalacje windowsa, przypomnialem sobie ze mialem podobny przypadek gdy wymienilem kumplowi plyte z procesorem i za duzo driverow sie pomieszalo i winda oszalala. Zainstaluj od nowa a napewno cd-rom powroci.

tomgoo 02.11.2002 17:44

tak reinstala winshita napewno pomoże
ja miałem podobnie gdy zmieniałem cdromy;)

cerveza 02.11.2002 18:26

hehe.. wiem ze reinstal jest lekarstwem na 99% klopotow z winda... no ale wlasnie nie oto mi chodzilo.. kiedys taki problem byl opisany w CHIP'ie.. no ale nie wiem w ktorym a nie bede wszystkich czytal od nowa :).
Anyway... dzieki za help. bah

Gileus 03.11.2002 00:51

Cytat:

cerveza napisa***322;(a)
hehe.. wiem ze reinstal jest lekarstwem na 99% klopotow z winda... no ale wlasnie nie oto mi chodzilo.. kiedys taki problem byl opisany w CHIP'ie.. no ale nie wiem w ktorym a nie bede wszystkich czytal od nowa :).

Mialem kiedys taki sam problem pod 98 i nic sie ni edalo zrobic poza oczywiscie reistalacja :'(

Nol 03.11.2002 07:53

Cytat:

cerveza napisa***322;(a)
Dodam ze:

Jak odpale kompa z dyskietki startowej ze sterownikami pod DOS to CDrom chodzi.

Zawsze możesz spróbować instalując nowe ASPI. Może przy okazji Winda poprawi sobie ten błąd i wszystko będzie chodziło. Zawsze można spróbować, bo instalować od nowa... Ah, te godziny na kjonfiguracji (chyba że masz obraz)... :)

Nol 03.11.2002 07:58

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
A w dosie jak zaladujesz mscdex to dziala?? Najlepiej uruchom bootowalna plyte windy i uruchom komputer z obsluga cd-rom lub dysk systemowy z obsluga cd-rom i sprawdz czy ci bedzie widzial naped.
Druss, byłeś o niecałą minutę szybszy :) Muszę ćwiczyć refleks :( Tak to jest, jak się ma modem i rzadko na forum zagląda :( Brak praktyki i każdy Cię wyprzedzi :D

diki 03.11.2002 08:31

Podobny problem

Ja mampodobny problem w xp.
Mam cd Teac i nagrywarkę Lg
System widzi oba napędy ale działa tylko Lg.
Gdy próbuję odczytac cos z cdromu to pojawia się komunikat "win nie może czytać z tego urządzenia ...bla bla bla"
Z nagrywarki wszystko wporzo.
Aha cdrom działa w winMe i 98 sprawdzałem.
Zmieniałem aspi nic nie pomogło w xp nie łazi.
Obecnie przywykłem i tylko używam nagrywarki.
pozdowienia

tomgoo 03.11.2002 14:37

Cytat:

cerveza napisa***322;(a)

heh:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:35.