![]() |
winda nie widzi cd-romu :(...why?
Mam taki pewnie dla niektorych banalny klopot.
WinME nie widzi cdromu (nie ma ikonki itd) bios go wykrywa ale sama winda juz nie...co zrobic... wczesniej byl i nagla nie ma :( |
Usun kontrolery dysku i zrestaruj system moze pomoze.
|
Cytat:
|
A w dosie jak zaladujesz mscdex to dziala?? Najlepiej uruchom bootowalna plyte windy i uruchom komputer z obsluga cd-rom lub dysk systemowy z obsluga cd-rom i sprawdz czy ci bedzie widzial naped.
|
Posprawdzaj dokładnie taśmy - może któraś szwankuje? Spróbuj w DOSie :( Sprawdź czy u kumpla dobrze CD-ROM chodzi.
|
Re: winda nie widzi cd-romu :(...why?
Cytat:
|
Dodam ze:
Jak odpale kompa z dyskietki startowej ze sterownikami pod DOS to CDrom chodzi. |
No widzisz w ten sposob pozbylismy sie wszelkich watpliwosci;) Proponuje reinstalacje windowsa, przypomnialem sobie ze mialem podobny przypadek gdy wymienilem kumplowi plyte z procesorem i za duzo driverow sie pomieszalo i winda oszalala. Zainstaluj od nowa a napewno cd-rom powroci.
|
tak reinstala winshita napewno pomoże
ja miałem podobnie gdy zmieniałem cdromy;) |
hehe.. wiem ze reinstal jest lekarstwem na 99% klopotow z winda... no ale wlasnie nie oto mi chodzilo.. kiedys taki problem byl opisany w CHIP'ie.. no ale nie wiem w ktorym a nie bede wszystkich czytal od nowa :).
Anyway... dzieki za help. bah |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Podobny problem
Ja mampodobny problem w xp.
Mam cd Teac i nagrywarkę Lg System widzi oba napędy ale działa tylko Lg. Gdy próbuję odczytac cos z cdromu to pojawia się komunikat "win nie może czytać z tego urządzenia ...bla bla bla" Z nagrywarki wszystko wporzo. Aha cdrom działa w winMe i 98 sprawdzałem. Zmieniałem aspi nic nie pomogło w xp nie łazi. Obecnie przywykłem i tylko używam nagrywarki. pozdowienia |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:35. |