![]() |
Teac CD-W540E - mam klopot jak z kazdym teac'iem :/
witam
moze ktos ma podobny problem.. nagrywarka nie chce za cholere pojsc w trybie master na ide1 niby nero ja widzi ale podczas nagrywania nagrywa sie tylko leadin oraz leadout i du.a, wywala Connection error na slave (kumpel mi powiedzial ze u niego teac'i tez TYLKO na slave chcialy chodzic (mial modele x12 i x16)) chodzi bez zarzutu, warunek - nie moze byc napedu zadnego na masterze bo wtedy w ogole nagrywarki nie widac dodam ze mam firmware 2.40A i win xp btw - kiedys kupilem cdrom teaca i zaraz musialem oddac bo mi nie wskakiwal w tryb udma ehhh dodam ze nie mam raczej problemow z innym sprzetem tylko ten teac jakis pechowy :( moze ktos ma jakies pomysly co z tym cudem jest nie tak? pozdrowka |
Coś nie tak. Na temat podpinania napędów IDE na tym forum już było tysiące postów - nawet pojawił się artykuł na stronie głównej.
Zasady ogólne: napędy optyczne podpina się na IDE2, przy czym jeżeli masz je dwa to nagrywarka jako slave. Ja mam TEACa 540 na IDE2 slave a na IDE1 master HDD i wszystko jest bezbłędne. Być może masz strszy model płyty głównej: wtedy niestety obowiązują zasady specyfikacji ATAPI: nie zostawia się samotnych napędów CD-ROMo podobnych. Ale zacznij od lektury, wiedzy nigdy za wiele. Potem przyjdzie czas na eksperymenty. 8) |
co do cdrw jako slave na ide2 to ja od zawsze mam alles wypalarki jako master na ide1 lub ide2 / zwykla mam jwsze raida / i nigdy nie miałem kłopotów a miałem w łapkach te obydwa teace 512 i 516 i 58 i 54 i jeszcze parę innych wypałek a qmpek na 540 i jest jako master i jakos alles gut
pozdro ps nie ważne gdzie i jak podłączona byle by chodziła poprawnie / czasem niektóre płyty są bardzeij kompatybilne od innych ;) i czasem to włąsnie jest kłopotem/ |
dzieki za rady!
na razie doszedlem do tego ze zmusilem teaca by chodzil na IDE2 (w poprzednim poscie tez mialem na mysli drugi kanal, tylko cos mi sie ubzduralo(?) ze pierwszy oznacza sie IDE0) ciagle jako slave ale przynajmniej w towarzystwie cd-romu moja plyta glowna ECS'a K7VTA3 - wiem wiem, pewnie to szit ale ja akurat nie mam z nia zadnych problemow (moze do teraz ;) dodam ze wczesniej jako master w moim kompie na ide2 chodzil plex x12 - nie bylo zadnych problemow, teraz tylko wymienilem naped i sie zaczely cyrki no ale nic, najwazniejsze ze dziala przynajmniej na slave :) pozdrawiam |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:40. |