![]() |
płyta Audio
Mam pytanko. Czy ktoś może mi polecić jakieś płyty na których można nagrywać płyty Audio i będą działać na każdym sprzęcie a może to jest niemożliwe. Nagrywałem już na kilku rodzajach płyt ale czesto było tak że na jednym sprzecie grały bez problemu a na innym niebardzo chciały, wszystko zależało od sprzętu.Używam do nagrywania Audio Nero i ostatnio Acoustica MP3 Burner ale to chyba nie ma większego wpłytu na jakość płyty Audio. Z góry dziekuje
|
Ostatnio nagrywam na płytach Samsung CDR-80 i jakoś nie pojawiają się kłopoty. Tyle że ja najpierw robię obraz płyty Audio w EAC (dobrze skonfigurowany najpierw), a potem wypalam go w NERO, i to nie za szybko - x8 (połowa max dla mojej nagrywarki).
|
Do nagrywania muzyki ploecam plyty sony (ze "zlotym spodem" , to prawie na 100 % mitsui toatsu lub taiyo yuden)
no i podstawowy warunek - predkosc nagrywania, ma kluczowe znaczenie (najlepiej nie wiecej niz 8x, najlepiej 4 x) - dlaczego poniewaz przy slabych nosnikach , juz od predkosci 12x plyty zawieraja za duzo bledow, (np prisma 1-40x) |
Ja ciagle nagrywam na verbatimach data live plus (metal azo), jeszcze udalo mi sie je kupic we wrocku na gieldzie po 1,9zl, sa bardzo dobre do audio i czytaja sie praktycznie na wszystkim. Szukaj, moze jeszcze je trafisz.
|
Verbatimy i TDK do muzy się nadają.
|
verbatim metal azo
esperanze czarne to mój wybór. nie polecam żadnych płyt z napisem audio cd. nie widzę żadnej różnicy - więc po co przepłacać? |
Pod wpływem waszych ocen na temat płyt Verbatim Pastel Disc zacząłem nagrywać na nich AUDIO z prędkością x4 i na pierwszy rzut oka różnicy nie widać ale bardziej mnie interesuje ile ta płyta wytrzyma w porównaniu do innych ? Czy przechowywana w miare "dobrych warunkach" jest wstatnie wytrzymać około 10-12 lat a może więcej !
|
Cytat:
|
Na badziewnych plytach juz po miesiacu stwierdzisz dziwne rzeczy ktorych wczesniej nie bylo. Do muzyki naprawde warto uzyc dobrych plytek.
|
Cytat:
POZDRAWIAM |
Cytat:
|
a co z czarnymi dysanami?? poki co nagrywam na nie wszystkie audio i jest ok...
|
No właśnie a propo czarny płyt kumpel ostatnio zaczął nagrywać właśnie na czarnych płytach i stwierdził że chodzą na wszystkim bez problem ale znowu inny znajomy mówił mi że nagrywanie płyt Audio na czarnych krążkach niebardzo pasuje. Stwierdził że niby czarny kolor płyty może sie gryść z laserem sprzętu do odtwarzania pł Audio.
|
Ja natomiast niedawno czytałem jakiś test cd-r'ów i czarny Dysan został totalnie zje..ny
|
Adtom , apisz na jakich płytkach już nagrywałeś , bo ja mam taką nagrywarkę LG 48/16/48 i nagrywałem audio na Platinum,Sigma,Datex,Verbatim i nie chodzi na każdym sprzęcie...
Oczywiście prędkość była 8X , 12X , nie więcej... Jak miałem LG 12/8/32 wszystko było spoko ,obojętnie jaka płytka , prędkość 12 X i audio odtwarza wszędzie bez problemów ... Co jest nie tak z tą LG 48/16/48 ? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:35. |