![]() |
BSA - kwestie prawne
MOJ KOLEGA TAK DO MNIE NAPISAL:
Zastanawiałem się nad takim przypadkiem: BSA jak wiadomo, jest instytucją-firmą rodem z USA, która ma swoje oddziały na świecie. "Firma" ta jest finansowana przez potentatów z tzw. branży. Ale nie ma umocowania prawnego do kontroli.(?!?!?!?). Zastanawiałem się nad przypadkiem, gdyby ktoś pojawił się u drzwi firmy X i powiedział, że chce sprawdzić zawartość komputerów.. Ale właściciel firmy X może powiedzieć im "na drzewo", gdyż np. obawia się sabotażu, czy też przechwycenia danych. Jeśli zjawiają się z Policją, to tym bardziej "na drzewo"... Gdzie nakaz rewizji ??? Taki nakaz może wydać tylko Sąd, na podstawie dowodów lub uzasadnionego podejrzenia, o popełnienie czynu zabronionego. Sądzę, że o taki Nakaz obecnie wcale nie jest łatwo... Donos chyba nie wystarczy... Panowie z BSA, sądzę, że wykorzystują strach przed wszelakimi kontrolami z lat ubiegłych i działając z zaskoczenia, stosując presję psychologiczną, siadają za kompem i puszczają jakiś programik do AUDYTU oprogramowania.. Jak coś znajdą, to straszą: "albo kasa, albo donos do Prokuratury o popełnieniu przestępstwa".. Ciekaw jestem co o tym myślicie...??? |
Re: BSA - kwestie prawne
Cytat:
|
Jezeli dobze pamietam, wystarczy nakaz przeszukania! podpisany przez "kogos" na stanowisku kierowniczym policji, wydany na podstawie podejrzenia o przestepstwie! (czytaj - donosu). Nakaz rewizji nie jest konieczny (prokuratorski) Zabezpieczenie danych jest jednym z elementow przeszukania - dowodem w ewentualnego nakazu rewizji.
(wydaje mi sie, ze tak jest w KP) A jest to bandytyzm na prostej drodze! - ale tylko w przypadku uzytkownika indywidualnego! - dla firm nie. |
Jak by do mnie przyszli poprostu bym z nimi przez drzwi typu nie ma nikogo w domu:-D, a zanim by pokazali nakaz przez lipko to juz by nie mieli czego szukac:-D
|
Cytat:
a płytki przez okno strasznie fajnie i daleko latają :-D :-D ( jak mam jakąś starą gierkę albo dema to se świgam - polecam przednia zabawa :-D :-D ) |
mam u siebie w firmie cynk o niezapowiedzianej kontroli
powiem wam ci jak gdy bedzie po niej :) narazie czekamy niecierpliwie na gosci ... |
Cytat:
|
Re: BSA - kwestie prawne
Cytat:
|
Cytat:
PS. Chłopaki z kontroli trochę się namęczą, tutaj jest 200 komputerów podłączonych do sieci. |
Nie pamiętam jaki to paragraf ale w szczególnych przypadkach policja może dokonać przeszukania bez nakazu. Jak do mnie do firmy przyszli to nakaz mieli od prokuratora.
|
Cytat:
tez jest kilkasetek kompow poza tym siedza tam lebscy ludzie a w statystykach widzialem siakis dziwny wzrost softu typu regcleaner :) |
W najgorszym wypadku można dyski zaszyfrować (i powiedzieć że wirusa się załapało). Znam taki przypadek i mieli chłopaki problem z kontrolą.
|
Cytat:
PS. Rejestr czyściłem ręcznie. |
No właśnie napiszcie co z tym rejestrem i jak sięprzygotowaćdo kontroli aby nie mieli sięczego czepić ???
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:41. |