Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   BSA - kwestie prawne (https://forum.cdrinfo.pl/f5/bsa-kwestie-prawne-12424/)

JaryX 08.11.2002 14:03

BSA - kwestie prawne

MOJ KOLEGA TAK DO MNIE NAPISAL:

Zastanawiałem się nad takim przypadkiem:

BSA jak wiadomo, jest instytucją-firmą rodem z USA, która ma swoje oddziały na świecie. "Firma" ta jest finansowana przez potentatów z tzw. branży. Ale nie ma umocowania prawnego do kontroli.(?!?!?!?). Zastanawiałem się nad przypadkiem, gdyby ktoś pojawił się u drzwi firmy X i powiedział, że chce sprawdzić zawartość komputerów.. Ale właściciel firmy X może powiedzieć im "na drzewo", gdyż np. obawia się sabotażu, czy też przechwycenia danych.
Jeśli zjawiają się z Policją, to tym bardziej "na drzewo"... Gdzie nakaz rewizji ??? Taki nakaz może wydać tylko Sąd, na podstawie dowodów lub uzasadnionego podejrzenia, o popełnienie czynu zabronionego. Sądzę, że o taki Nakaz obecnie wcale nie jest łatwo... Donos chyba nie wystarczy...

Panowie z BSA, sądzę, że wykorzystują strach przed wszelakimi kontrolami z lat ubiegłych i działając z zaskoczenia, stosując presję psychologiczną, siadają za kompem i puszczają jakiś programik do AUDYTU oprogramowania.. Jak coś znajdą, to straszą: "albo kasa, albo donos do Prokuratury o popełnieniu
przestępstwa"..

Ciekaw jestem co o tym myślicie...???

ThanatoS 08.11.2002 14:24

Re: BSA - kwestie prawne

Cytat:

JaryX napisa***322;(a)
[...]Donos chyba nie wystarczy... [...]
Akurat donos wystarczy, konstrukcja naszego prawa to jedno, a naciąganie go to druga sprawa. Panuje taka zasada, jak masz co ukrywać to się właśnie boisz ich. Polska podpisała coś w rodzaju umowy antypirackiej. Więc organy państwowe mają prawo sprawdzić twoje mieszkanie, biuro (biuro tym bardziej bo podlega pod państwo dana firma) itp. sprawy. Jeżeli np. tylko otworzysz drzwi to maja prawo wejść do twojego domu i przeszukać go (to jest nagięcie prawa, ale udowodnij to [nakaz da się zrobić ze wsteczną datą i godziną]).

Yahol 08.11.2002 14:30

Jezeli dobze pamietam, wystarczy nakaz przeszukania! podpisany przez "kogos" na stanowisku kierowniczym policji, wydany na podstawie podejrzenia o przestepstwie! (czytaj - donosu). Nakaz rewizji nie jest konieczny (prokuratorski) Zabezpieczenie danych jest jednym z elementow przeszukania - dowodem w ewentualnego nakazu rewizji.
(wydaje mi sie, ze tak jest w KP)
A jest to bandytyzm na prostej drodze! - ale tylko w przypadku uzytkownika indywidualnego!
- dla firm nie.

/||\aster 08.11.2002 14:55

Jak by do mnie przyszli poprostu bym z nimi przez drzwi typu nie ma nikogo w domu:-D, a zanim by pokazali nakaz przez lipko to juz by nie mieli czego szukac:-D

kapsel 08.11.2002 16:29

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
Jak by do mnie przyszli poprostu bym z nimi przez drzwi typu nie ma nikogo w domu:-D, a zanim by pokazali nakaz przez lipko to juz by nie mieli czego szukac:-D
format c:
a płytki przez okno strasznie fajnie i daleko latają :-D :-D ( jak mam jakąś starą gierkę albo dema to se świgam - polecam przednia zabawa :-D :-D )

BD 08.11.2002 16:33

mam u siebie w firmie cynk o niezapowiedzianej kontroli
powiem wam ci jak gdy bedzie po niej :)

narazie czekamy niecierpliwie na gosci ...

/||\aster 08.11.2002 19:08

Cytat:

kapsel napisa***322;(a)

format c:
a płytki przez okno strasznie fajnie i daleko latają :-D :-D ( jak mam jakąś starą gierkę albo dema to se świgam - polecam przednia zabawa :-D :-D )

Gorzej jak ktos mieszka na parterze:-D ale to da sie zalatwic wiertarka;)

faco 08.11.2002 19:40

Re: BSA - kwestie prawne

Cytat:

JaryX napisa***322;(a)
... Donos chyba nie wystarczy...
Wystarczy, znam to z autopsji, kumplowi kompa zajęli, choć miał czysto, to i tak musiał sobie kupić nowy sprzęt. O tamtym mógł już zapomnieć.:'(

paput2000 08.11.2002 20:00

Cytat:

BD napisa***322;(a)
mam u siebie w firmie cynk o niezapowiedzianej kontroli
powiem wam ci jak gdy bedzie po niej :)

narazie czekamy niecierpliwie na gosci ...

Też mam cynk o kontroli, a w zasadzie memosa napisanego przez "wielkiego informatyka" w naszej firmie o konieczności usunięcia oprogramowania innego niż to na oficjalnej liście, plików muzycznych i video. No cóż na razie musiałem usunąć kilka programów na których legalny zakup przez firmę nie mółbym liczyć bo pewnie usłyszałbym "po jaką cholere ci to !!, przecież jest recesja i cash niet". Ewentualnie mogę wam kiedyś opisać wnioski pokontrolne.
PS. Chłopaki z kontroli trochę się namęczą, tutaj jest 200 komputerów podłączonych do sieci.

Flacha1 08.11.2002 20:48

Nie pamiętam jaki to paragraf ale w szczególnych przypadkach policja może dokonać przeszukania bez nakazu. Jak do mnie do firmy przyszli to nakaz mieli od prokuratora.

BD 08.11.2002 21:16

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)

tutaj jest 200 komputerów podłączonych do sieci.

eheheh no to tak jak u mnie w firmie ... - hehehe moze pracujesz u mnie w firmie :)
tez jest kilkasetek kompow poza tym siedza tam lebscy ludzie a w statystykach widzialem siakis dziwny wzrost softu typu regcleaner :)

ThanatoS 08.11.2002 23:20

W najgorszym wypadku można dyski zaszyfrować (i powiedzieć że wirusa się załapało). Znam taki przypadek i mieli chłopaki problem z kontrolą.

paput2000 09.11.2002 02:05

Cytat:

BD napisa***322;(a)

eheheh no to tak jak u mnie w firmie ... - hehehe moze pracujesz u mnie w firmie :)
tez jest kilkasetek kompow poza tym siedza tam lebscy ludzie a w statystykach widzialem siakis dziwny wzrost softu typu regcleaner :)

He raczej nie pracujemy w tej samej firmie bo prawdopodpbnie wpadł bym na Ciebie, Ty raczej na mnie nie bo wizerunek trochę mam inny.
PS. Rejestr czyściłem ręcznie.

wolfdog 09.11.2002 18:09

No właśnie napiszcie co z tym rejestrem i jak sięprzygotowaćdo kontroli aby nie mieli sięczego czepić ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:41.