Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z wypaleniem .iso (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-wypaleniem-iso-12431/)

Adept 10.04.2005 02:27

Mam pytanie czy wogóle jest taka mozliwośc a jak jest to proszę o podpowiedź.
Mam program xxxx.exe i czy teraz jest możliwość zrobić z tego jako obraz ISO
i nagrac na CD-DVD jako obraz.
Pozdrawiam

BuLee 09.11.2002 21:20

Moim zdanie powinienes sprobowac z deamonem. Deamon jest to program ktory emuluje naped cdrom. Zainstaluj ten program i po restarcie kompa pojawi ci sie dodatkowy naped CD w moj komputer. Jesli nie pasuje ci litera to zmien ja w wlasciwosciach systemu. W prawym dolnym rogu (kolo zegara) masz ikone deamona. Kliknij prawym i wez mount image i zamontuj twoje iso. Bedziesz to mial jakby wlozone w tym dodatkowym cd. Moim zdaniem odpal instalke wlasnie z tamtad. Jak wszystko bedzie szlo ok to mozesz sie zabrac za wypalanie, a jak nie to mozesz to iso skasowac bo jest skopane.

Dewey 09.11.2002 00:28

A te błędy odczytu sektora i dziwna praca CD ?

lopus 09.11.2002 00:26

Z drugim cdkiem robisz tak samo ,a naped wirtualny nie bedzie potrzebny do grania nie martw sie...

Dewey 09.11.2002 00:20

lopus przyznam szczerze, że z nagrywania jestem zielony. Po prostu aż do dzisiaj nie musiałem nagrywać .iso, tylko co najwyżej wypalić zwykłego avika :)

Ok wracając do tematu. Udało mi się :o Ale nie bez problemów. Otóż podczas zapisu w INFO pojawiły się dwa wpisy :
Błąd odczytu sektora 125685
Błąd odczytu sektora 125686
Poza tym wszystko ok. Tylko czy te błędy odczytu sektora nie spowodują w późniejszym czasie jakiś problemów ?
No i muszę jeszcze wspomnieć, że CDROM miał lekkie problemy z odczytem tej płyty. Zachowywał się tak jakby płyta była lekko zarysowana czy zabrudzona.

Aha. Wszystko normalnie chodzi, instaluje się itp.

Jeszcze dwie sprawy.
1)Rozumiem, że tę płytę będę mógł już normalnie wszędzie odczytać i do niczego nie przyda mi się ten wirtualny dysk ? (nie to żebym chciał go kasować, ale wolę się upewnić, bo kiedyś miałem też utworzony wirtualny dysk z grą i np. nie mogłem zmieniać nazwy woluminu czy coś. W każdym bądź tamten wirtualny cd był mi potrzebny żebym w ogóle mógł uruchomić gierkę)
2)Czy z wypalaniem CD2.iso mam postępować identycznie ? Nie ma jakiś dodatkowych rzeczy do zrobienia w związku z tym że to drugi dysk ?

Pozd.

lopus 09.11.2002 00:02

Cytat:

Dewey napisa***322;(a)
Nie chcę się czepiać, ale wcześniej nic o Clony xxl nie wspominałeś, więc skąd mogłem wiedzieć ? :)
Myślałem ,że wiesz czym jest zabezpieczona a Clony XXL to podstawa.

Dewey 08.11.2002 23:41

Nie chcę się czepiać, ale wcześniej nic o Clony xxl nie wspominałeś, więc skąd mogłem wiedzieć ? :)

lopus 08.11.2002 23:38

Cytat:

Dewey napisa***322;(a)
Ok jeszcze jedna i mam nadzieje ostatnia sprawa. Napisales zebym wybral w profilu wykryte zabezpieczenie, ale jak mam sprawdzic ktore to zbezpieczenie ? Gdzie to wykryte zabezpieczenie jest opisane ? Wiem ze zielony jestem :D
Przez to ci mówie podmontuj ten plik .iso pod emulator Alcohola albo Daemona -uruchom ClonyXXL i wskaż który naped ma przeskanowac i Clony ci pokaże zabezpieczenie (chyba safedisc 2.51)

Dewey 08.11.2002 23:32

Ok jeszcze jedna i mam nadzieje ostatnia sprawa. Napisales zebym wybral w profilu wykryte zabezpieczenie, ale jak mam sprawdzic ktore to zbezpieczenie ? Gdzie to wykryte zabezpieczenie jest opisane ? Wiem ze zielony jestem :D

lopus 08.11.2002 23:17

Jezeli masz Alcohola to on ma swój emulator napedu,Daemon wtedy nie bedzie ci potrzebny do niczego.

Dewey 08.11.2002 22:21

lopus zaraz postaram się zrobić to co napisałeś, ale mam jeszcze jedno pytanie. Tylko się nie śmiej :D Otóż wytłumaczyłeś mi jak wypalić to .iso, ale co z Deamonem i podmontowaniem pod emulatator napędu cdrom ? Czyli co mam jeszcze wykonać (i jak to zrobić) po wypaleniu płyty w Alcoholu ? I czy faktycznie ten Alcohol poprawnie ją wypali skoro nie zrobił tego WinOnCd i Nero ?

lopus 08.11.2002 22:03

Jeżeli na dysku znajduje sie ***** to można tak nagrać chociaż nie polecam do niektórych dysków na których nieraz znajduje sciezka audio bo wtedy kicha.
NIe bede już ci mieszał w głowie,sciągnij program Alcohol 120 (jest na cdrinfo)po polsku w 30 dniowa ,po zainstalowaniu przybedzie ci nowy naped wirtualny AXV.Wcodzisz do Alcohola ,klikasz na "szukanie obrazów "wskazujesz gzie masz to iso,jak znajdzie -zamknij pierwsze okno i kliknij prawą myszą na nazwe pliku iso i zamontuj w napedzieAXV
-Pół sukcesu .Nastepnie klikasz na "kreator kopiowania"wskazujesz który naped bedzie kopiowany,ustawiasz w profilu wykryte zabezpieczenie i koniecznie zaznacz "kopiowanie w locie" kliknij dalej i na nastepnej "start" i wypalaj!!
Oczywiscie można nagrywac bezposrednio plik iso klikajac na opcje "kreator nagrywania" i to jest drugi sposób Ufff
I to był właśnie mój 500 post ;););)

Dewey 08.11.2002 21:42

W Nero zaznaczyłem opcję "No multisession", przeszedłem do FILE-->BURN IMAGE i tam zaznaczyłem "Finalize CD" oraz "Write". Płyta pięknie się nagrała, tylko, że po wejściu na nią jest pusto :) Aha kiedy na początku wczytywałem .iso wyskoczył komunikat "Foreign image file :teh entered block size does not correspond to the image lenght. The block size may be wrong. Do you want to correct the value or ignore the problem?" Za każdym razem kiedy wypalałem płytkę wciskałem "Ignore", bo tak radzili na głównej stronie "cdrinfo".

lopus słucham Cię uważnie, po prostu myślałem, że uda mi się wypalić tę płytę normalnie. Chciałbym pójść za twoim sposobem, ale nie wiem czy będę umiał. Jeżeli mógłbyś napisać mi krok po kroku jak to zrobić, to będę ogromnie wdzięczny. Aha w MOHAA i tak bym dzisiaj nie pograł bo muszę jeszcze drugie .iso ściągnąć (CD2)

Włączyłem WinISO i udało mi się normalnie wypakować zawartość tego pliku MOHAA CD_1.iso na dysk. Z dysku instalacja idzie bez problemowo tylko oczywiście w połowie prosi abym podał ścieżkę z plikami z drugiego CD. Więc może mógłbym zrobić coś takiego : wypakować pliki z CD1.iso i CD2.iso na dysk za pomocą WinISO do dwóch rożnych folderów i te foldery nagrać normalnie na CD zwykłym sposobem ? Tylko ciekawe czy wszystkie pliki dadzą się nagrać i czy później jak gra będzie domagać się włożenia CD to czy zaakceptuje tak nagraną płytę ?

lopus 08.11.2002 21:12

Cytat:

lopus napisa***322;(a)
Otwórz ten plik MOHAA.iso programem WinISO i zobacz co to jest faktycznieza obraz.Nastepnie masz wyjscie podmontować pod Daemona i wypalic w locie obojetnie jakim progsem,albo użyj programu Alcohol 120% do wyplenia z obrazu
Pisze do ciebie drugi raz :czemu mnie nie posłuchasz --podmontuj pod emulator napedu cdrom np.Daemon i wypal "w locie" w Clone CD albo Alcoholem120,i jeszcze dzis bedziesz w MOHAA zagrywał.

String 08.11.2002 21:02

hmmmm zastanawia mnie jedna rzecz... mam pirackie MOHAA (nie nagrywane cale szczescie z ISO hihi) i dziwi mnie troche problem.
Ja bym na Twoim mijscu przede wszystkim wypalil go WinISO jak sugerowali koledzy. Druga rzecz mozesz kliknac na wlasciwosci plyty (w nero) i tam jest zakladka "zamykanie...". I to na temat. Niestety nie mam kompa w domu i nie moge niestety udostostepnic obrazu - tro na pewno by Ci pomoglo.
Pozdrowka

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:15.