![]() |
Brawo
Brawo,brawo-jedyny poprawny ciąg dedukcyjny.
Testuj znajomych-rzeczy pozornie trudne,w istocie sa czesto bardzo proste. Pozdrawiam. Brzuszek:) :) :) |
oops ;)
hehe dopiero teraz zauważyłem ten 2 topic z zagadką i chyba trochę się spóźniłem :( No ale trochę pomyśleć nie zaszkodziło :D
Pozdrawiam Bartez |
Rozwiązanie zagadki
Witam wszystkich forumowiczów.
Jako, że jest to mój 1 post to chciałem się przywitać. Od niedawna jestem w ekipie CDRinfo. No i to tyle tytułem wstępu :) A teraz rozwiązanie zagadki. Odpowiedź jakiego koloru kapelusz ma Pan nr1 to..... CZARNY! :) No ale powiedzieć jaki kolor to nie problem, pytanie dlaczego? Postaram się to wyjaśnić. Mamy 3 gości: nr1, nr2 i nr3. Mamy 5 kapeluszy: 3 czare i 2 białe. Wyciągają te kapelusze i ustawiają się jeden za drugim jak to było powiedziane. Zaczynamy od pana nr3: Widzi on nr2 i nr1. Od razu odpada możliwość, że obaj mają kapelusze koloru białego bo wtedy nr3 byłby PEWNY, że ma czarny. Więc nr3 nie ma pojęcia jaki ma kapelusz. Pan nr 2 widzi gościa nr1 i wie, że on sam i nr1 nie mogą mieć obaj białych kapeluszy, bo wtedy nr3 byłby pewien jaki ma. Nr 2 patrzy na nr 1, który może mieć albo biały albo czarny kapelusz. Jeżeli nr 1 miałby biały to nr 2 wiedziałby, że nie może mieć białego czyli miałby czarny....ale nr 2 NIE JEST PEWNY bo widzi, że nr1 ma CZARNY kapelusz. Nr2 nadal nie wie jaki ma i mówi "nie wiem". Więc skoro nr 1 to usłyszał to jest pewny, że ma CZARNY kapelusz. :) I taka jest odpowiedź :D Przepraszam, jeżeli coś pomieszałem, ale trochę późno już ;) Mogę się mylić, ale raczej taka jest odpowiedź :) Dobranoc Pozdrawiam Bartez |
sorki, ale to samo jakos tak... dobra, powiedzmy, ze to nie byly kapelusze, tylko kule, a kazdy wzial jedna...
|
Jaja se robisz z Brzuszka?Oj,oj!
Nie widza jaki sami mają na głowie,a ponieważ stoją jeden za drugim,to pierwszt nie widzi żadnego,drugi-kapelusz pierwszego,a trzeci widzi dwa - pierwszego i drugiego. No!!! |
Re: Jeszcze raz
Cytat:
jesli tak, to jakim cudem przy zapalonym swietle ich nie widza... |
Jeszcze raz
Kazdy wybiera kapelusz z pudla-nie wie jaki,a są 2 białe i 3 czarne.
Ustawiaja sie w szeregu i teraz -zapalają ś wiatło. Pytaja trzeciego -ten widzi glowe 1. i 2. i mówi-nie wiem. Drugi wnioskuje z tego,co usłyszał od trzeciego i widzi kapelusz na głowie pierwszego-też nie wie. Wiec Pierwszy,na podstawie wypowiedzi 3. i 2. -mówi-skoro oni nie wiedza,to ja wiem. Do odpowiedzi ma być dołączona dedukcja. |
Re: Zagadka 2-błąd
Cytat:
zaraz, zaraz, cos tutaj nie rozumiem. co to za zagadka, jesli zapalono swiatlo. mialo byc chyba ciemno? wtedy to ma sens. mam propozycje, napisz to jeszcze raz cale , ale tak, zeby bylo ok. |
Zagadka 2-błąd
SSSOOORRRKKKKKKKKKKKKKKKKKKKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!
To by było za proste-wszystko tak samo,ale: Najpierw pytaja trzeciego-nie wiem,potem drugiego - nie wiem iteraz pierwszy mówi -skoro oni nie wiedza,to ja wiem. No Laser-do roboty Pozdrowka |
3^3+3=30
|
Cytat:
|
6x6-6=30
|
kolej na następną :)
Liczbę trzydzieści można łatwo wyrazić za pomocą trzech piątek: 5 x 5 + 5. Trudniej jest wykonać to za pomocą trzech innych jednakowych cyfr. Spróbuj ! Może uda Ci się znaleźć kilka rozwiązań |
BRAWO :o :D :D
|
22+2+2+2 = 28
jest pięć dwojek - jest, tylko dodawania - jest, jest 28 - jest a to drugie to nie chce mi sie myśleć :) -------------------------------------------- oj sorry Faco, jak to pisałem to jeszcze Twojego posta nie było :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:28. |